Főoldal > A dalai láma húsz szerzetesnőnek adományozott Geshema fokozatot

A dalai láma húsz szerzetesnőnek adományozott Geshema fokozatot

Mundgod — A tibeti buddhizmus története során először kapott húsz tibeti szerzetesnő Geshema fokozatot, amely a tibeti buddhizmus legmagasabb akadémiai címe. A Dalai láma személyesen nyújtotta át a diplomájukat december 22-én a dél-indiai Mundgodban lévő Drepung kolostorban.

Őszentsége régóta dolgozott azon, hogy Geshema fokozatot kaphassanak a szerzetesnők is, és most érkezett el ez a történelmi mérföldkő. Korábban ilyen magas rangot csak férfiak nyerhettek el.

Az átadási ceremónián a Dalai láma arról beszélt, milyen fontos a nemek egyenlősége az oktatásban. Azt is hangsúlyozta, hogy a világi erényekkel az oktatás holisztikussá válhat. „Az oktatás ereje által a nők fontos szerepeket tudnak betölteni, akár társadalmi vezetők is lehetnek. Az oktatás sokat tett a nemek egyenlősége és az anyagi fejlődés érdekében. Ám, ha a világi erényekre gondolunk, például az együttérzésre, azt látjuk, hogy a modern oktatás még nem elégséges. A tudomány szerint a nők biológiailag együttérzőbbek. Az oktatásnak magába kéne foglalni az együttérzést is. Figyelnünk kell a világi erényekre. A világon mindenhol egyforma fontos az együttérzés, és a nők természetüknél fogva könnyebben adják át azt” – magyarázta Őszentsége.

Korábban a láma azt nyilatkozta, hogy a Geshema fokozat elérhetővé tétele a szerzetesnők számára az ő hozzájárulása a Dharma terjedéséhez. „A geshema fokozat elnyerésének hagyománya azért olyan aktuális, mert tisztán csak azon alapul, hogy valaki milyen érdemes erőfeszítéseket tesz a buddhista tanulmányai terén” -mondta.

A tibeti politikai vezető, Dr Lobszang Szenge üdvözölte az eseményt, és köszönetet mondott a Dalai lámának, hogy megvalósította ezt a történelmi mérföldkövet.„Nem férfi és nő vetélkedéseként látjuk a nők egyenrangúságának kérdését. A célunk, hogy a nők számára lehetővé tegyük, hogy saját teljesítményük alapján tudják kibontakoztatni tehetségüket. A női vezetés egyre jelentősebb a világban. Ideje, hogy a nők kezükbe vegyék a gyeplőt, és ez majd lehetővé teszi, hogy a Föld békésebb hely legyen” -mondta.

A Geshema vagy Geshe megegyezik egy filozófiai doktorátussal. Legalább 21 év komoly tanulás előzi meg, melynek során a szerzetesek az öt fő buddhista szöveget tanulmányozzák.

Hihetetlenül boldog és büszke vagyok, hogy én lehetek az első női Geshema fokozatú szerzetesek egyike. Hálás vagyok Őszentségének, a Dalai lámának, hogy ezt lehetővé tette” – mondta Namdol Phunstok nepáli szerzetesnő, a húsz diplomás egyike.

Őszentsége a húsz Geshema fokozatú szerzetesnővel a Drepung kolostorban, Mundgodban, December 22, 2016. Photo: OHHDL

Forrás: thetibetpost.com

Fordította: Tari Zsuzsanna

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a