Főoldal > Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Véget értek az augusztus eleje óta tartó gesema vizsgák, aminek eredményeként tíz tibeti szerzetesnő nyerte el a vadzsrajána irányzat legmagasabb buddhista tudományos fokozatát. 

A gesemák – tnp.org

A gesema, a tibeti gelug hagyományban a legmagasabb tudományos “doktori” fokozatának, a gesének a női megfelelője. A képzés meglehetősen szigorú, 17 évig tart és az utolsó négy év a vizsgaidőszak, minden évben egy-egy vizsgával. A szerzetesnők számára csak nemrég vált elérhetővé ennek a fokozatnak a megszerzése. A mostani tíz sikeres vizsgázóval együtt eddig összesen 54 szerzetesnőnek sikerült elérni ezt az eredményt.

A híres sárga süveg, a gelug rend gese, gesema fokozatának szimbóluma – tnp.org

A gesema jelöltek képzése a dharamszalai Geden Csöling szerzetesnői kolostorban zajlik, ahol 1975-óta 175 szerzetesnő részesült képzésben. A gesema vizsgákat a 2020-21-es évekre a világjárvány miatt felfüggesztették.

A képzés, a vizsgák és az ünnepélyes díjátadó fő támogatója a Tibetan Nuns Project nevű Amerikában bejegyzett nonprofit szervezet. Céljuk a tibeti szerzetesnői hagyomány támogatása szociális, egészségügyi és oktatási területen egyaránt.

A hosszú felkészülési időszakot követően a jelölteknek a buddhista filozófia öt nagy területén való jártasságukat kell bizonyítaniuk. A Külön vizsgáznak abhidharma (magasabb tudás), pradnyápáramitá (a bölcsesség tökéletessége), madhjamaka (a középút filozófiája), pramána (logika) és vinaja (fegyelmi szabályok) szövegekből. A gesema jelöltséghez minden tudományterületen minimum 75%-os eredményt kell elérniük.

A vizsga szigorú – tnp.org

Az első gesema egy német származású szerzetesnő, Kelszang Vangmó volt, ő 21 éves képzés után 2011-ben nyerte el a fokozatot. 

Az első gesema, Gesema Kelszang Vangmó – kelsangwangmo.com

Az ünnepélyes díjátadót Bódhgájában tartották, Sákjamuni Buddha megvilágosodásának helyszínén. Az esemény díszvendége Őszentsége a 41. Szakja Trizin volt. Mellette részt vett még az eseményen többek között Csime Cejang asszony, a száműzetésben élő tibeti adminisztráció vallási és kulturális ügyekért felelős titkára valamint a Tibetan Nuns Project igazgatója, Nangsza Csödön asszony

Őszentsége a 41. Szakja Trizin a tíz frissen avatott gesemával – tnp.org

“Az a tény, hogy egyre több nő éri el a a férfiakkal egyenrangúan a buddhista szerzetesség legmagasabb szintjét azzal, hogy megszerzik ezt a doktori fokozatot, örömteli és óriási jelentőségű a világ számára” – mondta Steve Wilhelm a Tibetan Nuns Project elnökségi tagja. “Ez azt jelenti, hogy a szerzetesnők több kolostori intézményt vezethetnek majd, és taníthatnak férfiakat és nőket egyaránt. Az emberiségnek szüksége van a nemek közötti egyenjogúságra ahhoz, hogy átvészelhessük az előttünk álló nehéz időket.”

Csime Ceyang asszony adja át ajándékát a gesemáknak – tnp.org

„Ez a diploma feljogosítja őket arra, hogy szerzetesi és világi közösségeikben különböző vezetői szerepeket töltsenek be, olyanokat, amelyek a diplomával rendelkezőknek vannak fenntartva, és így korábban nem álltak nyitva a nők előtt”. – áll a Tibetan Nuns Project nyilatkozatában. 

Őszentsége a Dalai Láma a 2016-os ünnepségen – tnp.org

Az idei gesema vizsgasorozaton összesen 94 szerzetesnő vett részt, az alábbi eredménnyel: 

 

  • az első éves vizsgára 59 szerzetesnő jelentkezett és 56 át is ment;
  • a másodéves vizsgán mind a 14 jelölt átment;
  • a harmadévesen 10-ből 7 szerzetesnő lett sikeres;
  • míg az utolsó, a negyedéves záróvizsgán, ami után a gesema fokozatot megkapják, 11 jelöltből 10-en végeztek eredményesen.

 

A gesema képzési és vizsgafolyamatról részletesebben a Tibetan Nuns Project vonatkozó oldalán lehet tájékozódni. 

A Tibetan Nuns Project működéséről, céljairól és eredményeiről egy rövid videót is megtekinthetünk:

 

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Project

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az

Hírek

Újra gesemákat avattak Bódhgajában

December 4-én, hétfőn avatták fel szerzetesnők egy új csoportját gesemává az indiai Bódhgajában. A csoport hét szerzetesnőből állt, akik így megkapták a tibeti gelug hagyományvonal