Főoldal > Khenmó avatás a Szakja Szerzetesnők Főiskoláján

Khenmó avatás a Szakja Szerzetesnők Főiskoláján

Június 14-én, Szaga Dava Dücsen napján, ami a tibeti holdnaptár legszentebb napja, khenmóvá avattak három szerzetesnőt. A khenmó a khenpó női megfelelője és tulajdonképpen a buddhista filozófia doktori fokozatának felel meg a tibeti szakja, nyingma és kagyü iskolákban. Ez a fokozat a gelug és a bön vonalakon a gese néven ismert.

Ez az örvendetes bejelentés nem az első a jó hír közelmúltból azoknak, akik szívükön viselik a tibeti szerzetesnői mozgalom ügyét. Korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, hogy Bhutánban a legnagyobb vallási vezető júniusban 144 gelongmát, azaz szerzetesnőt avatott fel.

A három khenmó avatásáról, azaz szertartásos trónra ültetésükről a tibeti szerzetesnőket támogató szervezet, a Tibetan Nuns Project számolt be. A jótékonysági szervezet az Egyesült Államokban van bejegyezve és az indiai Himácsal Prades  Kangra körzetében működik. 

A tibeti hagyomány szerint a Szaga Dava Dücsen a Buddha születésének, megvilágosodásának és távozásának a napja a legszerencsésebb, legáldottabb nap egy ilyen jeles avatásra. 

A TNP így nyilatkozott az eseményről:

“A három khenmó akiket június 14-én trónra ültettünk a következők: Khenmó Kunga Paldon, Khenmó Kunga Vöcó és Khenmó Ngavang Jangga. Az avatás Őeminenciája Aszanga Vadzsra Szakja Rinpocse kegyes jelenlétében zajlott. A khenmók mától képesek lesznek vállalni azt a felelőséget, hogy képzett tanítványokat neveljenek ki és továbbra is a Dharma szolgálatának szenteljék az életüket.”

Balról jobbra: Khenmó Kunga Vöcó, Khenmó Kunga Paldön, Khencsen Szönam-Gyacó, Khenpó Isej Cering, Khenmó Ngavang Jangga. Kép: Tibetan Nuns Project

A fokozatot általában 13 éves intenzív képzés után adják azoknak a diákoknak, akik számot adnak arról, hogy mesteri szinten elsajátítottak öt nagy tudományterületet. Ez az öt: a pradnyápáramitá, a madhjamaka, a pramána, az abhidharma és a vinaja

A fokozat elnyeréséhez további kritériumnak is meg kell felelniük. Az első, hogy apácának kell lenniük és legalább tíz éves tanulmányokat folytattak. Lopön fokozattal kell rendelkezniük, ami talán a nyugati egyetemek mester fokozatához áll a legközelebb. Ezt kitüntetéssel kell elvégezniük. Mindemellett már elegendő tanítói tapasztalattal is kell rendelkezniük ahhoz, hogy oktassák a szakja hagyomány híres 18 filozófiai értekezését. 

A Szakja Szerzetesnői Főiskolát 2009-ben alapították Őszentsége a Dalai Láma és Őszentsége Szakja Trizin, a szakja hagyomány első számú vezetőjének védnöksége alatt. Az intézmény elkötelezett a szakja hagyomány szerzetesnőinek képzése iránt. Célja, hogy a buddhista szerzetesnők akár 15 évig is képezhessék magukat, hogy mesterekké, kiválóan képzett tanítókká válhassanak. A Főiskola az észak-indiai Uttarakhand államban, Manduvalában működik és mintegy 63 apácának ad otthont.

Kép: Tibetan Nuns Project

“Történelmileg a tibeti szerzetesnőknek nem volt ugyanolyan hozzáférési lehetőségük az oktatáshoz, mint a férfi szerzeteseknek.” – nyilatkozta a Tibetan Nuns Project. “Ezek az elkötelezett nők, akiktől Tibetben megtagadták az egyenlő hozzáférést az oktatáshoz és azt a lehetőséget, hogy szabadon és biztonságban végezzék a gyakorlataikat, a jövő tanárai és vezetői lesznek.”

Forrás: Buddhisdoor

Tibetan Nuns Project

Sakya College for Nuns 

Voice of Tibet/Youtube

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó