Főoldal > Sawasdee Pee Mai! Songkran, a thai újév

Sawasdee Pee Mai! Songkran, a thai újév

A Songkran, amelyet thai újévnek is neveznek, 2015-ben április 13 és 15 között volt hivatalosan, de az ünneplés akár egy hétig is tarthat. A Songkran hagyományosan családi ünnep, amikor a thaiföldiek templomba mennek, és kitakarítják az otthonukat. Az első napon kerül sor a Rod Nam Dum Hua szertartásra, amelyen a fiatalok illatos vizet öntenek az idősek tenyerébe, hogy kifejezzék irántuk érzett tiszteletüket, és áldásukat kérjék. A második nap a Nemzeti családi nap, amelyen korán kelnek, alamizsnát adnak a szerzeteseknek, és nap hátralevő részét családtagjaikkal töltik. Ilyenkor kerül sor a Buddha-szobor fürdetésére, amikor a hívők illatos vízzel locsolják meg a Buddha-szobrokat otthon és a templomokban egyaránt.

A hagyományos ünneplés mellett hatalmas utcabálokat és tömeges utcai vízicsatákat rendeznek, melyekben a tűzoltóság vízágyúi is képviseltetik magukat.

A „locsolkodás” valódi jelentése, hogy szimbolikusan lemossák egymásról az elmúlt évben történt bajokat, és tiszta lappal kezdhessék az újévet. Hagyományosan udvariasan egy tálka vizet locsoltak családtagjaikra, közeli barátaikra és szomszédaikra, de ahogy a Songkran fokozatosan fesztivállá alakult, a tálkát vödörre, locsolócsőre és vizipisztolyra cserélték, és az ünnepi vidámságban egész Bangkok osztozik, a turistákat is beleértve.

Sawasdee Pee Mai! vagyis Boldog újévet!

Kapcsolódó

Hírek

Egyszázalék – 2024

A Tan Kapuja Buddhista Egyház technikai száma 0255 – Köszönjük szépen, ha adója egy százalékával fenntartónkat támogatja! Az állampolgárok az idei évben is felajánlhatták személyi