Főoldal > BALATORIUM – ökológiai-kulturális hétvége Tihanyban és Örvényesen – ajánló

BALATORIUM – ökológiai-kulturális hétvége Tihanyban és Örvényesen – ajánló

Legutóbbi bejegyzésünkben Khjence rinpocse a biodiverzitás védelmének fontosságáról illetve a vadállatok védelméről beszélt egy interjúban. A környezetvédelem kiemelt fontosságú a buddhista szemléletű emberek számára is, hiszen a “nem ártás” elve, az “ahinszá” alapelv az életmódunkban. Örömmel ajánljuk a BALATORIUM meghívását rendezvénysorozatukra. Az ő sajtóközleményüket idézzük:

Hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt? Milyen az ideális strand? Hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez? Hogyan hathat vissza a balatoni táj az emberre? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ Tihanyban és Örvényesen, a BALATORIUM ökológiai-kulturális hétvégéjén augusztus 26–28. között. 

A nyár utolsó hétvégéjén megkezdődik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt projektje, a BALATORIUM ökológiai-kulturális programsorozata, amely már péntektől tartalmas és változatos eseményeket kínál. Mindenki előtt nyitva áll majd a Balaton egyik leghangulatosabb épületegyüttese, a gyönyörű, neoreneszánsz tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, ahol izgalmas előadások és kiállítások várják az érdeklődőket, a látogatók kvízben mérhetik fel ökológiai tudásukat, sőt, a legkisebbek számára rajzversenyt is rendeznek. 

Örvényesen úszó vízikert és a szabadonbalaton algabár várja a strandolókat, bemutatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) építész hallgatói által tervezett installáció, a Foliorium pavilon, és az érdeklődők egy játékos, építészek és művészek által vezetett workshop keretében újratervezhetik a szabadstrand partszakaszát is. A programsorozatra, amelyen lassú tájbejárás, képregényrajzoló foglalkozás, koncert, filmvetítés és szitaworkshop is lesz, mindenkit szeretettel várnak, aki a térségben él vagy nyaral, és főleg, aki szereti a Balatont.

A BALATORIUM hétvégéje megismerteti az érdeklődőkkel azokat a folyamatokat, amelyek a tó fokozott hínárosodásáért, illetve algásodásáért felelősek. A szakemberek bemutatják a parti zóna kiemelkedően fontos élőhelye, a nádas, valamint az emberi tevékenységek (beépítés, horgászat, fürdőzés) szerepét is. Szó lesz majd a természetes partszakaszok visszaállításának fontosságáról és a strandrészek természetközelibbé alakítását célzó növekvő társadalmi igényről is, mindezt a strandolók és látogatók részvételével, hozzászólásaival. 

Az egyes eseményekhez kapcsolódóan lehetőség nyílik a témák kutatóival és szakértőivel beszélgetni. Kiemelt figyelmet szentelnek a biológiai sokféleség, a talajvédelem, a fajtaváltás, és az ökológiai gazdálkodás jelentőségének. Az ökológiai szemlélet és szakmaiság végig meghatározza az eseménysorozatot. Szombaton és vasárnap több területről érkező szakemberekkel is lesznek beszélgetések Örvényesen, például a borászat és a klímaváltozás viszonyáról vagy a helyes természetjárói magatartásról.

Strand x workshopok x beszélgetések x lassú tájbejárások x művészeti akciók x és mindenmás a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseiről

A hétvégi programsorozat a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyílt napjával veszi kezdetét augusztus 26-án, pénteken. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az intézetben folyó munkába, az édesvizek környezettani kutatásába. Már a környezet miatt is érdemes ellátogatni Tihanyba: az 1927-ben megnyílt, neoreneszánsz stílusú épületegyüttes a Balaton környékének egyik legszebb műemléke, egyben az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézete. Ősfás parkjának árnyas fái alatt kiállított akváriumokban lehet majd megnézni a Balaton parti övében élő halfajokat és olyan gerincteleneket is, mint például az invazív cifrarák. A látogatók megtudhatják, hogy mire lehet jó a vándorkagyló, és azt is, hogyan járulnak hozzá az édesvízi kisrákok a vízminőség védelméhez. 

