Főoldal > Mágha Púdzsá 2022

Mágha Púdzsá 2022

 

Expique.com

A Mágha Púdzsá, thai átírásban Makha Bucsa a théraváda országok egyik legfontosabb vallási ünnepe. Az ünnepet a buddhista holdnaptár harmadik hava, a mágha hónap teliholdján tartják. Ez idén február 16-ára esett. 

Ezen a napon a hívek meglátogatják a templomokat, érdemeket próbálnak szerezni, felajánlásokat tesznek, meditálnak, szemlélődnek. Ekkor különösen nagy hangsúlyt kap az öt- illetve a nyolc fogadalom betartása, kiváltképp az alkoholtól való tartózkodás. Thaiföldön ezen a napon alkoholtilalom lép életbe 24 órára, így még a nem buddhista hagyományok szerint élők is kénytelenek betartani.

Az ünnep minden théraváda hagyományt követő országban rendkívül fontos. Thaiföld, Mianmar, Laosz, Kambodzsa és Srí Lanka országaiban ez a Vészákhot követő második legjelentősebb buddhista ünnep. 

Az ünnep arra az eseményre emlékezik, amikor  a Buddha megvilágosodása után tíz hónappal 1250 ember gyűlt össze spontán módon Rádzsagraha közelében a Véluvana ligetben, hogy meghallgassa a Buddha tanítását. Mindannyiukat szerzetessé avatta a Buddha és szentek, arahatok is lettek nyomban. Megkapták a Magasztostól az alapvető szerzetesi szabályokat az Óváda Pátimokkhát. Ezért ez a nap a gyülekezet, a közösség emléknapja. A közösség, a szangha jelentősége a buddhizmusban kiemelt fontosságú, egyike a tiratanának három drágaságnak, vagy ékkőnek a Buddha és a tanítása, azaz a Dhamma mellett. 

 

Dhammakaya.net

Minden teliholdas nap, purnima kedvező, de ez különösen alkalmas az éremszerzésre, a megtisztulásra. A fehérbe öltözött világiak ilyenkor meglátogatják a kolostorokat, felajánlásokat tesznek, szuttákat recitálnak a szerzetesekkel. Sötétedés után gyertyafényes körmenetet tartanak, szent építményeket, sztúpákat kerülnek meg háromszor az óra járásának megfelelően. 

thailand-travel-guide.co.uk

Úgy tartják, hogy az ünnep estéjén tartott gyertyás fényfesztivál hatására tartják hasonló időpontban a kínai lámpásfesztivált. 

A pancsaszíla, a világiakra is vonatkozó öt fogadalom betartására különösen nagy hangsúlyt helyeznek ezen a napon. Az alkohol és a drogfogyasztás tilalma mellett további viselkedésbéli megtaróztatást is magukra vesznek. Tartózkodnak a szerencsejátéktól, a hazugságtól és a fecsegéstől, a lopástól és a helytelen szexuális viselkedéstől. Igyekeznek nem ártani más lényeknek, ennek jegyében ezen a napon nem esznek húst. Ezt a fajta böjtöt, önmegtartóztatást, az alkoholról való lemondás mellett, még azok is igyekszenek betartani, akik nem különösebben vallásosak.

dayfinders.com

Hivatalosan a modern Thaiföldön IV. Ráma király uralkodása, tehát a XIX. század közepe óta ünneplik ezt a napot. A kezdetben udvari esemény hamar népszerűvé vált és elterjedt a széles társadalmi rétegek körében is. 2015-óta a thai kormány alkohol tilalmat rendelt erre a napra. Ezen a napon hivatalosan nem lehet alkoholt árulni sem üzletekben, sem bárokban.

Az alábbiakban Ácsán Dzsajaszáró, az ünnepre vonatkozó reflexióit olvashatják:

“Thaiföldön még ma is nagyon sok olyan buddhista él akiknek volt szerencséje részt venni Luang Boo Man tanítványainak gyűlésein. Kifejezni a tiszteletet egy olyan szangha előtt, amelyben öt, hat esetleg még több arahant is van, csodálatos tapasztalat, és ezt ezek az emberek mindig is nagyra fogják tartani. Olyanoknak a jelenlétében lenni, akik teljes mértékben felismerték a tanítások valódi mélységét, egy további felemelő távlatot nyit a Dhammába vetett hitünk előtt.

Február 16-a, szerda a Mágha Púdzsá napja. Ezen a napon a thai buddhisták azt ünneplik, ami a szemükben a valaha volt legrendkívülibb emberi összejövetel volt. Több mint 2500 évvel ezelőtt ezen a napon Északkelet-India egyik bambuszligetében nem csak öt-hat, hanem 1250 arahant gyűlt össze, hogy űtmutatásokban részesüljenek a Buddhától. Azt kérem, hogy álljatok meg egy pillanatra és próbáljátok meg elképzelni a helyzetet.

Ez alkalommal a Buddha egy beszédet adott, amit Óváda Pátimokkhának hívnak, ami  tanításai fő elveinek egy rövid összefoglalása. Olyan volt ez mint egy kézikönyv, vagy egy feladatlista amire ezek az arahantok hivatkozhattak vándorlásaik során a vidéket járva, és amire támaszkodva megalapíthatták jövőbeni szerzetesi közösségüket. 

Thaiföldön a Mágha Púdzsá a nagylelkűség és a nyolc fogadalom betartásának napja. Ezen a napon recitálják el az Óváda Pátimokkhát és szemlélődnek a jelentése felett. Ez a legfontosabb utasítások iránti újra elköteleződés napja, azaz: ‘Kerüld a test, a beszéd és a tudat tisztátalan cselekedeteit! Ápold a test, a beszéd és a tudat minden üdvös cselekedetét!  Tisztítsd meg a szíved!”

Ácsán Dzsajaszáró

  1. február 15.”
Kép-Dhammawitz-Facebook

Forrás – Dhammawitz-Facebook

Forrás – Thaiger

Buddhistdoor

Dayfinder

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi