Főoldal > Eltávozott Thich Nhat Hanh, vietnámi zen mester

Eltávozott Thich Nhat Hanh, vietnámi zen mester

Thich Nhat Hanh 1926. 10. 11 – 2022. 01. 22.

2022. január 22-én békében távozott a szeretett vietnámi zen mester, író, költő és békeaktivista Thich Nhat Hanh – számol be honlapján az általa életre hívott franciaországi székhelyű közösség a Plum Village.

Thich Nhat Hanh – lionsroar

Az életét főleg száműzetésben töltő mester, vagy ahogy közössége szólította “Thay” 95 éves korában távozott. Élete utolsó éveit újra avató kolostorában a vietnámi Tu Hieu templomban tölthette elvonultan, és innét távozott az emberi létből. Tanításaiban a halált nem a végnek tekintette, hanem – ahogy az életet is – átalakulásnak, a folyamatos változás egy állomásának.

Thay a legkülönlegesebb tanító volt, akinek békéje, gyengéd együttérzése, ragyogó bölcsessége milliók életére volt hatással. Akár elvonulásokon, nyilvános előadásokon vagy könyvein, online előadásain, vagy egyszerűen csak elképesztő élettörténetén keresztül találkoztunk is vele, láthatjuk, hogy Thay egy igazi bódhiszattva volt, a világ békéjének és gyógyulásának hatalmas ereje. Thay egyben forradalmár is volt, a buddhizmus megújítója, soha nem higítva fel azt, hanem leásva a gyökeréig onnét hozva fel annak hiteles ragyogását.

Itt a pillanat, hogy visszatérjünk az éber légzéshez és járáshoz, hogy felkeltsük a szeretet, az együttérzés és a hála erejét, amit felajánlhatunk szeretett Tanítónknak. Ez az a pillanat amikor menedéket veszünk szellemi barátainkban, helyi szanghánkban és közösségünkben, valamint egymásban”. – áll a közösség nyilatkozatában.

A mester a világ négy kontinensének számos országában hozott létre közösségeket. Az Egyesült Államokban, Európában Németországban és Franciaországban, Ázsiában Thaiföldön illetve Hong Kong-ban de Ausztráliában is. Hagyományvonalát és tanításait hazánkban a Szelíd Mosoly Buddhista Szangha képviseli.

Az alábbi videóban a kaliforniai Deer Park kolostor búcsúszertartását tekinthetjük meg.

Forrás – Plum Village

A BuddhaFM A Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM küldetésnyilatkozatával összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket Facebook, Spotify oldalunkon és youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi