Főoldal > Nobel-békedíjasok az atomfegyverek ellen

Nobel-békedíjasok az atomfegyverek ellen

Március 23-án több mint egy tucat Nobel-békedíjas, köztük a Dalai Láma, írt alá egy nyílt levelet, amelyben arra kérték a világ polgárait, hogy csatlakozzanak az ukrajnai  háborút és a nukleáris fenyegetést elutasító felhívásukhoz. 

Őszentsége a Dalai Láma – The Time/Buddhistdoor

A petíciót az AVAAZ online platformon tette közzé az Orvosok A Nukleáris Háború  Megelőzéséért Nemzetközi Egyesület – International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW). Ezt a szervezetet a békéért, és a nukleáris fegyverek leszerelése érdekében végzett tevékenységéért 1985-ben tüntették ki a Nobel-békedíjjal.

A nyílt levelet pár nappal azelőtt tették közzé, hogy Oroszország korábbi elnöke, Dmitrij Medvegyev, kijelentette, hogy bizonyos esetekben országa jogot formál nukleáris fegyverek alkalmazására. 

Oroszországgal szemben Ukrajna nem rendelkezik nukleáris fegyverrel. A Szovjetunió szétesése után teljes mértékben atomfegyver mentesítették az országot, ami addig több ezer nukleáris robbanófejjel rendelkezett. Az 1994-ben létrejött megállapodás, a Budapesti Memorandum szerint Ukrajna biztonságát és területi integritását az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mellett Oroszország is garantálja. A garanciavállalást később másik két atomhatalom, Kína és Franciaország is támogatta. Ukrajna ilyen biztonsági garanciákban bízva szerelte le atomfegyvereit 1996-ig, amely addig a világ harmadik legnagyobb nukleáris arzenálja volt. Ezt az egyezményt szegte meg Oroszország már 2014-ben Ukrajna szuverenitásának megsértésével, a Krím elfoglalásával.

Őszentsége a Dalai Láma már korábban őszinte aggodalmát fejezte ki a háborús helyzet miatt. Mint mondta: “Nem szabad elveszítenünk a reményt. A 20. század a háborúk és a vérontás évszázada volt. A 21. századnak a párbeszéd évszázadának kell lennie.”

A Nobel-békedíjasok által aláírt petíció szövege:

“Elutasítjuk a háborúkat és az atomfegyvereket. Felszólítjuk minden polgártársunkat a világban, hogy csatlakozzon hozzánk mindannyiunk otthona, a bolygónk megvédése érdekében azoktól akik az elpusztításával fenyegetnek.  

Ukrajna lerohanása humanitárius katasztrófát okozott a lakosság számára. Az egész világ most a történelem legnagyobb fenyegetésével néz szembe: egy széleskörű atomháborúval ami képes elpusztítani civilizációnkat és óriási ökológiai károkat okozni mindenütt  a Földön. 

Felszólítjuk az orosz katonai erőket a tűzszünetre és az Ukrajnából való kivonulás megkezdésére, valamint arra, hogy tegyenek meg minden tőlük telhető erőfeszítést, hogy megakadályozhassuk ezt a végső katasztrófát. 

Felszólítjuk Oroszországot és a NATO tagállamait, hogy határozottan mondjanak le az atomfegyverek bevetéséről ebben a konfliktusban, továbbá felszólítunk minden országot arra, hogy biztosítsa támogatásáról a Nukleáris Fegyverek Betiltásáról Szóló Szerződést annak érdekében, hogy soha ne kelljen szembenéznünk a nukleáris veszélyeztetettség a mostanihoz hasonló pillanataival.   

Elérkezett az idő a nukleáris fegyverek betiltására és megsemmisítésére. Ez az egyetlen módja annak, hogy garantálni tudjuk azt, hogy a bolygó lakói biztonságban legyenek ettől a létüket érintő fenyegetéstől. 

Vagy az atomfegyvereknek lesz végük, vagy nekünk.

Elutasítjuk a paranccsal és fenyegetéssel való kormányzást és a párbeszéd, az együttélés és az igazságosság mellett szállunk síkra. 

Szükséges és lehetséges egy nukleáris fegyverek nélküli világ és együtt fogjuk azt felépíteni. Rendkívül sürgető, hogy esélyt adjunk a békének. 

A petíció Nobel-békedíjas aláírói, zárójelben a díj odaítélésének éve:

Őszentsége a Dalai Láma (1989)

Orvosok A Nukleáris Háború  Megelőzéséért Nemzetközi Egyesület – IPPNW(1985)

A Nukleáris Fegyverek Megsemmisítéséért Küzdő Nemzetközi Mozgalom – ICAN (2017)

Juan Manuel Santos (2016)

Kailash Satyarthi (2014)

Leymah Gbowee (2011)

Tawakkul Karman (2011)

Muhammad Yunus (2006)

David Trimble (1998)

Jody Williams (1997)

Jose Ramos-Horta (1996)

Pugwash Konferencia a Tudományról és a Világ Ügyeiről (1995)

Óscar Arias Sánchez (1987)

Lech Walesa (1983)

Amerikai Barátok Szolgálati Tanácsa – AFSC(1947)

Nemzetközi Békeiroda – IPB (1910)

A felhíváshoz természetesen nem csak Nobel-békedíjasok csatlakozhatnak. Eddig már több mint egymillió ember írta alá a világ minden táján, amit ezen a linken bárki megtehet egy e-mail  cím megadásával. 

 

Forrás – Avaaz

Buddhistdoor

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó