Főoldal > Elhunyt Desmond Tutu érsek – a Dalai Láma részvétnyilatkozata

Elhunyt Desmond Tutu érsek – a Dalai Láma részvétnyilatkozata

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin

Életének kilencvenedik esztendejében, december 26-án elhunyt Desmond Tutu Nobel-békedíjas anglikán érsek. A dél-afrikai egyházi vezető az apartheid rendszer elleni, a feketék felszabadítására irányuló harc központi személyisége volt. Az anglikán egyházi és polgárjogi vezető jó kapcsolatot ápolt a Dalai Lámával. Kettejük barátságáról szóló kettősportré-filmet nemrég ajánlottuk.

Őszentsége a Dalai Láma hivatalos honlapján az érsek lányához, Mpho Tutu tiszteleteshez írt levélben búcsúzik tőle:

“Kérem fogadja őszinte részvétemet és tolmácsolja ezt az édesanyjának és a család többi tagjának is. Imádkozom érte.

Mint tudod, apád és köztem az évek alatt tartós barátság jött létre. Emlékszem azokra az alkalmakra amikor együtt tölthettük az időnket, különösen arra a hétre, amikor 2015-ben Dharamszalában eszmét cseréltünk arról, miként ápolhatjuk a békét és az örömöt a világban. A köztünk lévő baráti és szellemi köteléket igen nagyra becsültük.

Desmond Tutu érsek teljes mértékben a fivérei és nővérei szolgálatára kötelezte el magát a nagyobb közjó érdekében. Igaz humanista és az emberi jogok elkötelezett szószólója volt. Az Igazság és Megbékélés Bizottságában végzett munkája sokak számára jelentett inspirációt világszerte.

Távozásával egy nagyszerű embert vesztettünk el, olyan valakit aki igazán értelmes életet élt. Mások, különösen a legszerencsétlenebb helyzetben lévők szolgálatának szentelte magát. Meggyőződésem, hogy a legnagyobb tisztelgés amit kifejezhetünk irányában az, ha életben tartjuk a szellemiségét, ha tesszük amit ő tett és folyamatosan azt keressük, hogyan tudunk mi is mások segítségére lenni.”

Forrás – A Dalai Láma hivatalos honlapja

Az érsek életrajza – Wikipédia

Kapcsolódó

Hírek

Béke minden lépés – filmajánló

Béke minden lépés – filmajánló A néhány napja elhunyt vietnámi zen mester, Thich Nhat Hanh emlékére tették elérhetővé a Vimeo videómegosztón Gaetano Kazuo Maida dokumentumfilmjét

Hírek

Dzongszár Khjence Rinpocse nekrológja

Thich Nhat Hanh 1926-2022 – Dzongszár Dzsamjang Khjence Rinpocse nekrológja  “A tiszteletreméltó Thich Nhat Hanh eltávozott. Hatalmas veszteség ez ennek a világnak. A világnak, amelyik