Főoldal > Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

Digitalizálásra kerül a Tripitaka Koreana

A koreai Kulturális Örökségvédelmi Hivatal bejelentette, hogy digitalizálni fogják a legteljesebb koreai buddhista szentiratgyűjteményt, a Tripitaka Koreana-t. A Hármas Kosár szövegének, a Tripitakának a nyomtatására készült fadúcai a Heinsza templomban lévő Dzsangjong Pandzson nevű pavilonban kaptak helyet, és itt meg is tekinthetőek. A templom, és maga a fadúc-gyüjtemény is az UNESCO Világörökség részét képezi 2007. óta.

Heinsza templom, Dzsangjong Pandzson

A hivatal szerint a Dél-Kjongszangban, Hapcsonban található kulturális örökséget digitalizálni fogják, így a nagyközönség is könnyebben hozzáférjetővé és használhatóvá válik. 

A Tripitaka Koreana a legteljesebb buddhista szentiratgyűjtemény a buddhizmus északi ágában. A szövegeket 1237. és 1248. között vésték több mint 80.000 fatáblára. Ez az időszak a Korjo-kor, ami az egyik legprosperálóbb korszak volt Korea történelmében. A hivatalos államvallás a buddhizmus lett. A Tripitakát Kodzsong király utasítására vésték újra nyomódúcokba, mivel egy előző változat elpusztult a mongol seregek invázióját követő pusztítás után. A szöveg a buddhista tudósok szerint is elismert, kiváló minőségű és pontosságú. “Az 52 382 960 klasszikus koreai írásjegy között nincs egy hiba sem.”

A szútrák terjesztését ezeknek a fadúcoknak a nyomtatásával szerzetesek végezték a Korjo-korszak óta. A papírra nyomott és könyvekbe kötött nyomatokat országszerte számos templomban helyezték el. Mára csupán néhány eredeti példány maradt fenn Koreában és Japánban, ugyan egyik sem teljes. 

A teljes tartalomhoz való hozzáférés a nagyközönség számára csak azután lesz lehető, miután mind a nyolcvanezer darabot bedigitalizálják és közkinccsé teszik. A kormányzat 2025-re tűzte ki a munkálatok befejezésének határidejét. 

Egy rövid videó a kolostorról és a gyűjteményről:

 

Korábbi cikkünk a témában: Megtekinthető a Tripitaka Koreana

 

Forrás – Korea JoongAng Daily

A Tripitaka Koreana-ról magyarul

UNESCO

YouTube/UNESCO

Képek – UNESCO

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó