Főoldal > Jonge Mingyur Rinpocse újévi üzenete

Jonge Mingyur Rinpocse újévi üzenete

Jonge Mingyur Rinpocse a bódhgájai Tergar kolostor szellemi vezetője videóüzenetben küldte el jókívánságait. Mingyur Rinpocse meditációs mester, híres a gyakorlatias megközelítéséről, egy közös meditációra hív minket a videóban. Kezdjük gyakorlással az évet!

 A videóhoz magyar felirat is választható a beállítások között.

 

 

“Boldog Új Évet 2023!

Boldogságot, egészséget és szellemi fejlődést kívánok mindenkinek a következő évben! 

Mindig arról beszélek, hogy fedezzük fel önmagunkban a szeretetet és együttérzést, a bölcsességet és a tudatosságot, amely folyamatosan velünk van, függetlenül attól, mi történik a felszínen. Az élet természetesen fel és le hullámzik. 

Azt kívánom, hogy mindenki kerüljön kapcsolatba a boldogság valódi forrásával, amely bennünk található: a szeretettel, az együttérzéssel, bölcsességgel és tudatossággal, és ezáltal képesek legyünk megváltoztatni a világot és a társadalmat a béke és jólét irányába. 

Mindezek után kijelenthetjük, hogy az elmúlt év elég rázós volt, ugye? Járvánnyal és konfliktusokkal éltünk. Gazdasági problémáink voltak és a környezeti válság évről évre erősebb lesz. Vannak köztetek, ekik elvesztettek valakit az évben. És vannak, akik most is nehéz helyzetben vannak a munkahelyükön, a kapcsolataikban, vagy talán érzelmi és fizikai értelemben. Szóval ez egy nehéz év volt.

Imáimban, szeretetemben és együttérzésemben mindig benne vagytok. Most éppen Nepálban vagyok, ahol az elmúlt év során sokat imádkoztunk a világbékéért. És folytatni is fogom. Mindannyian tudunk imádkozni. Ugyanakkor, olyan gyakorlatokat is végezhetünk amelyek átalakítanak minket. Emellett olyanokat is csinálhatunk, amik jobb irányba terelik ezt a világot. 

Szóval ne add fel! Ne veszítsd el a reményt! Mindig van remény! Mi vagyunk azok, akik meg tudják változtatni a világot. Mégha kicsinek is érzed a szereped, ne gondold: ‘Hű, mekkora gondok vannak a világban! Bármit is teszek, az túl kevés, hogy megváltoztassa ezt a világot!’ Ne gondolkozz így! 

Itt az új év kezdete, szóval gyakoroljunk együtt egy kicsit. 

Kezdjük az elismeréssel. Bármi is történt az elmúlt évben, még mindig élsz, ugye? Még megvan a tested. Még megvannak az érzékeid. Az elismerés egyik hagyományos gyakorlatát az ‘öt tehetségnek’, vagy másnéven az ‘öt gazdagságnak’ hívjuk. Az, hogy élsz, hogy ember vagy, az az első. Van szabadságunk és van döntési jogunk. Vannak belső értékeink, bármi történjen is velünk. Vannak érzékszerveink bármilyenek is legyenek. A negyedik a cselekedeteinkre utal. Mindannyian itt vagytok, megnézni ezt a videót. Miért? Van bennetek egy olyan érzés, hogy változtassatok valamin, hogy tanuljatok valamit, hogy a világ vagy a család javára tegyetek valamit. Jelen van a tudatosság, szeretet, együttérzés és bölcsesség. És ezek vezérelnek itt és most. Pozitív cselekedetek, habár vannak hullámvölgyek, de jelen vannak. Egy mélyebb szinten van ihletünk. Általában azt mondom, hogy a felszínen pánik van. 

Fiatal koromban voltak pánikrohamaim, de amikor mélyebbre néztem, csak boldog akartam lenni, és nem akartam problémákat és szenvedést. Ez a boldogságra vágyás a szeretet, és a szenvedés elkerülése az együttérzés. Ez velünk született. Ennek az érzése a tudatosság. A tudatosság, szeretet, együttérzés és bölcsesség mind belénk van ágyazva. Ahhoz, hogy valami újat kezdjünk, nagyon lényeges mindezen dolgok elismerése. 

A hagyományok szerint az első gyakorlat az elismerés. Bármilyen szellemi gyakorlat kezdetekor megcsináljuk az alapvető gyakorlatokat. Mindig ezzel kezdjük. Nyolc különböző alapvető gyakorlat van, és az első az elismerés. 

Próbáljuk meg együtt. Mindenki tartsa egyenesen de lazán a gerincét! Érezd a tested és érezd az izmaidat! Érezd a gravitációt a testedben. Csak lazíts! Most méltányold, hogy van tested! Méltányold, hogy még mindig lélegzel! Fantasztikus ez a test! Fantasztikus részei vannak! Gyönyörű érzékei! Méltányold az érzékszerveid: szemeket, füleket, orrot, nyelvet vagy a testi érzéseket. 

Méltányold azt is, hogy megvan a választás szabadsága. És a velünk született alapvető jóság. Mindannyiunkban ott a tudatosság, szeretet, együttérzés és bölcsesség. A szívünk és tudatunk mélyén mindenkiben benne vannak ezek. 

Annyi csodálatos ember létezik ezen a földön. Méltányold ezt is! Jó dolgokat cselekszenek és sok ember követi őket. 

Most, a ‘vétel és adás’ gyakorlatával folytatjuk. A légzésünk segítségével odaadjuk a szeretetünket és együttérzésünket minden embernek, aki a földön él. Lassan fújjuk ki a levegőt és küldjük el szeretetünket és együttérzésünket és kívánjuk azt, hogy minden ember legyen boldog és legyen meg a boldogságuk oka! 

Lassan lélegezz be, majd küldd el a szeretetedet és együttérzésedet minden földi halandónak! Lassan lélegezz be újra, és ezzel a belégzéssel kívánd azt, hogy mindenki szabaduljon meg a szenvedéstől és a problémáktól. Folytasd a szeretet és együttérzés küldését az emberek felé! Amikor belégzel, kívánd azt, hogy szabaduljanak meg a szenvedéstől és a problémáiktól! 

Most, ahogy ezt  a videót nézed sokan gyakorlunk együtt. Neked küldik a szeretetüket, és te megkaphatod a szeretetüket és együttérzésüket is. Ahogy belélegzel, fogadd be a másoktól kapott szeretetet és együttérzést! Amikor kilélegzel, küldd el szereteted és együttérzésed másoknak! 

Oké. Most, a mai naptól kezdve, tégy meg mindent azért, hogy segíthess ezt a világot egy jobb hellyé tenni. Tégy a legjobb tudásod szerint! Nem az számít, amit teszel! Talán csak a napi rutinodat végzed az irodában vagy otthon. De ha a szívedet beleteszed a munkádba, azon keresztül képes vagy a változtatásra. Szeretettel, együttérzéssel és bölcsességgel mindannyian a legjobb tudásunk szerint megpróbáljuk megváltoztatni a világot. 

Köszönöm szépen a figyelmed!”

A szöveg a videó feliratának átirata.

Forrás – Facebook/Yongey Mingyur Rinpoche

Youtube/Yongey Mingyur Rinpoche

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi