Főoldal > Pittsburgh polgármesterének üdvözlete a Dalai Láma orvosához

Pittsburgh polgármesterének üdvözlete a Dalai Láma orvosához

Pittsburgh polgármestere, William Peduto egy üdvözlőnyilatkozatban köszönte meg a nyilvánosság előtt Dr. Barry Kerzinnek, hogy a városban hozta létre az általa alapított, az Altruizmus az Orvostudámányban Intézetnek (Altruism In Medicine Institute) a székhelyét. Az intézet fő célkitűzése a keleti filozófiák és a modern nyugati orvostudomány ötvözése annak érdekében, hogy elősegítse az együttérzés hatékonyabb megnyilvánulását az egészségügyi dolgozók és a betegeik körében.

Dr. Barry Kerzin leginkább arról híres, hogy ő a Dalai Láma személyes orvosa. Dr. Kerzin Kaliforniában született, itt szerezte meg orvosi képesítéseit is. Egy hosszú gyerekkori betegség, ami esetenként halálközeli élménnyel is szembesítette, keltette fel benne a másokon való segítés belső igényét. A betegségéből egy műtétet követően szerencsésen felépült, az együttérzése azonban ezután is töretlen maradt. A rezidensképzés elvégzése után háziorvosként praktizált, majd 1988-ban Indiába utazott, ahol ingyenes orvosi ellátást biztosított a helyi közösségek számára.

Dharamszalai tartózkodása alatt széleskörű buddhista képzésen esett át, ami egy hároméves elvonulást is magában foglalt. 2003-ban maga a Dalai Láma avatta szerzetessé. Őszentsége javasolta neki továbbá azt is, hogy ne hagyja abba a gyógyító tevékenységet. Dr. Kerzin így vall erről egy régebbi interjúban:

„A Dalai Láma mindig arra biztatott, hogy tartsam meg a képesítéseimet és folytassam az orvosi hivatás gyakorlását. – Ne csak a bölcsességgel foglalkozz! A szeretettel és az együttérzéssel is törődj! Mondjuk csináld úgy 50-50%-ban. – Ezeket mondta.”


Dr. Barry Kerzin és Őszentsége a Dalai Láma

Dr. Kerzin ezután párhuzamosan gyakorolta, tulajdonképpen ötvözte a buddhizmust és az orvostudományt. Számos előadást tartott világszerte rangos egyetemeken a témában. Két könyvet is publikált.

Az Intézetet (AIMI) 2014-ben alapította azzal a céllal, hogy tanfolyamok és előadások tartásával segítse az egészségügyben dolgozókat fejleszteni együttérzésüket, figyelmüket és rugalmasságukat. Az Intézet számos más hasonló intézménnyel működik együtt.

Az AIMI honlapján a következőképpen mutatkozik be:
„Az egészségügyi rendszerünk az összeomlás szélén áll. Gyógyulásra van szüksége. Elképzeléseink szerint az egészségügyi szakemberek az együttérzés és a tudatosság gyakorlása által, valamint a kiégés, a depresszió, a düh és a frusztráció csökkentésével tehetők ellenállóbbá. Ez az ellenálló képesség és új élet automatikusan átragad a betegekre. 2030-ra a célunk, hogy átalakítsuk az orvosképzést úgy, hogy az önmagukra irányuló és a másokkal való együttérzés, a tudatosság és a rugalmasság ugyanolyan alapvető hangsúlyt kapjanak a képzésben, mint az anatómia, a fiziológia és a farmakológia.”

William Peduto, Pittsburgh polgármestere az alábbi szavakkal fejezte ki a köszönetét Dr. Kerzinnek, hogy intézete székhelyének az általa irányított várost választotta:
„Szeretnék köszönetet mondani Dr. Barry Kerzinnek, hogy Pittsburghöt választotta az AIMI székhelyéül, az az intézet, ami a helyi és a globális közösségeket az együttérzésre tanítja, valamint arra, hogyan kerüljék el a kiégést, különösen azok, akik olyan nyilvános területeken dolgoznak, ahol az öngondoskodás és az altruizmus kritikus fontosságú a személyzet és a gondozottjaik számára. Egy nagyon fontos partneri kapcsolatot indítottunk el, hogy mindezt a saját munkatársaink számára is biztosítsuk. Köszönjük az AIMI-nek, hogy közösen dolgozhatunk egy olyan Pittsburgh megteremtésén, amely mindenki számára együttérző és önzetlen.”

 

Forrás – Buddhistdoor

Altruism In Medicine Institute

 

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

Kapcsolódó

Hírek

Szamjak Mahádán fesztivál Buddha szobrokkal Nepálban

Március 14-én ünnepelték a nepáli buddhisták a Szamjak Mahádán ünnepet Lalitpurban, Nepál negyedik legnépesebb városában, amelyre különböző szentélyekből összesen mintegy 140 Buddha szobrot gyűjtöttek egybe.