Főoldal > Buddhista béketábor Ugandában

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a helyi közösség vezető szerzetese, a tiszteletreméltó Bhanté Buddharakkhita vezetésével, áll a Központ nyilatkozatában. 

A théraváda hagyományon alapuló afrikai közösség elkötelezett az “etikai értékek ápolása és a béke kultúrájának fejlesztése iránt a helyi fiatalság körében”.  Ez az elkötelezettség indította őket arra, hogy béke programot szervezzenek, amivel a céljuk, hogy “a fiatal résztvevőket felvértezzék azokkal az eszközökkel, amelyekre ahhoz lehet szükségük, hogy az együttérzés, a béke és az etikus magatartás értékeinek nagyköveteivé váljanak otthon, a saját közösségeikben.”

A program megkezdése előtt gyümölcsöző megbeszéléseket folytattak a Buddhista Béke Iskola tanulóinak szüleivel, akik szívesen támogatták a projektet. A szülők ahhoz is teljes mértékben hozzájárultak, hogy a program idejére a gyermekeiket ideiglenesen novícius szerzetesekké illetve szerzetesnőkké avassák. Mindez jól tükrözi a szülőknek a program iránti tiszta szívből jövő elköteleződését.

“Az eredetileg kéthetesre tervezett tábor elsöprő visszhangja arra késztetett bennünket, hogy egy intenzívebb, hét napos időtartamra koncentráljuk a programot. 2024. március 27-én 27 fiút és 33 lányt regisztráltunk a templomban, ahol a szívélyes fogadtatás után kijelöltük a szálláshelyüket a program idejére” – áll a központ beszámolójában, amit így folytatnak:

“Az alkalom ünnepélyes csúcspontja csütörtök délután volt, amikor Bhanté Ószádha és Bhanté Buddharakkhita vezetésével, továbbá négy rangidős szerzetes irányításával megkapták a felavatást. Ez a jelentős lépés az önmegismerés és az etikai fejlődés útja iránti jelentős elkötelezettségük jele volt.

A tábor idejére szerzetesé avatott gyerekek és tanítóik

Másnap reggel, immár szerzetesi ruhában indultak hagyományos alamizsna körútra (pindipáda) a közeli falvakba. Ez a mély tapasztalat nem csak az alázat és a hála gyakorlását tette lehetővé a novíciusok számára, de hídként is szolgált a szerzetesi  közösség és a helyi lakosok és között.”

A program lényege szerint a gyerekek a templomban való tartózkodásuk során nem csak a hagyományos világi tanterv szerinti képzésben részesültek, hanem egy átfogó, tíz kulcsfontosságú területet felölelő programban is. A tíz terület a következő: tisztaság, rendszeretet, pontosság, engedelmesség, nagylelkűség, éberség, szolgálatkészség, helyes magatartás, hála és együttérzés, mindezek a világi képzésükkel párhuzamosan. A programba éberség (mindfulness) játékokat is beépítettek, hogy a gyerekek megtanulják, hogyan építhetik be az odafigyelést a mindennapi életükbe. 

A program keretében Bhanté Ószádha iskolai eszközöket ajándékozott a gyerekeknek, ami a résztvevők iránti mélységes háláját és együttérzését jelképezi.

Középen a két vezető szerzetes, Bhanté Ószádha és Bhanté Buddharakkhita

A tábor április 4-én ért véget. Ekkor a résztvevők értékelésen estek át, ahol a hangsúlyt a tíz alapérték elsajátítására helyezték. A kiemelkedő teljesítményt nyújtókat elismerésben részesítették, amivel elkötelezettségüket és példamutató magatartásukat díjazták. A program végén a gyerek-szerzetesek visszaadták a szerzetesi fogadalmaikat, és visszatértek a civil életükbe.

A résztvevők a rövid de koncentrált képzés során szert tettek az etikai alapelvek mélyebb megértésére, az együttérzés, az odafigyelés és a béke iránti elkötelezettségre. A buddhista központ és az esemény szervezői remélik, hogy a fiatalok a közösségeikbe visszatérve magukkal vitték a pozitív változás magvait, és készen állnak arra, hogy inspirálják és felemeljék a környezetükben élőket.

 

Forrás – Az Ugandai Buddhista Központ honlapja

 

Facebook/Uganda Buddhist Centre – UBC

 

A tiszteletreméltó Buddharakkhitáról, az ugandai buddhista közösség alapítójáról korábbi cikkünkben már írtunk: Ugandai missziós szerzetes, ugyanúgy, mint az általa létrehozott első buddhista iskoláról. 

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó