Főoldal > Thai szerzetesek járvány idején

Thai szerzetesek járvány idején

Szerzetesek is kiveszik a részüket Thaiföldön a járvány elleni küzdelemből, illetve a megelőzésre irányuló törekvésekből. A dél ázsiai királyságban, mint több más távolkeleti országban is, rendkívüli sebességgel terjed a koronavírus új mutációja a delta variáns. Az országban ez a COVID járvány harmadik hulláma. A jelenlegi hullám elindulását április elsejére datálják, helyét pedig a főváros, Bangkok, egyik éjszakai szórakozóhelyeiről ismert negyedéhez kötik.

A vírus a hivatalos adatok szerint, eddig mintegy 650,000 megbetegedést okozott augusztus első hetéig. A Bangkok Post folyamatosan frissülő járványfigyelő oldala  e cikk írásakor, augusztus 13-án már több mint 860,000 megbetegedésről számol be, amiből folyamatosan rekordokat dönt a napi új megbetegedések száma, ami jelenleg majdnem 23,500. A halottak száma mára meghaladja a hétezret.

 


Szertartási tárgyak fertőtlenítése – Buddhistdoor

A szerzetesek ebben a helyzetben csatlakoztak az egészségügyben dolgozókhoz, hogy segítsék a munkájukat. A tesztekkel kapcsolatos adminisztratív munkák végzése mellett oxigénpalackokat szállítanak és az elhunytak krematóriumokba szállítását is ők végzik.

Sok az olyan thai ember akiket még mindig figyelmen kívül hagy a közegészségügyi rendszer” – mondja a harminchárom éves Phra Mahapromphong a dél-nyugat bangkoki Wat Suthi Wararam buddhista kolostor apáthelyettese. A szerzetes július 21-e óta látogatja rendszeresen a főváros legszegényebb negyedeit, oxigént, élelmiszert és más egészségügyi felszerelést szállítva az ott élőkhöz. A covid teszteket is ő gyűjti be, és juttatja el az egészségügyi intézményekbe. „Mindenkiről gondoskodunk akivel találkozunk” – tette hozzá.


Phra Santijittho védőruhát vesz fel a hamvasztás előtt – Buddhistdoor

Egy videó interjúban megjegyezte továbbá : “A buddhista szerzetesek mindig is a thai közösség szellemi vezetői voltak, az emberek mindig is bíztak a bölcsességünkben.

Templomuk, a Wat Suthi Wararam, több más kolostorral egyetemben jelenleg a fertőzöttek számára fenntartott elkülönítő központként működik, ahol a betegek orvosi és szakápolói felügyelet mellett, szinte kórházi körülmények között várhatják a gyógyulásukat.

A szerzetesek megélhetése az emberek adományaitól függ. Most elérkezett a viszonzás ideje számunkra. Mindenképpen bátorítjuk őket, hogy ne adják fel a harcot” – mondta Phra Mahapromphong a Bangkok Postnak.

A Thai kormány a járvány terjedése és az egészségügyi rendszer végletes leterheltségére való tekintettel kiszélesítette a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedéseket, további tartományokat ítélve magas kockázatúnak. Ezekben a régiókban, így egész Bangkokban és környékén is a legszigorúbb korlátozó intézkedések vannak érvényben. Ez a majd hetvenmilliós királyság lakosságának, mintegy negyven százalékát érinti.


A halottak elszállítása – MSN video

Egy másik kolostor, a Bangkok külvárosában lévő Pathum Thani jelentése szerint, mára négy-öt holttestet hamvasztanak el naponta, míg a járvány előtt havonta két-három hamvasztást tartottak.

Egy ideje nem találkoztam más szerzetesekkel a templomban, mivel a hamvasztásokkal és a hamvak összegyűjtésével voltam elfoglalva reggeltől estig” – mondta Pongpetch Santijittho szerzetes a Reutersnek.


Az elkülönítő építése a Wat Suthi Waranam kolostorban – Buddhistdoor

Az észak bangkoki Wat Chin Wararam Worawiharn kolostor szerzetesei, is mindent megtesznek. hogy a kormányzat által elhanyagol thaiok segítségére legyenek. A tiszteletreméltó Phra Supornchaithammo szerzetes vállalta magára a holttestek krematóriumokba szállításának nem épp kellemes feladatát.

Hajlandó vagyok vállalni a kockázatot. Ha megfertőződöm a vírussal, kész vagyok azt megbánás nélkül elfogadni. Sosem fordult meg a fejemben amikor szerzetesnek álltam, hogy ilyesmit fogok csinálni, de most ez a helyzet. Mindenkinek segítő kézre van szüksége és büszke vagyok, hogy itt lehetek” – nyilatkozta a tiszteletreméltó.

 

Forrás – Buddhistdoor

Tricycle

Bangkok Post aktuális járványfigyelője

MSN videó

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a