Főoldal > A Kalmük Köztársaság főlámája elítéli a háborút

A Kalmük Köztársaság főlámája elítéli a háborút

A Kalmük Köztársaság, az Orosz Föderáció egyik tagköztársasága, az egyetlen olyan ország a földrajzi értelemben vett Európa területén, ahol buddhista vallású a népesség többsége. 

A köztársaság vezető lámája, Telo Tulku Rinpocse (Erdne Ombadjkov) egy orosz bloggerrel folytatott interjúban tett elítélő megjegyzéseket az ukrajnai orosz agresszióról. Ezzel ő lett az első jelentős vallási vezető az Orosz Föderáció területén aki kiállt Ukrajna mellett.

Telo Tulku Rinpocse – kép Szabad Európa

 

Telo Rinpocse érvelése szerint Oroszország volt az agresszor a konfliktusban és Ukrajnának joga van a védekezéshez. 

“Úgy vélem, hogy a háború helytelen. Senkinek sincs rá szüksége. Mindannyian a XXI. században élünk, mindannyian békében akarunk élni, minden ország fejlődni akar. Úgy gondolom, hogy az ukrán félnek természetesen igaza van. Megvédi az országát, a földjét, az igazságát, az alkotmányát, a népét. Nagyon nehéz lenne azt állítani, és elfogadni azt, hogy Oroszországnak igaza van. Nagyon nehéz ezt mondani és én erre képtelen is vagyok.”

 

Ezután Telo Rinpocse, Őszentsége, a Dalai Láma, még a háború elején közétett nyilatkozatát idézte:

“Mélyen elszomorított az ukrajnai konfliktus.

Világunk annyira egymásra van utalva, hogy két ország közötti erőszakos konfliktus elkerülhetetlenül kihat a világ többi részére is. A háború elavult – az erőszakmentesség az egyetlen út. Ki kell alakítanunk az emberiség egységének érzését, úgy, hogy a többi embert testvérnek tekintjük. Így fogunk egy békésebb világot építeni.

A problémákat és nézeteltéréseket a legjobban párbeszéddel lehet megoldani. A valódi béke a kölcsönös megértésen és egymás jólétének tiszteletben tartásán keresztül jön létre.

Nem szabad elveszítenünk a reményt. A 20. század a háborúk és a vérontás évszázada volt. A 21. századnak a párbeszéd évszázadának kell lennie.

Imádkozom, hogy a béke gyorsan helyreálljon Ukrajnában.”

Telo Rinpocse már júniusban, a Buddha születésének ünnepén elhangzott beszédében is felszólalt a háború ellen, de ekkor még csak általánosságban, nem említve Ukrajnát. Arra a kérdésre, hogy eddig miért nem beszélt Ukrajnáról azt mondta: “nem akarta sérteni a hatóságok és a buddhisták közötti kapcsolatot.” 

Telo Tulku Rinpocse – ukrinform.net

A mostani nyilatkozatát már Mongóliából tette, ahol a háború elől menekülő kalmükökön segít. Mongóliába eddig is több hullámban érkeztek menekültek a föderáció köztársaságaiból, de miután Putyin, orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, számuk megugrott. A háború kezdete óta a média értesülései szerint mintegy 12.000 menekült érkezett Mongóliába az Orosz Föderáció tagköztársaságaiból. Az utolsó hullámban már a sorozás elől menekülnek el főleg Kalmükia valamint a szibériai Burjátföld és Tuva Köztársaság területéről. 

A háború kezdete óta több vallási vezető is elítélte az agressziót. Buddhisták és keresztények adtak ki a megbékélésre felszólító nyilatkozatokat, illetve imádkoztak a békéért

 

Forrás – Buddhistdoor

Szabad Európa Rádió

Youtube

Kiemelt kép – kyivpost.com

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

 

Kapcsolódó