Főoldal > BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT ŐSZENTSÉGE!

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT ŐSZENTSÉGE!

Ma, július 6-án tölti be 87. életévét Őszentsége a Dalai Láma. Őszentségével együtt ünnepli ezt a születésnapot a világ minden buddhistája és nem buddhista tisztelői. 

Kép: Tsering Sherpa/facebook

Tenzin Gyacó, azaz a XIV. Dalai Láma 1935. július 6-án, a fa-disznó év ötödik hónapjának ötödik napján született Lhamo Donrup néven egy kis tibeti faluban. Mindössze két éves volt amikor az előző Dalai Láma újraszületéseként, tulkujaként ismerték fel. Tizenöt évesen lépett trónra mint Tibet vallási és politikai vezetője.

1959 óta Indiában él száműzetésben. Az önmagára mint “egyszerű szerzetesre” tekintő vallási vezető, akinek “vallása a kedvesség” a tibeti hagyomány szerint Csenrézi, azaz Avalokitásvara földi megtestesülése, aki az együttérzés bódhiszattvája. 

Kép: Tsering Sherpa/facebook

Az erőszakmentesség elve és az együttérzés végigkísérik életét. Szeretettel, de határozottan áll ki olyan ügyek mellett, mint a társadalmi igazságtalanság enyhítése, a környezetvédelem fontossága, a szegénység megszüntetése valamit a női egyenjogúság. Fontos vezéralakja az elkötelezett buddhizmusnak. Az együttérzés, a béke és az emberiség világméretű összefogásának megteremtése érdekében végzett erőfeszítéseit 1989-ben Nobel-békedíjjal jutalmazták. 

Őszentsége igazi utazó szerzetes, bejárta a világ minden részét tanításokat adva. Magyarországon eddig hét alkalommal tett látogatást.

A Buddha FM rádió nevében 

 

KÍVÁNUNK ŐSZENTSÉGÉNEK HOSSZÚ ÉS EREDMÉNYES ÉLETET! 

 

Aki közösségben szeretné ünnepelini a Dalai Láma születésnapját azt szeretettel várja szombaton, július 9-én Taron, a Buddha Parkban a Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség a.  További részleteket a Facebook oldalukon lehet találni.

 

Forrás: Buddha Weekly

Wikipedia

Facebook events

BuddhaFM

Tsering Sherpa | Facebook

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó