Főoldal > Thaiföldi szerzetesek és világiak békezarándoklata Ladakban

Thaiföldi szerzetesek és világiak békezarándoklata Ladakban

Buddhista szerzetesek és világi férfiak és nők 150 főből álló karavánja fejezte be 700 kilométeres, a békéért folytatott zarándoklatát az észak-indiai Ladakban. A padajatra, azaz a zarándoklat a Mahábódhi Nemzetközi Meditációs Központban vasárnap ért célba. A zarándokok a tiszteletreméltó Phrateppariyattisuthi Thongsukas, thai szerzetes vezetésével június 10-én kezdték meg a békemenetet Dharamszalában, miután megkapták az áldást Őszentségétől, a Dalai Lámától

“Ez a padjatra valóban méltó a legnagyobb tiszteletre és csodálatra” – mondta a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna, a Mahábódhi Nemzetközi Meditációs Központ (Mahabodhi International Meditation Centre – MIMC) elnöke és szellemi vezetője. “Csak azok vállalkozhatnak egy ilyen nagy kihívást jelentő és megeröltető utazásra a Himalája magas hegyein keresztül, akiknek mélységes hitük van és a világ iránt hatalmas együttérzésük.”

Kép – MIMC
Kép – MIMC

A tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna 1986-ban alapította a meditációs központot Leh-ben, Ladak fővárosában. Ő maga a társadalmilag elkötelezett buddhizmus példaképe a régióban, számos humanitárius projekt, esemény és kezdeményezés elindítója. Tevékenységi területe elsősorban az oktatás és az egészségügy. Hátrányos helyzetű gyermekek és nők számára biztosít oktatási lehetőséget, nyújt menedéket és biztosít egészségügyi ellátást. A rászoruló időseknek egy idősotthonban biztosít szállást. A Központ egyre terjeszkedő kampusza számos társadalmi és kulturális közösségi program szervezésével veszi ki a részét a lakosság művelésében, közösségek teremtésében.

Bhikkhu Szanghaszéna továbbá a Mahákaruná Alapítvány (Mahakaruna Foundation) és az Óvjuk meg a Himaláját Alapítvány (Save the Himalayas Foundation) alapítója, valamint az Elkötelezett Buddhisták Nezmetközi Hálózatának (Network of Engaged Buddhists – INEB) tanácsadója. 

A békemenet július 12-én lépte át Himácsal Prades és Ladak határát. Ott, Gya Meru faluban, Bhikkhu Szanghaszéna, szangha tagok és helyi diákok üdvözölték szívélyesen a fáradt utazókat. Minden zarándok egy fehér khata sálat kapott a tisztelet és a megbecsülés jeléül, míg a meditációs központ diákjai zenés műsort adtak nekik. A falu buddhista lakói a legszebb ruhájukat öltötték magukra és bőséges ebédet tálaltak a zarándokoknak. 

Kép – MIMC
Kép – MIMC

“A mai nap egy igazán szerencsés nap.” – mondta Bhikkhu Szanghaszéna. “Ezen a napon, amikor ezek a békeszertő padjátrik Ladakba érkeztek Manali-Leh-en keresztül, Őszentsége, a Dalai Láma is Leh-be érkezett. Ez valóban hatalmas áldás Ladaknak.” 

Miután az útjuk legnehezebb, legnagyobb kihívás jelentő ladaki szakaszát is teljesítették a zarándokok, július 16-án megérkeztek a MIMC kampuszára. Ott  a helyi buddhista közösségek, köztük a Ladak Buddhista Egyesület, a Ladak Gonpa Egyesület tagjai fogadták őket. 

Kép – MIMC
Bhikkhu Szanghaszéna és a pdjatra vezető szerzetese Kép – MIMC

“Reméljük, hogy ezeknek a thaiföldi szangha tagoknak a nagyszerű példája emberek millióit fogja világszerte inspirálni arra, hogy a világ békéjéért és stabilitásáért dolgozzanak, ami amúgy az otthonunk.” – tette hozzá Bhikkhu Szanghaszéna.

Kép – MIMC

Bhikkhu Szanghaszéna és a MIMC nagy részt vállal a béketeremtésben, a vallásközi párbeszéd kiszélesítésében, a környezetvédelem területén, a buddhista és azon belül is a himalájai kultúra népszerűsítésében. A tiszteletreméltó sokat utazik, nemzetközi konferenciákon, szemináriumokon és workshopokon vesz részt a spirituális értékek előmozdítása, a környezettudatosság és a világbéke megteremtése valamint a nők helyzetének javítása érdekében.

 

Forrás – Buddhistdoor

Facebook/Bhikkhu Sanghasena

Video – Youtube/ Ladakh Mirror

Képek – MIMC

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Buddhista béketábor Ugandában

Március végén-április elején egy főleg gyerekeknek szóló, egyhetes béketábort szervezett az Ugandai Buddhista Központ (Uganda Buddhist Center – UBC) a tiszteletreméltó Bhanté Ószádha és a