Főoldal > Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Tíz újabb gesemát avattak Bódhgájában

Véget értek az augusztus eleje óta tartó gesema vizsgák, aminek eredményeként tíz tibeti szerzetesnő nyerte el a vadzsrajána irányzat legmagasabb buddhista tudományos fokozatát. 

A gesemák – tnp.org

A gesema, a tibeti gelug hagyományban a legmagasabb tudományos “doktori” fokozatának, a gesének a női megfelelője. A képzés meglehetősen szigorú, 17 évig tart és az utolsó négy év a vizsgaidőszak, minden évben egy-egy vizsgával. A szerzetesnők számára csak nemrég vált elérhetővé ennek a fokozatnak a megszerzése. A mostani tíz sikeres vizsgázóval együtt eddig összesen 54 szerzetesnőnek sikerült elérni ezt az eredményt.

A híres sárga süveg, a gelug rend gese, gesema fokozatának szimbóluma – tnp.org

A gesema jelöltek képzése a dharamszalai Geden Csöling szerzetesnői kolostorban zajlik, ahol 1975-óta 175 szerzetesnő részesült képzésben. A gesema vizsgákat a 2020-21-es évekre a világjárvány miatt felfüggesztették.

A képzés, a vizsgák és az ünnepélyes díjátadó fő támogatója a Tibetan Nuns Project nevű Amerikában bejegyzett nonprofit szervezet. Céljuk a tibeti szerzetesnői hagyomány támogatása szociális, egészségügyi és oktatási területen egyaránt.

A hosszú felkészülési időszakot követően a jelölteknek a buddhista filozófia öt nagy területén való jártasságukat kell bizonyítaniuk. A Külön vizsgáznak abhidharma (magasabb tudás), pradnyápáramitá (a bölcsesség tökéletessége), madhjamaka (a középút filozófiája), pramána (logika) és vinaja (fegyelmi szabályok) szövegekből. A gesema jelöltséghez minden tudományterületen minimum 75%-os eredményt kell elérniük.

A vizsga szigorú – tnp.org

Az első gesema egy német származású szerzetesnő, Kelszang Vangmó volt, ő 21 éves képzés után 2011-ben nyerte el a fokozatot. 

Az első gesema, Gesema Kelszang Vangmó – kelsangwangmo.com

Az ünnepélyes díjátadót Bódhgájában tartották, Sákjamuni Buddha megvilágosodásának helyszínén. Az esemény díszvendége Őszentsége a 41. Szakja Trizin volt. Mellette részt vett még az eseményen többek között Csime Cejang asszony, a száműzetésben élő tibeti adminisztráció vallási és kulturális ügyekért felelős titkára valamint a Tibetan Nuns Project igazgatója, Nangsza Csödön asszony

Őszentsége a 41. Szakja Trizin a tíz frissen avatott gesemával – tnp.org

“Az a tény, hogy egyre több nő éri el a a férfiakkal egyenrangúan a buddhista szerzetesség legmagasabb szintjét azzal, hogy megszerzik ezt a doktori fokozatot, örömteli és óriási jelentőségű a világ számára” – mondta Steve Wilhelm a Tibetan Nuns Project elnökségi tagja. “Ez azt jelenti, hogy a szerzetesnők több kolostori intézményt vezethetnek majd, és taníthatnak férfiakat és nőket egyaránt. Az emberiségnek szüksége van a nemek közötti egyenjogúságra ahhoz, hogy átvészelhessük az előttünk álló nehéz időket.”

Csime Ceyang asszony adja át ajándékát a gesemáknak – tnp.org

„Ez a diploma feljogosítja őket arra, hogy szerzetesi és világi közösségeikben különböző vezetői szerepeket töltsenek be, olyanokat, amelyek a diplomával rendelkezőknek vannak fenntartva, és így korábban nem álltak nyitva a nők előtt”. – áll a Tibetan Nuns Project nyilatkozatában. 

Őszentsége a Dalai Láma a 2016-os ünnepségen – tnp.org

Az idei gesema vizsgasorozaton összesen 94 szerzetesnő vett részt, az alábbi eredménnyel: 

 

  • az első éves vizsgára 59 szerzetesnő jelentkezett és 56 át is ment;
  • a másodéves vizsgán mind a 14 jelölt átment;
  • a harmadévesen 10-ből 7 szerzetesnő lett sikeres;
  • míg az utolsó, a negyedéves záróvizsgán, ami után a gesema fokozatot megkapják, 11 jelöltből 10-en végeztek eredményesen.

 

A gesema képzési és vizsgafolyamatról részletesebben a Tibetan Nuns Project vonatkozó oldalán lehet tájékozódni. 

A Tibetan Nuns Project működéséről, céljairól és eredményeiről egy rövid videót is megtekinthetünk:

 

Forrás – Buddhistdoor

Tibetan Nuns Project

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

Kapcsolódó