Főoldal > Megválasztották az új Kambi Lámát Tuvában

Megválasztották az új Kambi Lámát Tuvában

Október 4-én választották meg Tuva Köztársaság fővárosában Kizilben, a Cecsenling kolostorban az új, IX. Kambi Lámát, Gelek Nacik Dorzsu személyében. A Kambi Láma a tuvaiak legmagasabb rangú vallási vezetője. 

    Az előző, a nyolcadik Kambi Láma június 23-án hunyt el a koronavírus fertőzés következtében. 

    Gelek Nacik Dordzsu Tuvában született, tanulmányait a burjátországi Ivolginszkij Dacanban, az Orosz Föderáció egyik legrangosabb kolostorában végezte. Három évnyi tanulás után már a novíciusok vezetője és a Kambi Láma helyi képviselője lett. A gese fokozatot, ami a buddhista filozófiában való jártasság legmagasabb rangja 2015-ben szerezte meg. Az elmúlt években a Cecsenling kolostorban szolgált.

A IX. Kambi Láma, Gelek Nacik Dordzsu. Kép

    1997-óta a köztársaság legmagasabb rangú vezetőjét demokratikus úton választják öt éves ciklusokra. Az első számú vallási tisztséget a 98 buddhista papból és szervezeti vezetőből álló Szent Társaság, az Idik Khural választja, ami a kambi láma tisztség adminisztrációjának reprezentánsa. Eredetileg négyen pályáztak a tisztségre, de ketten még a szavazás előtt visszaléptek ettől. Gelek Nacik Dorzsunak sikerült a titkos szavazáson a szavazatok többségét megszereznie.

    A beiktatási ceremóniát novemberre tervezik. A megválasztásához gratulált a XXIV. Panditó Khambo Láma Damba, Badmajevics Ajusejev a burjátok vezető lámája, valamint Teló Tulku Rinpócse a kalmükök szellemi vezetője, aki a Dalai Láma tiszteletbeli képviselője is az orosz köztársaságokban. 

 

   

Mandalafelajánlás a IX. Kambi Lámának megválasztása után a Cecsenling templomban.

 

Hírszerkesztő Fenyvesi Róbert
 

Forrás

 

Kapcsolódó