Főoldal > Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Őszentsége különleges meghallgatáson fogadta a gesemákat

Őszentsége, a Dalai Láma május 17-én különleges audiencián látta vendégül három Indiában lévő, tibeti hagyományt követő kolostor gesemáit, azaz tudós szerzetesnőit. A szerzetesnők a Dölma Ling, a Geden Csöling és a Dzsangcsub Csöling szerzetesnői kolostorokból érkeztek a meghallgatásra.

Őszentsége régóta támogatja a szerzetesnői hagyomány újraélesztését, megerősítését, a szerzetesnők oktatását és a legmagasabb szintű tudományos fokozat, a gesema, megszerzésére való felkészítésüket. A meghallgatáson a Dalai Láma arra biztatta a szerzetesnőket, hogy buddhista tudósként megszerzett tudásukat felhasználva váljanak tanítókká, továbbá hangsúlyozta, hogy gesemaként arra kell összpontosítaniuk, hogy őszinte együttérzéssel teli tudattal és szívvel éljenek és gyakoroljanak minden érző lény javára.

A találkozón részt vett Nangsza Csödön, a “Tibeti Szerzetesnői Projekt”, Tibetan Nuns Project in India (TPN) igazgatója, és Cering Diki, a szerzetesnőket támogató jótékonysági szervezet igazgatóhelyettese. A szervezet az Egyesült Államokban bejegyzett civil szervezet két központot működtet, az egyiket Seattle-ben, a másikat az indiai Himácsal Prades állam Kangra tartományában. 

Őszentsége ezekkel a szavakkal fordult a gesemákhoz, amit a projekt honlapjáról idézünk:

“A továbbiakban is folytatnotok kell a szentiratok helyes tanulmányozását. Annak érdekében, hogy valaki ‘gelongmává’ (a gelong, a teljes avatású szerzetes női megfelelője) váljon, általában birtokolni kell a gelongma hagyományvonalat. Mindazonáltal a Buddha mindenki számára hozzáférhetővé tette a tanításait, ez nem korlátozódik a férfi szerzetesekre, ezért ragadjátok meg az alkalmat, tanulmányozzátok a szentiratokat és legyetek gesemák. Tanulmányozzátok azokat szorgalmasan és tudásotokkal, belátásotokkal legyetek hasznára a világnak. Sok olyan ember van a világ különböző részein, akiknek eddig fogalmuk sem volt a buddhizmusról, de most komoly érdeklődést mutatnak a Buddha tanításai iránt. Ezért, mivel gesemákká lettetek, az lenne a leghasznosabb, ha tanítókká válnátok. Tegyetek meg minden tőletek telhetőt, őrizzétek meg a tudatotok békéjét!

Ne feledjétek, hogy mi, tibetiek, eredetileg Avalokitésvara vonalából származunk, szóval képzeljétek el Avalokitésvarát a fejetek tetején ülve, és a világ felé jószívvel forduljatok, csak mások hasznára gondoljatok, ne bántsatok senkit se. Ha így tesztek, Avalokitésvara áldása fog kísérni titeket életeken át. Én Avalokitésvara követe vagyok. Így mi, a havas hegyek földjének (Tibet) népe, Avalokitésvara elkötelezett követői vagyunk, különleges kapcsolatunk van Avalokitésvarával. Ápoljátok tehát a Buddha együttérzéssel teli szívét, tegyetek meg mindent mások javára, járuljatok hozzá a többiek jólétéhez. Manapság sok ember érdeklődik a buddhizmus iránt, így ha segítetek nekik az mindenki számára nagyon hasznos lesz. Tegyetek meg minden tőletek telhetőt!”

A gesema fokozat a gelugpa hagyomány legmagasabb szintű tudományos fokozata és csak nemrég lett elérhető a szerzetesnők számára. A férfi szerzetesek gese fokozatához hasonlóan rendkívül szigorú, négy éven át tartó vizsgasorozat sikeres elvégzéséhez kötött tudományos rang. Tulajdonképpen a tibeti buddhista tanulmányok doktori fokozatának felel meg. 

A gesema vizsgákat a világjárvány miatt 2020-21-ben felfüggesztették, de tavaly, 2022-ben, újra vatattak gesemákat.    

Tavaly novemberig összesen ötvenhárom szerzetes szerzett gesema fokozatot – nyilatkozta a TNP. “A gesemák utat nyitnak a többi apácák előtt, hogy a nyomdokaikba léphessenek. Ez a fokozat alkalmassá teszi őket arra, hogy szerzetesi és világi közösségeikben különböző vezető tisztséget viseljenek, olyanokat, amelyek a diplomásoknak voltak fenntartva és eddig nem voltak nyitva nők előtt.”

   

A Tibetan Nuns Project oktatással és humanitárius segítségnyújtással foglalkozik a Tibetből és a himalájai régió más részeiről menekült szerzetesnők számára. A Tibeti Nők Egyesülete (Tibetan Women’s Association) és a Központi Tibeti Adminisztráció Vallási és Kulturális Osztálya (Department of Religion and Culture of the Central Tibetan Administration) égisze alatt létrehozott TNP több száz apácát támogat valamennyi tibeti buddhista vonalból és a hét szerzetesnői kolostorból. A szerzetesnők közül sok a tibeti menekült, de a szervezet olyan indiai himalájai határvidékekre is eljut, ahol a nők és a lányok nem férnek hozzá oktatáshoz és vallási képzéshez sem. 

 

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Projeckt

Youtube/སྤྱི་ནོར་ྋགོང་ས་ྋསྐྱབས་མགོན་ཆེན་པོ་མཆོག

Képek – Buddhistdoor-OHHDL/Youtube

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.