Főoldal > Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh vietnámi származású zen mester, vallási vezető, békeaktivista, író és költő, az elkötelezett buddhizmus vezéralakja. Száznál is több könyvet jelentetett meg világszerte, a legfontosabbak magyarul is olvashatóak. Központi tanítása a jelen pillanat békés és teljes megélése az éberség alkalmazásán keresztül.
1926-ban született Vietnámban, 16 éves korában lett novícius a Tu Hieu templomban. Már ifjú szerzetesként is elkötelezett volt a buddhizmus megújítása iránt. Az elsők között volt, aki szerzetesként világi tárgyakat is tanult a Saigon Egyetemen.
A vietnámi háború kitörésekor sok szerzetes és apáca válaszút elé került, vagy a háború sújtotta területeken segítik az embereket, vagy kolostori meditációs elvonulásba kezdenek. Ő mindkettő mellett döntött. Megalapította az Elkötelezett Buddhizmus (Engaged Buddhism) mozgalmat, ami az egyén belső átalakulását teszi meg az individuális és a társadalmi jólét alapjává.
1961-ben utazott az Egyesült Államokba a Princeton és a Columbia Egyetemeken összehasonlító vallástörténetet tanítani. Ekkoriban alapította meg hazájában, Vietnámban az Ifjúsági és Társadalmi Szolgálatok Iskoláját (School of Youth and Social Service) 10,000 önkéntes bevonásával, ami az együttérzés és az erőszakmentes cselekedet buddhista elveit hirdette.
Szintén Vietnámban, Saigonban megalapította a Van Hanh Buddhista Egyetemet, valamint egy könyvkiadót és egy békeaktivista magazint.
1966. május 1-én kapta meg mesterétől, Chan That-tól a Tu Hieu templomban a lámpás átadást, azaz a zen mesterré avatást. Így lett a Lin-csi hagyományvonal vietnámi ágának 42. generációs mestere.
Még ebben az évben megalapítja új, saját rendjét, az Order of Interbeing-et, ami a hagyományos mahájána bódhiszattva fogadalmak aktualizálását tűzte ki céljául.
Újra látogatást tesz az Államokban és Európában is a vietnámi konfliktus békés megoldását hirdetve. Ekkor találkozik Dr. Martin Luther King, Jr.-al aki az 1967-es Béke Nobel Díjra terjeszti elő. Nyugati békemissziójának következtében mind Észak-, mind Dél-Vietnám elutasítja a hazautazását. Ezzel kezdődik 39 éves száműzetése.
Tovább folytatja utazásait világszerte a vietnámi háború ellen protestálva. Ő vezeti a buddhista delegációt az 1969-es párizsi béketárgyalásokon.
Tovább folytatja oktatói tevékenységét is. A párizsi Sorbonne-on ad elő és kutat is a hetvenes évek elején. Párizsban alapítja meg első külföldi közösségét a Sweet Potato-t. Vidékre költözésük után ebből növi ki magát a Plum Village, ami kezdetben csak egy csöppnyi tanya méretű. Évek alatt növi ki magát Európa, de talán a nyugati világ legnagyobb buddhista kolostorává, meditációs központjává. A kolostorban kétszáz szerzetes és szerzetesnő tartózkodik állandóan, és évente több mint nyolcezer vendéget fogadnak elvonulásokon, rendezvényeken.
Az utóbbi évtizedekben Thich Nhat Hanh kolostorokat nyitott Amerikától a Távol-Keletig  a világ számos pontján, Kaliforniában, New Yorkban, Thaiföldön, Ausztráliában és szerencsére újra Vietnámban is.
Meditációs központjaikban az éberséggyakorlatokra helyezik a fő hangsúlyt, speciális elvonulásokat is szerveznek például családok, tanárok, egészségügyi dolgozók, politikusok, de háborús veteránok számára is.
2014. novemberében, nem sokkal 88-ik születésnapja és egészségi állapota folyamatos romlása után súlyos agyvérzés érte. Noha beszélni nem tud és jobb oldala lebénult, békés és nyugalmat árasztó jelenlétével tanítja továbbra is a Dharmát.
Jelenleg Vietnámban él a Tu Hieu templomban, abban amiben első avatását is kapta. Kívánsága szerint itt kívánja tölteni hátralévő idejét, de a kapcsolatát nem szakította meg a szanghájával.
A Plum Village központ honlapja: https://plumvillage.org/
Magyarországi közössége a Szelíd Mosoly Buddhista Szangha.

Kapcsolódó