Főoldal > Ima a Dalai Láma hosszú életéért

Ima a Dalai Láma hosszú életéért

Szeptember 7-én öt szervezet együttműködésével imaszertartást tartottak Őszentsége, a Dalai Láma hosszú életéért. A szertartást Őszentsége indiai székhelyén, Dharamszalában, az ottani fő tibeti templomban a Cuglagkhang-ban tartották.

Őszentsége rezidenciája kapujában találkozott a szervezetek képviselőivel akik átkísérték őt a templom udvarán. Megérkezvén a templomba a hagyományos tibeti vendégfogadó csemegével, csema csangpuval kínálták, amiből vett is egy csipettel. Ezt egy ilyen eseményekor szokásos táncelőadás követte.

 

Őszentsége fogadása hagyományos ételfelajánlássalvoltam

 

Az eseményen több magas rangú láma vett részt, mások mellett Khempó Nyima Tasi, az Arunácsal Prades államban lévő kagyü kolostor, a Tavang főapátja. 

Miután Őszentsége elfoglalta helyét a Sákjamuni Buddha szobor előtti trónusán, Ganden Tri rinpocse lépett elő és megkezdte az Indiában és Tibetben megjelent  Avaloktiésvara inkarnációk tiszteletét kifejező szövegek recitációját.   

Őszentsége a Sákjamuni Buddha előtti trónon az egybegyűltekkel

 

Ezután Őszentsége üdvözölte az egybegyűlteket: 

“Ismerem a felébredő bódhicsitta tudat tapasztalatát. Ezzel a verssel újítom meg fogadalmamat napról napra: 

 

Ameddig a tér kiterjed, 

És amíg érző lények vannak, 

Addig én is had maradjak, 

Eloszlatni a világ nyomorúságát!

 

A Dalai Lámák családjához tartozom és szoros kapcsolatom van a Himalája népeivel. Nemrégiben Ladakhban jártam és remélem, hogy hamarosan újra látogatást tehetek Mön Tavangban. 

Ebben az életemben voltam képes szolgálni a Dharmát és az érző lényeket, úgyhogy elhatároztam, hogy sokáig fogok élni, hogy továbbra is ezt tehessem. Úgy érzem, hogy még körülbelül 10-20 évig élhetek. Pénz vagy hírnév nem érdekel, csak az, hogy képes legyek másokat szolgálni. Ez az oka annak, hogy azért imádkozom, hogy sokáig éljek. A mai imámba Árja Tára is szerepelt, minden nap el is mondom a hosszú élet mantráját. 

A közelmúltban Ladakhban és Zanszkárban tett látogatásom során nagyon meghatott az ottani emberek hite és bizalma. A tibetiek Tibetben is rendületlenül ragaszkodnak a hitükhöz miközben elnyomó körülmények között élnek. Mindeközben egyre többen érdeklődnek a buddhizmus iránt Kínában is, és már a kínai hivatalnokok is kezdik elismerni, hogy nem vagyok olyan reakciós mint amilyennek mondanak. Igazából nem csak az emberek érdeklődnek a Dharma iránt. Álmodtam már szellemekről és istenségekről is akik hisznek bennem, és őket is arra buzdítottam, hogy gyakorolják a bódhicsitta felébresztését mások javára.”

Mandalafelajánlás Őszentsége hosszú életéért

 

Ezután, mandalafelajánlásokat követően, újra Ganden Tri rinpocse lépett a trónhoz, hogy elmondja magasztaló beszédét és arra kérje Őszentségét, hogy éljen sokáig:

Ganden Tri rinpocse üdvözlete

 

“A tibeti nép vezetője vagy! Mi, az öt szervezet tagjai, Arunácsal Pradesiek, a Dzsonang hagyomány követői és a többiek, lábaid előtt rójuk le tiszteletünket.

Megjósolták, hogy Avalókitésvara meg fog jelenni Tibetben, és ez így is történt. Nyetri Canpót követék a többiek, a Dalai Lámák sora, legfőképpen a XIII. Dalai Láma, aki az Amdó melletti Kumbunban született és akinek te vagy a reinkarnációja. Szigorúan a hagyományok szerint képezted magad.

Rettenthetetlen bátorsággal, fáradhatatlanul szolgáltál másokat. Állhatatossággal és ügyes eszközökkel teljesítetted a tibeti nép vezetése terén meglévő szellemi és világi kötelességeidet. Bevezetted a demokráciát, hogy magunk választhassuk meg a képviselőinket. 

A Nobel-békedíj és a Kongresszusi Aranyérem odaítélésével elismerték az emberiség érdekében végzett munkádat.

369 évvel a Nagy Ötödik Dalai Láma után átadtad a politikai felelőséget a tibetiek által választott vezetőknek. 

A környezet védelme érdekében is tettél lépéseket.

Ez csak néhány az érdemeid közül, de sok más is van még.

Imádkozunk, hogy Thangtong Gyalpóhoz hasonlóan te is 125 évig élj. Imádkozunk azért, hogy gondoskodj rólunk, és megfogadjuk, hogy betartjuk az utasításaidat. Ezért tesszük meg ezeket a felajánlásokat.”

Miután Tri rinpocse elmondta dícsérő szavait, egy Fehér Tára szobrot valamint a “Bölcsesség Tökéletessége 8000 sorban” szútra egy példányát is felajánlotta Őszentségének. Egy vázából a hosszú élet nektárját kínálta Őszentségének, aki miután ivott belőle egy cseppet visszakínálta azt Tri rinpocsének. Ugyanez a gesztus ismétlődött meg a hosszú élet piruláinak és elixírjének felajánlásakor is. 

A Gecsung Orákulum spontán transza 

 

Ezek után a Dalai Láma fogadta a további felajánlásokat a résztvevőktől, majd így köszönte meg:

“Ahogyan azt már korábban mondtam, szoros a kötelék köztem és Arunácsal Pradesh valamint a himalájai régió népei között. A karmának és a múltbéli imáknak köszönhetően képes voltam szolgálni őket, valamint a Dharmát és az érző lényeket. És mivel rendelkezem ezzel a lehetőséggel, határozottan törekszem arra, hogy még két évtizedet éljek. Szeretnék köszönetet mondani mindannyiótoknak, az öt szervezet tagjainak, hogy ma elvégeztétek ezt a szertartást a hosszú életemért.

Tudomásom szerint Arunácsal Pradeshben és Tibetben is elterjedt a koronyvírus-járvány. Imádkozni fogok azért, hogy legyőzzétek. Kínában szintén súlyos a helyzet. Imádkozzunk Árja Tárához, hogy segítsen a tibetieknek és a kínaiaknak ezekben a nehéz időkben, hogy enyhítse a szenvedésüket és a félelmüket a szívükben. A hszincsiangi emberekről is szeretettel és együttérzéssel kell megemlékeznünk. 

Emellett azért is imádkozom, hogy a tanulás, a szemlélődés és a meditáció révén továbbra is fenntarthassuk és népszerűsíthessük a Buddha tanítását.”

Az esemény zárásaként felkérték Őszentségét a hatszótagos mantra, az OM MANI PADME HUNG, mszóbeli átadására, amit meg is tett. Elmondta, hogy minden reggel elmondja ezt a mantrát a “Dícséret a Buddhának a Függő Keletkezés tanításáért” verssel együtt, valamint imádkozik Avalokitésvarához, hogy legyen béke a világban.

Őszentsége búcsúzik

 

Végezetül az Ő vezetésével recitálták el az OM MANI PADME HUNG-ot a teljes rózsafűzéren, azaz 108-szor.

A majd három órás esemény visszanézhető Őszentsége hivatalos Youtube csatornáján:

 

Forrás – A Dalai Láma hivatalos honlapja

Képek: Tenzin Dzsamphel

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó