Főoldal > A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány által kinevezett Pancsen Lámáról

A tibetiek nem vesznek tudomást a kínai kormány által kinevezett Pancsen Lámáról

Kicsit több mint egy éve tudósítottunk arról, hogy a gyermek Pancsen Láma eltűnésének huszonötödik évfordulója alkalmából ismét reflektorfénybe került Tibet második legmagasabb rangú vallási vezetőjének a kilétével kapcsolatos tibeti-kínai vita.

Ahogy arról a Szabad Ázsia Rádió (Radio Free Asia – RFA) beszámol, egy Szecsuánban tartott konferencián a jelenlévő tibetiek teljesen figyelmen kívül hagyták a kommunista hatalom által 1995-ben kinevezett Pancsen Lámát, Gyalcen Norbut.

Az RFA forrása szerint a kínai Pancsen Láma egy vallási konferencián és egy körúton vett részt, ahol a jelenlévő tibetieknek előírták, hogy fejezzék ki előtte tiszteletüket.

Látták feltűnni Ngaba Barkhamban, Dzögében és Khungcsuban is, ahol a tibetieket arra utasították, hogy üdvözöljék és mutassák ki a tiszteletüket iránta. De ellentétben más vallási vezetőkkel, akiket a tibetiek tisztelnek és akikhez áldásért fordulnak, őt egy tibeti sem üdvözölte. Egyedül azok az emberek mentek meglátogatni őt, akiknek a látogatását a kínaiak külön megszervezték.” – állítja a forrás.

A tibetiek által csak “Kína Pancsenjének” gúnyolt szerzetes által meglátogatott területek lakóit a hatalom eltiltotta a szabad mozgásuktól, az utcákat szabadon kellett hagyniuk az autóforgalom előtt  – folytatta a forrás.

Shel Gedün Cering, a jelenleg Ausztráliában élő volt tibeti politikai fogoly szintén megerősítette saját forrásaira hivatkozva a kínai Pancsen körútját.

Hazatérő kapcsolataim mondták, hogy az apátokat és a környék kolostorainak más vallási vezetőit kényszerítették arra, hogy fogadják és üdvözöljék a Pancsen Lámát és még arra is utasították őket, hogy közös fotókon pózoljanak vele.” – mondta Cering.

Cering Comó, az indiai Dharamszalában működő Tibeti Emberi Jogi és Demokrácia Központ elnöke szerint a kínai kommunista kormány gyakran használ tibeti vallási vezetőket propagandacélokra.

Ezeket a látogatásokat a Kínai Kormány szigorú felügyelete mellett szervezik meg és bármi amit Norbu mond vagy tesz, az csak a Kínát kormányzó Kommunista Párt érdekeit szolgálja. Egyszerűen szócsőként működik.” – mondja Comó.

A Pancsen Lámában a tisztség az, ami különösen fontos Kínának és a tibetieknek egyaránt, mert ő ismeri fel, legitimálja a következő első számú vallási vezetőt a XV. Dalai Lámát. Így, ha ezt a tisztséget a kommunista hatalom a kezében tartja, úgy véli, az utódlást is a számukra kedvezőképpen dönthetik el. Ennek érdekében nevezték ki saját jelöltjüket, Gyalcen Norbut miután a Dalai Láma által Pancsen Lámaként felismert, akkor hat éves kisfiú, Gedün Csöki Nyima családjával együtt rejtélyesen eltűnt 1995. május 17-én.

A Dalai Láma a maga részéről azonban megjegyzi, hogy ha valaha visszatér, olyan országba fog születni, ami kívül áll a kínai ellenőrzésen.

 

Forrás – Radio Free Asia

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

Kapcsolódó