A kutatók több előadással is készülnek: szó lesz például a Balaton halevő madarairól, az aktuális algahelyzetről és a Balaton siklóiról. Kiderül az is, hogy ártalmas lehet-e a naptej a vízi élővilágra. Bemutatják, hogyan zajlik a mintavétel a gyakorlatban. Aki kedvet érez, kvízjátékban tesztelheti a tudását, és díjazzák a nyílt napon készülő legötletesebb gyerekrajzokat is. Az érdeklődők a műemlék épületbe is beléphetnek, ahol megfigyelhetik, hogy néznek ki az algatenyészetek mikroszkóp alatt. A nap folyamán több alkalommal lesz vezetett tudományos túra az épületben, melynek során arra is fény derül, hogy mik azok a mikroszennyezők, és milyen hatással vannak a vízi élőlényekre. Érzékszervi sétára is lehet regisztrálni, amelyet a SLOWWALK eseménysorozat részeként rendeznek meg.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet augusztus 26-án, pénteken, 9 és 16 óra között lesz nyitva a nagyközönség számára. Az eseménysorozat minden programja ingyenes, néhány esemény azonban a limitált férőhelyek miatt előzetes regisztráció után látogatható. További információ és regisztráció a BALATORIUM ökológiai-kulturális hétvége Facebook-oldalán

 A lassú tájbejárás, azaz SLOWWALK további helyszíneken is várja az érdeklődőket a hétvégén. A tihanyi és örvényesi sétákkal jelentkező eseménysorozat arra ösztönzi a résztvevőket, hogy újfajta figyelemmel forduljanak a balatoni ökoszisztémák felé, és megfigyeljék, hogyan hathat vissza a táj az emberre.

 A lassú tájbejárások a Balaton-felvidék ökológiai hálózatainak kulcshelyszíneit érintik. Keretében beszélgetések, workshopok, kisléptékű művészeti installációk, intervenciók és performanszok valósulnak meg. A lelassult séták során a résztvevők élményszerűen tapasztalják meg a táj egyedi jellemzőit, ökológiai vonatkozásait. Az ökológiai hétvége sétavezetői között lesz művész, designer, pszichológus, filozófus és biológus is, de az események minden esetben a befogadók aktív részvételére alapozva teremtenek valós kapcsolatot a résztvevők és a táj között

 Programok az örvényesi Platán szabadstrandon

  1. augusztus 27–28.

Az örvényesi szabadstrand látogatóit az egész hétvégén számos érdekesség és program várja. A BALATORIUM vízi installációjának központi motívuma egy úszó vízikert lesz, amely egyszerre eseményhelyszín, bója és a vízibár. A GUBAHÁMORI építésziroda és a szabadonbalaton közös tervezési workshopján balatoni strandok partszakaszát lehet játékosan újragondolni. Bemutatkozik a MOME építész hallgatói által tervezett installáció, a Foliorium prototípusa, mely egyszerre alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér. A szabadonbalaton algabárjában algafröccs és más fantáziaitalok mellett vízinövény-falatkákkal várják az érdeklődőket.  A BLKI és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kutatói és szakértői beszélnek majd többek között a balatoni nádasok szerepéről és a helyes tájhasználatról, valamint a klímaváltozás szőlészet-borászatra gyakorolt hatásáról. A képregényrajzoló foglalkozáson szó esik a kép-szöveg megfelelő aránya és a történetív dramaturgiája mellett arról is, hogy mit érdemes a Balaton régió ökológiai jelenségeivel, kihívásaival kapcsolatban megörökíteni, elmesélni. Az eseménysorozat kiegészítő programokkal is várja az érdeklődőket: a BALATORIUM szitaworkshopon az érdeklődők egyszerűsített formában ismerkedhetnek meg a szitanyomás technikájával, és lehetőség lesz hozott pólóra, táskára, illetve a szervezők által biztosított anyagokra is nyomni. 

A programokat szombaton 9–21 óra között, vasárnap pedig 9 és 18 óra között rendezik meg. A programok teljes listája a BALATORIUM weboldalán és a BALATORIUM ökológiai-kulturális hétvége Facebook-oldalán található.

A BALATORIUM projektről

A BALATORIUM kutatók és művészek összefogása a Balatonért. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) és a PAD Alapítvány BALATORIUM programjának célja, hogy kulturális programokon láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott társadalmi párbeszédhez. 

A BALATORIUM programban részt vevő fő partnerek: PAD Alapítvány, szabadonbalaton, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Pannon Egyetem, Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesület.

Sajtóinformáció:

 press@veszprembalaton2023.hu 

pad@pad.network

Forrás: BALATORIUM

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó