Főoldal > Loszár ünnepség a MagNet Közösségi Házban

Loszár ünnepség a MagNet Közösségi Házban

Február 21-ével a tibeti naptár szerint is új évbe léptünk, a 2150.-be, ami a víz-nyúl éve. A Loszárt, azaz a Holdújévet köszöntötte a tibeti kabinet vezetője, Penpa Cering is.

Mivel Bhutánban is a tibeti időszámítási rendszert használják, ott is most ünnepelték a Holdújévet. A Magyar-Bhutáni Baráti Társaság március 3-án vár szeretettel családias, de nyilvános ünneplésre minden érdeklődőt a MagNet Házba. A Társaság meghívóját továbbítjuk:

 

Loszár, a Bhutáni Holdújév ünnepe

A tegnapi újholdat követően, ma február 21-én és az elkövetkező napokban nagyon sokszor elhangzik Bhutánban: Loszár Tasi Dele (Losar Tashi Delek, ལོ་གསར་བཀྲ་ཤིས་བདེ་ལེགས), ami a holdnaptár szerint azt jelenti: Boldog/Szerencsés Új Évet.

Mongol hatásra ilyenkor – a kínai holdújév után egy hónappal – ünnepli a tibetiek és a bhutániak nagy része az új év eljövetelét. Az évek elnevezése 60 éves ciklusban változik, 12 állatjegy, 5 elem, és a két nem (hím, nőstény) kombinációjában. A ciklus szerint ma a Nőstény Víz-Nyúl éve kezdődik és ilyen elnevezésű év legközelebb 2083-ban lesz.

Különleges egybeesés, hogy ma van a 43 éves bhutáni király születésnapja is – akit a bhutániak a mindennapokban K5-nek neveznek -, ami tovább emeli a fontos ünnep fényét.

Több év utána a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság ismét személyesen ünnepli Loszárt, ezt az eredetileg elsősorban családi eseményt. Mi is igyekszünk Bhután barátaival együtt, családiasan ünnepelni, a magunk szerény módján.

Ez évben a következő programmal várunk minden kedves érdeklődőt:

– vicces és elgondolkodtató anekdoták, történetek Bhutánból, képekkel

– beszélgetés Zurbó Dorottya dokumentumfilm készítővel, aki nemrég tért haza új filmje bhutáni forgatásáról. A téma: az Össznemzeti Boldogság

– beszélgetés hazánkban tanuló bhutáni diákokkal

– olyan magyarok videós bejelentkezése, akik Bhutánban tanulnak vagy tanítanak, tanítottak

– az új beutazási feltételekről beszélgetünk Hajdú Attilával, az STA Travel vezetőjével, aki bhutáni utazásaink régi megbízható partnere

– tombola bhutáni nyereményekkel

– szerény bhutáni kézműves kirakodóvásár

– jótékonysági aukció keretében az Álmomban Bhutánban ébredtem c. könyv dedikált példányát vagy bhutáni K5 whisky-t lehet hazavinni.

Minden tagunkat és más érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Belépéskor tetszőleges adományt elfogadunk, cserébe tombolajegyeket ajánlunk fel.

Helyszín: MagNet Ház (Budapest 1062, Andrássy út 98.)

Időpont: 2023. március 3. 18-20 óra

(fotó: Dorit Bar-Zakay)

 

Forrás – Magyar-Bhutáni Baráti Társaság

facebook.com/events/

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó