Főoldal > Sawasdee Pee Mai! Songkran, a thai újév

Sawasdee Pee Mai! Songkran, a thai újév

A Songkran, amelyet thai újévnek is neveznek, 2015-ben április 13 és 15 között volt hivatalosan, de az ünneplés akár egy hétig is tarthat. A Songkran hagyományosan családi ünnep, amikor a thaiföldiek templomba mennek, és kitakarítják az otthonukat. Az első napon kerül sor a Rod Nam Dum Hua szertartásra, amelyen a fiatalok illatos vizet öntenek az idősek tenyerébe, hogy kifejezzék irántuk érzett tiszteletüket, és áldásukat kérjék. A második nap a Nemzeti családi nap, amelyen korán kelnek, alamizsnát adnak a szerzeteseknek, és nap hátralevő részét családtagjaikkal töltik. Ilyenkor kerül sor a Buddha-szobor fürdetésére, amikor a hívők illatos vízzel locsolják meg a Buddha-szobrokat otthon és a templomokban egyaránt.

A hagyományos ünneplés mellett hatalmas utcabálokat és tömeges utcai vízicsatákat rendeznek, melyekben a tűzoltóság vízágyúi is képviseltetik magukat.

A „locsolkodás” valódi jelentése, hogy szimbolikusan lemossák egymásról az elmúlt évben történt bajokat, és tiszta lappal kezdhessék az újévet. Hagyományosan udvariasan egy tálka vizet locsoltak családtagjaikra, közeli barátaikra és szomszédaikra, de ahogy a Songkran fokozatosan fesztivállá alakult, a tálkát vödörre, locsolócsőre és vizipisztolyra cserélték, és az ünnepi vidámságban egész Bangkok osztozik, a turistákat is beleértve.

Sawasdee Pee Mai! vagyis Boldog újévet!

Kapcsolódó

Műsorajánló

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel

Életút interjú Pető Tóth Károly költővel arról, hogy miként lesz valaki költő egy költőtárs javaslatára vagy koan író egy zen koan olvasásától. Beleshetünk kissé az