Főoldal > Második Vészák a világjárvány közepette

Második Vészák a világjárvány közepette

Az idei a második olyan év, amikor a világ buddhistái korlátozások közepette kénytelenek megünnepelni a Buddha születésének, megvilágosodásának és parinirvánába távozásának ünnepét. A Vészák a legjelentősebb buddhista ünnep. A megemlékezés időpontjára vonatkozóan nincs általános közmegegyezés a történelmileg eltérő időszámítások miatt. Japánban például Sákjamuni Buddha születését virágfesztivál keretében már április 8-án már megünnepelték. A buddhista országok többségében azonban az indiai holdnaptárat veszik alapul. Ennek megfelelően a vaiszákh hó (április-május) teliholdja az ünnepség időpontja. Innen az ünnep neve is.

A legtöbb országban idén is csak erősen korlátozott számú résztvevővel, vagy csak online formában lehet megtartani az imaszertartásokat, közös recitációkat és felajánlástételeket.


Szöul-korlátozott Lámpás Fesztivál / Kép -Tricycle

Thaiföldön idén május 26-án tartják a “Visakha Buchát” szigorú korlátozások mellett. A kulturális miniszter a központi szervezésű online ünnepi események látogatására buzdította a híveket.

Dél-Koreában már május 19-én megtartották az ünnepségeket a biztonsági ajánlásokat fegyelmezetten betartva. Az eseményhez kötődő és a koreaiak számára rendkívül fontos és igen látványos Lótusz Lámpás Fesztivál tömeges megtartását el is halasztották, helyette egy templomi közvetítésen lehetett követni a szertartásos formáját. Mun Dzsein koreai elnök méltatta a döntést a szociális médián keresztül: “Teljesen természetes, hogy meg szeretnék tartani a fesztivált, de a buddhista közösség mégis úgy döntött, hogy idén elhalasztják a Lámpás Fesztivált, helyette online eseményt tartanak.”

Noha gyülekezni nem tudtak Dél-Korea buddhistái, lehetőségük nyílik arra, hogy egy ritka tekercsképet tekintsenek meg a Koreai Nemzeti Múzeumban, amit a neki otthont adó Dél-Cshungcshong tartományban lévő Szinvon templom először engedte ki kapuin túlra. A XVII. században készült kép hatalmas méretével is feltűnést kelt, tíz méter magas, hat és fél méter széles és száz kiló körüli a súlya. A nemzeti kincset szeptember végéig láthatják az érdeklődők.

Magyarországon A Tan Kapuja Buddhista Egyház és a harminc éves Főiskola idén India Magyarországi Nagykövetségével közösen ünnepli a Vészákot május 26-án szerdán. A tavalyihoz hasonlóan online közvetítés formájában lehet követni az eseményt a Tan Kapuja Youtube csatornáján.

Az ünnepség résztvevőiről és további részleteiről az Egyház illetve a Főiskola honlapjain lehet tájékozódni.

Forrás – Tricycle

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Küldd el jókívánságaidat a Dalai Lámának!

Tegnap, július 6-án volt Őszentsége, a Dalai Láma 89. születésnapja. Ebből az alkalomból egy videóüzenetben üdvözölte a Tibetben, valamint a száműzetésben élő tibetieket éppúgy, mint