Főoldal > Buddhista ereklyék Thaiföldön a mágha púdzsán

Buddhista ereklyék Thaiföldön a mágha púdzsán

Thaiföldön, február 24-én tartották a mágha púdzsát, thai átírásban a makha bucsát azaz a szangha napot. Ez a délkelet-ázsiai buddhista országok, Thaiföld, Srí Lanka, Laosz, Kambodzsa és Mianmar egyik legfontosabb buddhista ünnepe. 

A buddhista közösség létrejöttét ünneplő fesztivál az év harmadik havának, a mágha hónap teliholdjának napján kerül sor. Ez általában február végére, március elejére esik. 

kép- thaiger.com

Thaiföldön ez nemzeti ünnep is, ekkor, a Miniszterelnöki Hivatal 2015-ös rendelete szerint, tilos az alkoholos italok árusítása. A szigorú alkoholtilalmat a másik négy nagy buddhista ünnepnapon is alkalmazzák. Ezek a vassza, a szerzetesek elvonulási időszaka, világi hívőknél böjti időszak kezdete illetve vége (Khao Phansza és a Van Ok Phansza), az aszarnha bucsa, a Buddha első tanítását ünneplő Dharma-nap, illetve a legjelentősebb ünnep a vészákh, thai nyelven viszakha bucsa, a Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának napja. Az alkoholtilalom megszegőit börtön vagy pénzbüntetésre illetve mindkettőre is ítélhetik. 

Idén a mágha púdzsá alkalmából a thaiföldi kulturális minisztérium szent buddhista ereklyéket, a Buddha két tanítványának, Száriputtának és Móggallánának az ereklyéit helyezte el egy szentélyben, Bangkokban nyilvános megtekintésre. Az ereklyék február 22-én érkeztek Indiából Thaiföldre és kölcsönzésük jelentős fejleménynek számít a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok fejlődésében. Az ereklyéket vendégül látó szentély a Szánam Luang parkban március 3-ig, minden nap 9 és 20 óra között fogadta az érkező vendégeket. 

Az ereklyék innen tovább utaznak Thaiföld más helyszíneire is. Március 5-8. között a Csiangmaj tartományban található Rádzsapruek királyi parkban kerülnek kiállításra. Ezt követően március 10-13. között az Ubon Ratcsatháni tartományban található Vat Mahá Vanaramban, március 15-18. között pedig a Krabi tartományban található Vat Mahá That Vacsiramongkolban lesznek elhelyezve. 

Az ereklyék a tervek szerint március 19-én térnek vissza Indiába. Govind Mohan indiai kulturális miniszter szerint: “A kiállítás számunkra is komoly diplomáciai jelentőséggel bír, nagyban hozzájárul az India és Thaiföld közötti kapcsolatok megerősítéséhez.” 

A mágha púdzsa, makha bucsa, a Buddha életének egy jelentős eseményének állít emléket. Az eset ai indiai (mai) Bihár állam Rádzsagaha (ma Rádzsgír) városának közelében lévő Véluvana parkban történt. Ezen a szerencsés napon, a Buddha megvilágosodást követen nagyjából tíz hónappal négy fontos esemény bontakozott ki:

  1. Különböző vidékekről származó 1250 ember gyűlt össze a Buddha előtt anélkül, hogy ezt előzetesen egyeztették volna egymással.
  1. A Buddha mindegyiküket szerzetessé avatta, az “Éhi bhikkhu! – Jöjj szrzetes!” szavakkal. 
  1. Mindannyian elérték az araharságot.
  1. A Buddha először hirdette az óváda páthimókkha tanításait, amelyekben a szerzetesi közösségek tagjaira vonatkozó szabályok alapelveit fektette le. 

 

kép – holidify.com

Ugyan a mágha púdzsa eredete az i.e. V. századra vezethető vissza, Thaiföldön a XIX. század második felében, a IV. Ráma király által bevezetett kulturális reformoknak köszönhetően lett hivatalos ünnep, szent nap. Kezdetben csak a szerzetesek és a királyi udvar tagjai vettek részt az eseményen de mára thaiföldi buddhisták milliói ünneplik.

Ezen a szent napon a buddhisták korám kelnek, alamizsnát ajánlanak fel a szerzeteseknek, fokozottan betartják a fogadalmaikat és meditációt gyakorolnak. Este a szerzetesek Dhamma-beszédeket mondanak, szertartésokat mutatnak be. Ilyen a gyertyaszertartás is, amikor a hívek az óramutató járásával megegyező irányban háromszor körbejárják a templomot, kezükben gyertyát, virágot és füstölőt tartva. 

 

Forrás – Buddhistdoor

YouTube/ANI News

YouTube/Asian explorer

YouTube/The Nation Thailand

YouTube/The Nation Thailand (2023)

Kiemelt kép – deccanherald.com

 

Kapcsolódó cikk

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió.
A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott,
melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM
 küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó