Főoldal > A Dalai Láma részvétnyilvánítása Abe Akie asszonynak

A Dalai Láma részvétnyilvánítása Abe Akie asszonynak

Tegnap, július 8-án pénteken, fegyveres támadás áldozata lett Abe Sinzó volt japán miniszterelnök. A merénylet nyilvános helyen, Narában, egy kampányrendezvényen történt. 

Abe Sinzó köszinti Őszentségét tokiói látogatása alkalmával 2012-ben. Kép: Dalalama.com

 

Őszentsége a Dalai Láma jó kapcsolatot ápolt Japánnal és Abét személyes jó barátjának tekintette. A szomorú hír hallatán Őszentsége a volt japán miniszterelnök feleségének, Abe Akie asszonynak írt levelében fejezte ki részvétét. Ezt hivatalos honlapján is nyilvánossá tette:

“Mély szomorúsággal értesültem arról, hogy barátom, Abe Sinzó úr ma reggel fegyveres támadás áldozatává vált. Imádkozom érte és részvétemet fejezem ki Önnek és családtagjainak.

Mint tudja, néhai férje a tibeti nép odaadó barátja volt. Nagyon nagyra értékeltem barátságát és támogatását, amit a gazdag buddhista kulturális örökségünk és identitásunk megőrzésére irányuló erőfeszítéseink érdekében tett.

Abe úr valóban tartalmas életet élt mások szolgálatában.”

 

Abe Shinzó és felesége Abe Akie-kép-OCCRP.org

 

Abe Sinzó a japán történelem eddig legtovább hivatalban lévő és sokak szerint a legsikeresebb miniszterelnöke volt. Ő is mint elődei, szívén viselte Tibet, a tibeti buddhista kultúra védelmét. Látogatásai alkalmával támogatásáról biztosította a száműzetésben élő tibeti kormányt. Abe 2020-ban egészségügyi okokra hivatkozva maga mondott le a miniszterelnöki posztjáról. Öszentsége komoly aggodalmát fejezte ki Abe egészsége iránt és imádkozott a sikeres gyógykezeléséért. 

A majd két évvel ezelőtti gyógykezelés úgy tűnik sikeres volt. Noha a csúcspolitikába nem tért vissza, aktívan kampányolt pártja, a Liberális Demokrata Párt mellett. Egy ilyen nyilvános beszéd közben érte a halálos lövedék Nara városában. 

Forrás: Őszentsége hivatalos honlapja

Central Tibetan Administration

BBC

Index

Euronews/Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a