Főoldal > A buddhista nők 15. nemzetközi konferenciája Hong-Kongban

A buddhista nők 15. nemzetközi konferenciája Hong-Kongban

A Sákjadhítá (a Buddha leányai) konferenciát először 1987-ben rendezték meg Bódhgajában Ajja Khéma, Karma Lekse Comó és Dhammánanda Bhikkhuní szervezésében. A rendezvény és a belőle kisarjadó nemzetközi szervezet törekvése az, hogy segítse a buddhista nőket, csökkentse a nemi egyenlőtlenséget és hogy a nők belássák: a világ felébredése a kezükben van.

A konferencia témája: “Nők ma a Buddhizmusban – Elmélyedés, Kulturális párbeszéd és Társadalmi felelősség”. A cím kiemeli a buddhista nők sokszínűségét világszerte.

A Buddhizmus jelentős kulturális tényező a világban, és minden emberi tevékenységben érezni a hatását az üzleti élettől a popzenéig. A buddhista etika, ikonográfia, meditáció és filozófia világméretű elterjedése hatással van a tudományokra, a lélektanra, a kormányzásra és a művészetekre.

Ma a nőknek több lehetőségük van a kiteljesedésre, mint valaha az írott történelemben. A hagyományos szerepeket meghaladva, üdvös társadalmi változásokat érnek el. A nők a spiritualitáshoz is különféle módokon viszonyulnak. Kulturális hátterük és személyes érdeklődésük szerint előnyben részesíthetik a meditációt, a tudományos munkát, a társadalmi szerepvállalást, vagy a művészetet.

A 2017-es konferencia témája elég tág ahhoz, hogy befogadja mindazt a sokszínűséget, amit a Buddhizmus jelent a nőknek.

Az Elmélyedés témájában az önvizsgálat, az éberség-gyakorlat, a meditáció és a mai társadalmi problémákon való elmélkedés szerepel.

A Kulturális párbeszéd témájában a vallásközi párbeszéd, a Buddhizmus, mint hagyományos vallás, a generációk közti párbeszéd kerül kibontásra; valamint a Buddhizmus, ahogyan a zene, a színház, a festészet, a szociális média és a harcművészetek segítségével megjelenik.

A Társadalmi felelősség sok formát ölthet, mint a segítő munkák, a szociális vállalkozások, a társadalmi vezetés és más módok, ahogyan átformálható a társadalom.

A 15. Sákjadhítá konferencia a kultúrákon és hagyományokon átívelő kapcsolatok fóruma, főszerepben a Buddhista tanítások, értékek és azok a gyakorlatok, melyek segítségével teljesebb életet élhetünk.

Forrás és további információ
Készítette: Harlam Bálint

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a