Főoldal > A tizenhárom éves mianmari önkéntes

A tizenhárom éves mianmari önkéntes

Mint korábban írtuk Thaiföldön a szerzetesek komolyan kiveszik a részüket a járvány elleni harcban. Más feladatok mellett ők végzik az elhunytak krematóriumba szállítását, illetve hamvasztását is.

A szomszédos, szintén théraváda buddhista többségű Mianmarban, korábbi nevén Burmában egy meglehetősen fiatal, mindössze tizenhárom éves fiatalember is csatlakozott ahhoz a csapathoz, amelyik a koronavírus következtében elhunytak holttesteinek szállítását végzi.

Tun Lin Naing, így hívják a kisfiút, egy helyi önkéntesekből álló csapathoz csatlakozott Rangunban, az 54 milliós ország legnépesebb városában. A járványhoz köthető halálesetek júliusban kezdtek megugrani az országban, ekkor indította el az önkéntesekből álló egyesület az ingyenes szolgáltatását.


Tun Lin Naing középen / fotó: RFA

Kezdetben, mikor jelentkezett a Metta Thingaha Ingyenes Temetkezési Segélyegyesülethez (Metta Thingaha Free Funeral Aid Association) még csak adminisztratív és fertőtlenítési munkákat bíztak rá. Pár hét múlva önként jelentkezett a legveszélyesebb és érzelmileg is legmegterhelőbb feladatra, a járvány áldozatainak holttesteinek összegyűjtésére, a szállításban és a hamvasztás előkészületeiben való segítésre.

A kezdeti bizonytalanságokat követően hamar oszlopos tagja lett a húsz fős Metta Thingaha alapcsapatának. Az egyesületet Min Din alapította július elején. Naponta öt halottaskocsival szállítják térítésmentesen a holttesteket Rangun környékéről.

„Kezdetben, mikor először szállítottam a holttesteket, nagyon féltem” – mondta a fiú, “de mivel olyan sokat vittem, már nem aggódom.”


Védőfelszerelésben / fotó: RFA

Az ifjú Tun Lin Naing-ra, aki amúgy szerelő akar lenni, holott már komoly rutint szerzett, még mindig nagy hatással van ez a munka. Naponta szembesül a halottakkal és a közösségek szenvedésével.

„Nagyon sajnálom ezeket az embereket, amikor látom a túlélő családtagokat sírni. Ezzel manapság elég gyakran találkozom” – mondta Tun.

A fiú családja a Metta Thingaha Egyesület közelében él egy szerény házban, Rangun Kelet-Dagun városrészében. A szülők tavaly decemberben küldték az egyesülethez, ahol a vezető, Min Din segíti a fiú taníttatását. Tun jelenleg hetedikes.

Miután az újabb járványhullám miatt be kellett zárni az iskolákat, Tun önkéntes feladatokra jelentkezett. Ez kezdetben adminisztratív feladatokat jelentett, de később, a halálesetek egyre gyakoribbá válásával, nagy szükség lett rá más területeken is, így csatlakozott a halottszállító csapathoz.


Nemcsak érzelmileg megterhelő / fotó: RFA

Min Din, a jótékonysági szervezet vezetője dicsérte a fiút, könnyen megtanulta és félelem nélkül végzi a munkáját.

„Nagyon kevés önkéntesünk volt és ő szívesen segített miután a városban egyre rosszabbra fordult a helyzet” – mondta Min.

„Semmitől se fél, és nagyon ügyel a PPE védőfelszerelés helyes viselésére, jobban, mint sok felnőtt.”

„A legtöbb önkéntesünknek két-három napos szabadságra van szüksége öt halottszállítással telt nap után. De ez a srác sosem tart szünetet. Még akkor is dolgozott, amikor a legmagasabb volt a halottak száma” – tette hozzá.

A fiú, aki a legidősebb gyerek a családban, haza se ment a munka kezdete, július eleje óta, nehogy megfertőzze a családját. A szülők, noha aggódnak érte, büszkék arra, hogy elkötelezetten dolgozik, és hogy a tanulmányait is folytatni tudja, aminek biztosítása máskülönben komoly problémát jelentene a családnak.


Tun Lin Naing már rutinos önkéntes / fotó: RFA

„Megpróbáljuk rendszeresen látogatni őt. Persze szájmaszkot kell viselnünk és alaposan kezet kell mosnunk miután hazatérünk a látogatásról. Azért aggódunk érte. Félünk, hogy megfertőződik munkája közben” – mondta édesanyja, Seint Lae Mon.

„Úgy látjuk eddig egészséges. A vele együtt dolgozó önkéntesek nagyon komolyan veszik a biztonságot” – tette hozzá.

Természetesen édesapja is büszke a fiúra.

„Nagyon emberszerető lelke van, áldott lesz amiért segít másokon” – mondta az apa, Kyaw Gyi.

Tun Lin Naing szerelő szeretne lenni később. Mentora, az egyesület vezetője Min Din azt mondta, mindent el fog követni azért, hogy a fiú megfelelő általános- és szakképzésben részesüljön, hogy megvalósíthassa álmait.

Forrás képriporttal – Radio Free Asia – RFA

RFA – Youtube

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Metta meditációs elvonulás Magyarországon

METTA MEDITÁCIÓS ELVONULÁS MAGYARORSZÁGON 2024. június 13-16. Angol nyelven, magyar tolmácsolással „A gyűlölet soha nem ér véget gyűlölettel. A gyűlöletet egyedül a szeretet győzheti le.

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a