Főoldal > Szerzetesnők avatása Bhutánban

Szerzetesnők avatása Bhutánban

Június 21-én, a nyári napforduló napján, Őszentsége Dzsé Khenpó a legmagasabb rangú bhutáni vallási vezető 144 gelongmát, azaz szerzetesnőt részesített teljes felavatásban. 

Kép-Zhung Dratsang/Facebook

A hírt a bhutáni központi szerzetesi testület, a Zhung Dracang közölte hivatalos facebook oldalán: 

“Ma, június 21-én ami a negyedik holdhónap 23. napja, Őszentsége a Dzsé Khenpó mintegy 144 szerzetesnőnek adja át a gelongma fogadalmakat Paró városában a Ramthangkha kolostorban, ahogyan azt a Bhutáni Szerzetesnők Alapítványa is bejelentette. A fogadalmak letételére nem csak Bhutánból, hanem a szomszédos országokból is érkeztek. A mai napon szerencsehozó jeleket is lehetett látni, például a napot körülölelő szivárványokat. 

Az eseményen részt vett Őfelsége Gyaljum Cering Jangdön Vangcsuk anyakirályné, a királyi család tagjai valamint olyan méltóságok, mint Dordzsi Lopen, Cogki Lopen és Lajcog Lopen.” – írták a közösségi portálon.

Szerzetesnők körében az anyakirályné-BNF 

A bhutáni vallási vezetés ezzel a szerzetesnők közösségének fejlődését és a buddhista szerzetesi intézményeken belüli nagyobb egyenlőség elősegítését kívánja támogatni. Sokan mérföldkőnek tekintik azt, hogy egyszerre ilyen sok apácát avattak. A világi férfiakból és nőkből, valamint szerzetesekből (bhiksu) és szerzetesnőkből (bhiksuní) álló négyrétű közösség, a buddhista szangha a Buddha idejéig megy vissza. Az évszázadok során a szerzetesnői vonal rendkívüli módon meggyengült, szinte kihalt. Tulajdonképpen csak néhány mahájána irányzaton belül, főleg kínai, hongkongi, koreai, illetve a vietnámi zen gyökerű és Thich Nhat Hanh-hoz köthető vonalon maradt fenn. A buddhizmus déli ágában a théravádában, illetve a tibeti vadzsrajána iskolákban nem ismerik el a szerzetesnői avatásokat. 

Az elutasítás oka többnyire formai, a hagyományra hivatkozó. Főleg a szerzetesi szabályokra történik hivatkozás, azaz arra, hogy szerzetesnőket, bhiksuníkat csak egy másik bhiksuní avathat. Mivel az erre hivatkozók szerint a női szerzetesi vonal már régen megszakadt, nincs autentikus bhiksuní aki szerzetesnőket avasson, így nem állhat helyre a hagyományos szerzetesnői vonal. 

Mivel azonban léteznek lemondásban élő női közösségek akik felavatástól függetlenül tartják a fogadalmakat, gyakran felmerült az igény hogy hivatalosan is megkapják a magasabb szintű avatást. Ehhez gyakran a már említett mahájána iskolák segítségét kérték, és sok esetben meg is kapták. Példa lehet erre Dzsecünma Tenzin Palmó esete is.

Tenzin Palmo-Wikipedia

Az 1943-ban született angol származású Diane Perry, jól ismert tanító kezdettől fogva a tibeti vadzsrajána elkötelezettje volt, ezen belül is a drukpa kagyü vonalé. A vadzsrajána iskolákban az elérhető legmagasabb beavatási fokozat nők számára a geculma (srámanérí) azaz a 36 fogadalmat tartó novícius. Noha ezt az avatást viszonylag hamar, már 1964-ben megkapta, a teljes bhiksuní avatásra 1973-ig kellett várnia, azt is egy hongkongi mahájána vonalon kapta meg első nyugati nőként.

A Bhutánban legelterjedtebb buddhista hagyományvonal a vadzsrajána kagyü vonal, annak is a drukpa kagyü iskolája. Ez az iskola élharcosa a bhiksuní mozgalomnak. A szerzetesnővé avatás lehetőségét szervezett szinten is támogatják. 2009-ben Dr. Tasi Zangmo vezetésével megalapították a Bhutáni Szerzetesnők Alapítványt (Bhutan Nuns Foundation) ami a bhutáni anyakirályné, Őfelsége Asi Cering Jangdön Vangcsuk védnöksége alatt tevékenykedik.

Dr. Tasi Zangmo-BNF

A szervezet fő célja a szerzetesnők életkörülményeinek javítása, valamint az oktatáshoz való hozzáférésük segítése. 

A mostani bhiksuní avatás “történelmi jelentőségű minden buddhista nő számára, és a tibeti buddhizmust 21. századi szintre emeli.” – jelentette ki Bhiksuní Dzsampa Cedrön német származású tibeti szerzetesnő, író majd hozzátette: “Az apácáknak ez egy fontos lehetőség arra, hogy megmutassák a képességeiket, hogy hozzájáruljanak a buddhizmushoz.”

Egy másik bhiksuní közösség, a Dharmadatta Community társalapítója Damcsö Diana Finnegan felavatott szerzetesnő szintén méltatta az eseményt. Ő “jelentős lépésnek nevezte a tibeti buddhizmusban a férfiak és nők intézményesített egyenlőtlenségének megszüntetése irányába.”

Őszentsége Dzsé Khenpó avatóbeszéde a képre kattintva:

 

A bhiksuní mozgalmat támogató szervezetek, közösségek:

Bhutan Nuns Foundation

Dharmadatta Nun’s Community

Committee for Bhiksuní Ordination

Két további cikk angolul a szerzetesnők avatásának témájában:

Szerzetesnők a Plum Village hagyományban

illetve egy áttekintő cikk a témáról a Tricycle buddhista magazinban.

Kép-Dharmadatta.org

 

Forrás: Zhung Dratshang/Facebook

Religion News

Buddhistdoor

Kuensel Online

Bhutan/Youtube

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.