Főoldal > A Dalai Láma oroszországi küldötte az “ellenséges ügynökök” listáján

A Dalai Láma oroszországi küldötte az “ellenséges ügynökök” listáján

Az Orosz Igazságügyi Minisztérium felvette a hírhedt “ellenséges külföldi ügynökök listájára” Telo Tulku Rinpocsét, a Dalai Láma oroszországi követét és a Kalmük Köztársaság buddhista szellemi vezetőjét, miután az nyilvánosan bírálta Oroszország ukrajnai háborúját

A Kreml keményen fellép az orosz inváziót ellenzőkkel, bírálókkal szemben. Újabb és újabb törvényekkel korlátozzák a polgári jogokat, köztük a szólásszabadságot is. Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin 2022. júliusában írta alá azt a törvényt, ami jelentősen kibővíti a “külföldi ügynökök” fogalmát, kiterjesztve azt szinte bárkire, aki bírálni merészeli az orosz vezetés ukrajnai politikáját. 

Ezeknek a korlátozó intézkedéseknek az egyik eszköze a “listázás”, a nyilvántartásba vétel is, így bélyegezve külföldi ügynököknek intézményeket, közszereplőket de magánszemélyeket egyaránt. 

Telo Tulku Rinpocse és Vlagyimir Putyin még 2005-ben, az ororsz elnök Kalmükiában tett látogatása során- kép – rfa.org

A véleményszabadság üldözésének lett áldozata Erdne Ombadjkov, Telo Tulku Rinpocse is. Ő a “Sadzsin Láma” azaz az Orosz Föderáció területén élő kalmükök főlámája. Telo Tulku ugyan a vallási vezetői tisztségről lemondott, de továbbra is Őszentsége a XIV. Dalai Láma követeként tevékenykedik. Mint az RFA-nak nyilatkozta: “Nevem, mint Kalmükia főlámája szerepel a nyilatkozatban, nem mint Őszentsége a Dalai Láma oroszországi képviselője. Ami tehát a Dalai Láma képviseletének felelőségét illeti, semmi sem változott, a szokásos módon végezzük a feladatainkat.”

Telo Tulku Rinpocse – kép – tibetexpress.net

A közösségi médiában közzétett részletesebb nyilatkozatában továbbá ezt írja:

“Tudomásomra jutott, hogy az Orosz Föderáció Igazságügyi Minisztériuma 2023. január 27-én bejegyezte a nevemet a ‘külföldi ügynökök’ nyilvántartásába. A jelen helyzetben azt tartom helyénvalónak, hogy a Kalmük Köztársaság Sadzsin Lámájával kapcsolatos minden jogkört a Kalmük Központi Buddhista Kolostor, a ‘Geden Seddup Csöi Körling’ Központ Vallási Szervezetének jelenlegi apátjára, Gese Tendzin Csödiakra (Mutul Ovjanov) és a Gelong Loda ügyintézőjére (Szergej Kirisov) ruházzam át. 

Kérem továbbá a Kalmük Központi Buddhista Kolostor, a ‘Geden Seddup Csöi Körling’ szerzetesi közösségét, hogy döntsön a Sadzsin Láma posztjára jelölt személy kiválasztásáról a teljes felavatásban részesült és elhivvatott szerzetesek közül, olyat válasszanak aki a jelenlegi körülmények között a leghatékonyabban tudja elvégezni a munkáját a Kalmük Köztársaság javára.

Kalmükia szerzetesei, akik tisztán tartják a fogadalmaikat, legnagyobb tiszteletünk tárgyai, a legnagyobb büszkeségeink. Meggyőződésem, hogy az általuk majd kiválasztott jelölt nagy hasznára lesz a Kalmük Köztársaságban élő buddhizmus tiszta formájának tovább fejlődése tekintetében. 

Az elmúlt két napban sokan fejezték ki aggodalmukat és együttérzésüket hogy felkerültem a ‘külföldi ügynökök’ listájára. Őszintén hálás vagyok nekik kedves üzeneteikért és a munkám elismeréséért.

Ezekben a nehéz időkben Kalmükia népének és a buddhizmus minden követőjének azt kívánom, hogy őrizzék meg bátorságukat, kitartásukat és elkötelezettségüket az együttérzés, a szeretet és az erőszakmentesség, a Buddha által tanított és általunk hirdetett elvei mellett.

