Főoldal > Dzongszár Khjence Rinpocse közelgő nyilvános tanításai

Dzongszár Khjence Rinpocse közelgő nyilvános tanításai

Június közepén két nyilvános tanítást is ad a jól ismert tanító, író és filmrendező, Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse

Az eseményre június 14-15-én kerül sor az indiai Kalimpongban található Buddha Páda Intézetben, de élőben közvetítik a Rinpocse alapítványának a Siddhartha’s Intent-nek a Youtube csatornáján, illetve Zoom-on.

Az előadás címe “Buddha Dharma: Egy indiai örökség”. Az előadás “a Buddha tanításainak lényegi tisztaságáról és relevanciájáról fog szólni úgy, hogy India gazdag kulturális örökségének kontextusába helyezi és hangsúlyozza annak megőrzésének és gyakorlásának a szükségességét” – írja a házigazda alapítvány a honlapján. 

Június 14-én Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse egy másik előadást is tart “Pradnyápáramitá: A bölcsesség tökéletessége” címmel. Ennek keretében bemutatja az általa vezetett fordítói projekt, a 84.000: A Buddha szavainak fordításai által lefordított két új pradnyápáramitá szútrát. Mindkét szútra a tibeti kánon Kangyur gyűjteményéből való, az egyik A Bölcsesség Tökéletességének, az Áldott Anya Szívének Szútrája (Szív szútra), a másik A Bölcsesség Tökéletessége Tizennyolcezer Sorban című. 

A kétnapos esemény keretéül a Szaga Dava, a tibeti holdnaptár negyedik hónapja szolgál. Ez a tibeti budhisták számára a legjelentősebb ünnepi időszak. A Szaga Dava első tizenöt napja a hagyomány szerint különösen kedvező a dharmagyakorlás szempontjából. Maga a tizenötödik nap a Szaga Dava Dücsen, a telihold napja amikor a tibeti buddhisták a Buddha születésére, megvilágosodására és parinirvánájára emlékeznek. A tibeti buddhizmusban ez ugyanaz az ünnep mint a Vészák más buddhista országokban. Idén a Szaga Dava hónap május 31-én kezdődött és június 29-éig tart.

Az élő közvetítés magyar idő szerint 14-én 6:30-kor kezdődik a Youtube-on.

 

Forrás – Buddhistdoor

Buddha Páda 

Siddhartha’s Intent

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó