Főoldal > A Dalai Láma nagyra értékeli India vallási harmóniáját

A Dalai Láma nagyra értékeli India vallási harmóniáját

Mint már korábban beszámoltunk róla, december 11-én, hétfőn, Őszentsége, a XIV. Dalai Láma megérkezett az észak-kelet indiai Szikkim államba. 12-én, kedden, az állam fővárosában, Gangtokban lévő Paldzsor stadionban adott tanítást Thogme Zangpó “Harminchét bódhiszattva gyakorlat” című műve kapcsán. 

Ezután Őszentsége letette az állami kormány által támogatott Karmapa park és Gyalva Lhacumpa szobrának alapkövét. Őszentsége elismerését fejezte ki követőinek és híveinek, hogy érdeklődést mutatnak a buddhista tanítások iránt. Külön hangsúlyozta a vallások iránti csodálatát és a vallások közötti harmónia fontosságát. 

“Az ellentétes vallási filozófiáktól függetlenül, minden vallás az együttérzést és az igazságosságot hirdeti, ezért rendkívül fontos, hogy a béke és a harmónia megteremtése érdekében tiszteletben tartsuk egymás vallását.” – mondta a Dalai Láma. Továbbmenve méltatta India képességét a vallási harmónia fenntartása tekintetében, noha az ország hatalmas népessége különböző vallású. Elmondása szerint India vallási harmóniája példaértékű a mai világban, példát mutat a világi etika számára is. Majd hozzátette: “A humanitárius gondolkodás mind a teisták, mind az ateisták végső életcélja.” 

A tanítás megkezdése előtt Őszentsége felidézte a Szikkim egyes részeit a közelmúltban sújtó villámárvízek okozta tragédiát és fájdalmát fejezte ki a rengeteg áldozat miatt. 

Prem Szingh Tamag, Szikkim főminisztere üdvözlőbeszédet mondott, amiben köszönetét fejezte ki Őszentségének, hogy elfogadta a tanítás megtartására vonatkozó kérést. Elmondta, hogy Szikkim kormánya megtiszteltetésnek veszi, ha a világ egyik legismertebb és legkedveltebb szellemi vezetőjét vendégül láthatja.

“Őszentsége a filantrópia, a jótékonyság, a szeretet, az együttérzés, a kedvesség és a béke megtestesítője.” – modta, majd hozzátette, hogy Szikkim kulturális öröksége Őszentsége tanításaiból merít ihletet. A beszéd megtartása után a főminiszter mandalafelajánlást tett a Dalai Lámának.

Szikkim kormányzója és főminisztere üdvözlik Őszentségét

A kormány képviselői és a szikkimi tibeti közösség tagjai közösen ajánlottak fel hosszúélet-imákat Őszentségének. 

A tanításon az ország kormányzója mellett a törvényhozó és végrehajtó hatalom vezetői, miniszterek, bírák, tisztviselők is részt vettek a tiszteletreméltó lámák és a mélyen hívők sokasága mellett.

 

Forrás – tibet.net

YouTube/Dalai Lama

YouTube/Moving Moles

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

   

Kapcsolódó