Ahogy azt gyökérgurunk, Őszentsége a Dalai Láma, akit fiatal korában száműztek hazájából, megszólította népét, úgy kérlek most én is benneteket: ‘Őrizzétek meg a türelmetek és a Buddha tanítását a szívetekben, és az igazság győzni fog’.

Gondolataimban, tetteimben és imáimban egyaránt Kalmükia népével és Oroszország buddhistáival maradok, velük, akiknek az életemet szenteltem.

 

Telo Tulku Rinpocse, a Kalmük Köztársaság Sadzsin Lámája”

 

Az amúgy az Egyesült Államok Pennsylvania államában született, amerikai állampolgársággal rendelkező Erdne Ombadjkov, azaz Telo Tulku Rinpocse Dharamszalában, a száműzetésben élő tibeti kormány székhelyén, a másik, képviselői szerepéről így nyilatkozott:

“Én maradok Őszentsége a Dalai Láma képviselője, hacsak a Kashag (tkp. a kormány, szerk.) másképp nem dönt.”

Arra a kérdésre, mennyiben érinti ez a döntés a moszkvai Tibeti Hivatalt, a Rinpocse így válaszolt:

“Jelen pillanatban nem látok okot arra, hogy a Tibeti Hivatalt érintse az ügy, de nem garantálhatom, hogy a jövőben sem fogja. Mivel semmit sem tettünk ami sértené az orosz törvényeket, szabályokat és előírásokat, így nem látom okát az iroda bezárásának.”

Mindemellett Telo Tulku megjegyezte, hogy “megtiszteltetésnek” tekinti azt a kiváltságot, hogy bekerülhetett a nyilvántartásba, számos lelkiismeretes oroszországi író, költő, békeaktivista és más híresség társaságába.

Telo Tulkut Moszkva azért vette nyilvántartásba, mert még tavaly októberben a “Lélek Alkímiája” Youtube csatornán elítélte az orosz agressziót:

“Úgy vélem, hogy a háború helytelen. Senkinek sincs rá szüksége. Mindannyian a XXI. században élünk, mindannyian békében akarunk élni, minden ország fejlődni akar. Úgy gondolom, hogy az ukrán félnek természetesen igaza van. Megvédi az országát, a földjét, az igazságát, az alkotmányát, a népét. Nagyon nehéz lenne azt állítani, és elfogadni azt, hogy Oroszországnak igaza van. Nagyon nehéz ezt mondani és én erre képtelen is vagyok.”

Az Igazságügyi Minisztérium indokolása szerint Telo Tulku Rinpocse „a különleges katonai műveletek ellen szólalt fel, nyíltan támogatta Ukrajnát, amerikai állampolgár, és Oroszországon kívül él.” – nyilatkozta a hivatal a Novaja Gazeta újságban.

Az orosz hatóságok már eddig is számos, a nyilvántartásban lévő személyt vettek őrizetbe, míg mások elmenekültek az országból, vagy Oroszoroszágon belül bujkálnak szökevényként. 

Telo Tulku Rinpocse jelenleg Indiában tartózkodik, és egyelőre nem is tervezi a hazatérést. “Biztos vagyok benne, hogy ha visszatérnék Oroszországba, eljárás indulna ellenem és legalább 10-15 év fogságra ítélnének.” – mondta a főláma az RFA-nak.

A Kalmük Köztársaság az Orosz Föderáció egyik tagköztársasága, az egyetlen olyan ország a földrajzi értelemben vett Európa területén, ahol buddhista vallású a népesség többsége. A kalmükök egy mongol etnikumú nép, akik Belső-Ázsiából, Dzsungáriából, a mai Kína területéről vándoroltak mai hazájukba a Kaszpi-tenger mellé a XVII. században. A kalmükök létszámát jelenleg 185 ezerre teszik, túlnyomó részben Kalmükiában élnek, de jelentős a világ minden táján, így Ukrajnában megtalálható diaszpórájuk is.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2023 januárjáig összesen 7110 civil halálos áldozatot igazolt Oroszország ukrajnai inváziója során. Közülük 438 gyermek volt.

 

Forrás – Radio Free Asia

Payhul

Facebook/Telo Tulku Rinpoche

Youtube/Alhimija Dusi

továbbá

The Telegraph

The Tibet Express

Buddhistdoor

Kiemelt kép: payhul.com

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi