Főoldal > 84.000 már mobilalkalmazáson is – ajánló

84.000 már mobilalkalmazáson is – ajánló

A közelmúltban adtunk hírt arról, hogy a „84.000” nevű projekt keretében lefordításra kerül angol nyelvre a teljes tibeti buddhista kánon. A 2009-ben alakult nonprofit szervezet munkája folyamatos, az eddigi fordításokhoz szabadon hozzá lehet férni. A vállalkozás elindítója a híres bhutáni születésű láma, író és filmkészítő, Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse.


Dzongszar Dzsamjang Khjence Rinpocse / buddhistdoor.net

A szervezet legújabb nyilatkozata alapján elkészült az a mobiltelefonos alkalmazás mind iOS-re mind Androidra, amely segítségével még egyszerűbben tudunk hozzáférni a már elkészült anyaghoz.

Az alkalmazás közvetlenül elérhető erről a linkről.

„Ez az első olyan alkalmazás a piacon, amely a tudatról szóló tanítások dinamikusan bővülő gyűjteményét mutatja be közvetlenül a forrásból, az angol nyelvű felhasználók számára.” – tette közzé a sajtónyilatkozatában a 84.000.

„A 84.000 olyan elbeszéléseket, párbeszédeket, történeteket és egyebeket tartalmaz, amelyek a valóság természetét mutatják fel és olyan megoldásokkal állnak elő amelyek a tudat nyugalmára való képességét fejlesztik. Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy lelkesedésüket megosztva könnyedén válasszanak a szútrákból és küldjenek valódi Buddha idézeteket a barátaiknak. Továbbá támogatja az offline gyakorlást és tanulást is, lehetővé téve a digitális méregtelenítésen munkálkodók számára, hogy teljesen funkcionális interaktív eszközöket használhassanak mindenféle háttérzaj nélkül” – áll továbbá a nyilatkozatban.

A tervek szerint a tibeti kánon két nagy gyűjteményét, a Kangyurt, ami a Buddha tanításait tartalmazza és a Tengyurt ami a hozzáfűzött kommentárokat, 25, illetve 100 év alatt terveznek teljesen lefordítani. A munka sürgősségét az is indokolja, hogy egyre csökken azoknak a tudós tibeti szerzeteseknek a száma, akik hitelesen tolmácsolhatják a tibeti nyelvű szövegeket.

A gyűjteménynek eddig csak úgy 5%-a készült el, mégis páratlan forrás a buddhizmus iránt érdeklődők és a gyakorlók számára. A digitális könyvtárhoz készült mobilalkalmazás használatát egy rövid videó mutatja be, amely a képre kattintva érhető el.

Az alkalmazást a közismert tanító, Mingyur Rinpocse is kipróbálta, ebben a videóban ajánlja nekünk.


A videó a képre kattintva indul

„Rendkívül boldognak, áldottnak és szerencsésnek érzem magam, hogy használhatom az új 84.000 mobilalkalmazást. Olvashatok egy erdőben ülve, áthatva a szívemet egy szútra mondanivalójával, vagy akár találhatok benne egy idézetet, amit felhasználhatok a kutatásom során. Nagyon hasznos, nagyon kényelmes, szóval nagyon rendben van.” – mondja az alkalmazásról a tiszteletreméltó Matthieu Ricard, szerzetes író, műfordító, tolmács, akit csak a „világ legboldogabb emberének” ismernek.


Matthieu Ricard / matthieuricard.org

Forrás – Buddhistdoor

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó