Főoldal > Vészákh ünnepség A Tan Kapuja Buddhista Egyháznál, A Buddhista Missziónál és a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösségnél

Vészákh ünnepség A Tan Kapuja Buddhista Egyháznál, A Buddhista Missziónál és a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösségnél

A Tan Kapuja Buddhista Egyház Vészákh ünnepe

2019. május 18-án szombaton 18 órától rendezik meg a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának ünnepét A Tan Kapuja Buddhista Egyház Dharma-csarnokában.

Az ünnepség előtt 17 órától a Csengettyű utcai épületünk udvarán épült sztúpát avatják fel.

Az avatás és a buddhista szertartás után körülbelül 19.30-tól a Han You Magyar-Koreai Kulturális és Művészeti Alapítvány Mugunghwa tánccsoportja lép fel.

20 órától rövid szünet, ahol frissítők és az aprósütemények fogyasztása mellett a Nagyteremben Sántha Eszter mandala- és üvegfestő munkáiban gyönyörködhet minden jelen lévő.

20.30-tól A monostor gyermekei című (bhutáni-magyar-holland dokumentumfilm – 74 perc, 2017) filmet vetítjük le, majd vendégünk, Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság vezetője Veres Károly segítségével avat be bennünket a film kulisszatitkaiba!

Végül, a nagyon kitartóak 23 órától Cser Zoltán vezetésével telihold-meditáción vehetnek részt!

 

17.00: Sztúpaavatás

18.00: Ünnepség, szertartás

19:30: Mugunghwa tánccsoport

20.00: szünet

20:30: Filmvetítés és beszélgetés

23.00: Telihold meditáció

 

A programokban kivételesen gazdag ünnepségünkre szeretettel várjuk a közösségek gyakorlóit, minden volt és jelenlegi diákunkat és minden kedves barátunkat!

Mireisz László
A Tan Kapuja Buddhista Egyház elnöke

 

Az esemény facebook oldala

A kép forrása: siemreapshuttle.com

 

 

A Buddhista Misszió Vészákh ünnepe

 

május 19-én, vasárnap 15 órától a Maitréja házban

Emlékezés a Buddha születésére, megvilágosodására és parinirvánába térésére

A buddhisták számára a Vészákh ünnepe az egyik legfontosabb ünnep. Ekkor ugyanis nem pusztán egy nagy szellemi tanítóra, és az ő tökéletes megszabadulására emlékezünk, de tudatosítjuk, hogy ez a lehetőség előttünk is nyitva áll.

Az ünnepség olyan közösségi alkalom, amelyen nemcsak szellemi barátainkkal találkozhatunk, de nagyszerű lehetőség arra, hogy menedékért folyamodjunk a Buddhához, a Dharmához és a Szanghához, valamint arra is, hogy a gyakorlásunkat megerősítő fogadalmakat tegyünk.

Időpont: 2019. május 19. (vasárnap) 15:00
Helyszín: Maitréja ház (1112 Budapest Susulyka utca 240.)

Program:

Ünnepi beszédet mond Ven. Lílávadzsra dr. Pressing Lajos
Púdzsa
Meditatív zenei improvizációk – Govinda Molnár László és Amóghavadzsra Hargitai Gábor
Kötetelen beszélgetés, uzsonnázás

Minden érdeklődőt szeretettel vár a közösség!

A kép forrása: oikoumene.org

 

 

A Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség egész napos ünnepe május 18-án Taron, a Tara Templomban

Nyungne, az Együttérzés Buddhájának böjtös gyakorlata – Buddha születésének, megvilágosodásának és paranirvánába távozásának ünnepe

2. Dharmacsakra nap, A megvilágosodás és az eltávozás napja

A negyedik tibeti holdhónap teliholdja, tibetiül: Szaka dawa dücsen.
A hagyomány szerint ebben a hónapban született Sakjamuni Buddha, akkor még Siddharta Gautama herceg néven. Majd aztán 35 éves korában ezen a napon világosodott meg, és végül ugyanezen napra esett az eltávozása is, vagyis mikor belépett a Nirvánába.
A Szaka Dawa a tibetiek legfontosabb ünnepe, valójában ez az egész holdhónap az ünneplésről szól. Ilyenkor szokás zarándoklatokra menni, felajánlásokat tenni és különböző szertartásokat végezni.
A tibeti kultúrában ezeket a dharmacsakra napokat 10 milliós napoknak is hívják.
A 10 milliószoros napokon minden tett 10 milliószoros erővel hat. Ez mind a pozitív, előremutató fejlődést segítő gondolatokra, érzelmekre, a szeretettel teljes szándékokra, az előre vivő akaratra, mind az ennek ellenkezőjét képviselő negatív, visszahúzó, fejlődésünk útját nem segítő gondolatokra, érzelmekre, megnyilvánulásokra, szándékokra és akaratra egyaránt igaz. Minden megnyilvánulásunk, tettünk következményei tízmilliószorosan hatnak vissza ránk.
Érdemes ezen a napon minél többet gyakorolni, ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a dharmacsakra napot intenzív gyakorlással töltsük, pl. Nyungnéval, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli és gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot.

…………………………………………………………………………………………………………..

Napi időbeosztás: 

10.00-11.30 1. tün

13.00-14.30 2. tün

15.30-17.00 3. tün

17.30-tól Csenrézi

Felajánlás: Minimum 1000 Ft.
Helyszín: Tar – Tara Templom

Kérjük aznap reggeltől  ne fogyasszatok már húst, tojást, alkoholt, hagymát, fokhagymát és ne dohányozzatok, továbbá egész nap tartózkodjatok ezeknek a fogyasztásától.

Ebéd: közösen elfogyasztott vegetáriánus ebéd.

A közösség kéri, hogy jelentkezzetek a kagyu.center@gmail.com e-mail címen május 15-ig!

A kép forrása: buddha-tar.hu

Kapcsolódó