Főoldal > Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

Megérkeztek a dél-koreai zarándokok Srávasztíba

A tervezett időben, március 20-án megérkezett 1200 km-es zarándokútja végére, Srávasztíba, a 108 dél-koreai szerzetesből álló csapat. A február 9-én megkezdett gyalogos zarándoklat célja a Buddha élete főbb helyszíneinek meglátogatása volt. A zarándoklatot a dél-koreai Sangwol Society szervezte, ami a legnagyobb buddhista rend, a Csogje egyik szervezete. 

Az utazás az indiai Szárnáthból, a Dhamek sztúpától indult, ahol a hagyomány szerint a Buddha az első tanítóbeszédét adta. A zarándokcsapat ezután végigjárta a Buddha életéhez köthető indiai és nepáli szent helyeket. 

Meglátogatták többek között a buddhizmus talán legszentebb helyét, Bódhgáját a Mahábódhi templomot, ahol a Buddha a bódhifa alatt elérte a megvilágosodást,  Nálandát, az ősi buddhista egyetemvárost, a Rádzsgír melletti Griddhakuta hegyet, azaz a Keselyű-csúcsot, ahol a Buddha sok tanítóbeszédet adott, a Buddha szülőhelyét a Lumbiní ligetet Nepálban, Vaisálí városát Bihár államban és Kusinagárt, ahol a Buddha a parinirvánába távozott.

Kép – The Hindu – Sandeep Saxena

A zarándokút utolsó állomása, Srávasztíban, a legendás  Dzsétavana vihára. Ez az a hely, ahol a Buddha a legtöbb esős évszakbéli elvonulását tartotta és itt adta a legtöbb tanítóbeszédét is.

A zarándoklattal a résztvevők az India és Dél-Korea közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója előtt is tisztelegni szándékoztak.

Kép – The Federal

Jógi Aditjanáth, Uttar Pradesh állam főminisztere így üdvözölte a zarándokokat:

„Gratulálok Önöknek a 43 napos zarándoklat teljesítéséhez. A  pádajátrát India és Dél-Korea közötti kapcsolatok erősítése érdekében szervezték a diplomáciai kapcsolatok fél évszázados fennállásának alkalmából. Amikor a szentek erőfeszítéseket tesznek a kapcsolatok elmélyítésére, akkor annak jelentése isteni.”

Aditjanáth úr India buddhista gyökereit hangsúlyozva kiemelte még, hogy: „Srávasztí, az önök meditációs hagyományának, a szonnak (csan, zen) a kiindulópontja, és egyben ahol az önök útja most véget ért. Ebben az értelemben nem külföldre jöttek, hanem szellemi őseik otthonába”

 

Kapcsolódó cikkünk: 108 fős dél-koreai zarándokcsoport Buddha nyomában

 

Forrás: The Times of India

The Hindu

Youtube/NDTV

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

 

Kapcsolódó