Főoldal > Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi Meditációs Központ (Mahabodhi International Meditation Center – MIMC) vezetője egy hétig tartó Buddha Purnimával, azaz Vészákkal ünnepelte Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának, mahá-parinirvánájának napját. 

Az egy héten át tartó fesztivál számos spirituális és kulturális programot kínált a Központban. Meglátogattak helyi közösségeket, kétnapos elvonulást is tartottak valamint egy szimpóziumot, “Elkötelezettség a Buddha időtlen tanításai és a XXI. század példátlan kihívásai iránt” címmel. Az eseményen számos kiváló előadó, helyi tisztviselők, tudósok, művészek és közösségi vezetők vettek részt. 

A Buddha egyik alaptanításának a dánának, a nagylelkűség gyakorlatának szellemiségében adományokat ajánlottak fel a Mahábódhi Dzsétavana kolostor tiszteletreméltó szerzetesi és szerzetesnői közösségnek. A nagylelkű adakozás gyakorlatát ezután kiterjesztették a kolostori közösségen túlra is, így a MIMC Dévacsan kampuszán élőkre is. Különleges ételeket szolgáltak fel a Mahábódhi Felsőbb Középiskola, a Mahábódhi fiú- és leányszállója diákjainak, a Mahábódhi Karuná Jótékonysági Kórházában élőknek, a Mahábódhi Maitrí Idősotthonában lévőknek, valamint a Dévacsan kampusz minden dolgozójának és önkéntesének. 

Május 23-án a tiszteletreméltó Szanghaszéna ellátogatott Timosgang faluba, ahol a hiedelem szerint megnyilvánult az együttérzés bódhiszattvája, Avalokitésvara a Khar Gompa templomban, ami egy magas domb tetején fekszik Tia és Timosgang falvak között, ami egyben a tiszteletreméltó szülőfaluja is. 

Ladak minden területéről érkeztek emberek, ezrek gyűltek össze, hogy részt vegyenek az ünnepségeken, és hogy tisztelettel adózzanak és az odaadásukat fejezzék ki a szent hagyomány előtt. Az ünnepléshez az állami és a magániskolák diákjai is csatlakoztak, vallási énekekkel és művészeti előadásokkal. A résztvevőkhöz szólva a tiszteletreméltó Szanghaszéna hangsúlyozta a Buddha mélységes tanításainak fontosságát, valamint mindenkit arra buzdított, hogy az emberi élet értékes ajándékát saját maga és mások javára használja fel.

A tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna 1986-ban alapította a Mahábódhi Nemzetközi Meditációs Központot Ladak fővárosában, Leh-ben. Azóta a társadalmilag elkötelezett buddhizmus példaképévé vált úgy hazájában, mint nemzetközi színtéren. Számos humanitárius projektet, eseményt és kezdeményezést indított el. Fő tevékenységéhez tartozik, hogy menedéket és oktatási lehetőséget biztosít hátrányos helyzetű gyerekek számára, támogatja a nők és a szociálisan hátrányos helyzetű csoportok felzárkózását. Önállósodási módszereket és írástudási programokat kínál, egészségügyi ellátást biztosít a rászorulóknak valamint egy öregek és nincstelenek számára fenntartott gondozóházat is működtet. A MIMC egyre bővülő kampusza mára a  régió számos társadalmi, kulturális és közösségi programjának a központjává vált. 

Ő az alapítója a Mahákaruná Alapítványnak (Mahakaruna Foundation), a Védjük Meg a Himaláját Alapítványnak (Save the Himalayas Foundation) valamint tanácsadója az Elkötelezett Buddhisták Nemzetközi Hálózatának (International Network of Engaged Buddhists – INEB) is.

Az idei Vészák időszak alatt egy kétnapos elvonulást is tartottak az MIMC Dévacsan kampuszán május 21-22-én.  A tiszteletreméltó Szanghaszéna az elvonulóknak elmondta, hogy az elvonulás szent menedéket jelent az elvonulók önismeretének és szellemi növekedésének tekintetében. Arra buzdította őket, hogy induljanak el az önfelfedezés mélyreható utazására. 

 

A Vészák megemlékezések a Taru Gayphel Tsogspa Állatvédő Egyesületnél tett látogatással folytatódtak, ahol a tiszteletreméltó ételt adományozott az egyesület gondozásában élő állatoknak. 

A tiszteletreméltó Szanghaszéna a Buddhistdoor buddhista magazinnak eljuttatott nyilatkozatában kifejtette, hogy: “A Buddha az állatok iránti hatalmas együttérzése példaértékű az emberiség történetében. Az ártatlan állatokról való megemlékezés nélkül az egyhetes Buddha Dzsajanti nem lehetett volna teljes. Az állatokkal való harmonikus kapcsolat nem csupán annyi, hogy táplálékot nyújtanak, hanem rávilágít az együttérzés minden élőlény felé való kiterjesztésének fontosságára is, ami pedig a Buddha egyik legfontosabb tanítása.”

A tiszteletreméltó Szanghaszéna és a Központ a szellemi fejlődés, és az emberi és állati jólét integrálásán túl szorosan részt vesz a béketeremtésben, a vallásközi párbeszédben. Aktívan tevékenykedik környezetvédelmi területen, valamint a himalájai és a buddhista kultúra népszerűsítésében helyi és nemzetközi fesztiválokon való részvételen keresztül. A tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna sokat utazott, hogy részt vegyen nemzetközi konferenciákon, szemináriumokon és workshopokon. Számos olyan eseményen vett részt, amelyek témája a környezettudatosság, az erőszakmentesség, a világbéke előmozdítása, valamint a nők és a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekben élők helyzetének javítása.    

2021-ben a tiszteletreméltó Szanghaszéna vezette a MIMC csapatát egy humanitárius segély misszióban ladak határvidékén. Az ott élőknek a világjárvány alatt anyagi segítséget, érzelmi és szellemi támogatást nyújtottak. A helyiek komolyan aggódtak a járványon túlmenően az indiai-kínai határvidéken kialakult katonai konfliktusok miatt is. A csapat egy békekampányt is folytatott ebben az időszakban a konfliktusövezetben.  Mindkét nemzethez felhívást intéztek, hogy ne alkalmazzanak erőszakot, és a patthelyzetet békés eszközökkel oldják meg. 

 

Kapcsolódó korábbi cikkünk:

Thaiföldi szerzetesek és világiak békezarándoklata Ladakban

 

Forrás – Buddhistdoor

Képek – MIMC

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó