Főoldal > Sztúpa azonosítás – Látkép 2021 és a és a Tan Kapuja közös eseménye

Sztúpa azonosítás – Látkép 2021 és a és a Tan Kapuja közös eseménye

A Látkép 2021 Művészettörténeti Fesztivál “rakhely (#ruhatárvan!_12)” rendezvényének a Tan Kapuja Buddhista Főiskolával közösen tartott kísérőeseményére invitáljuk olvasóinkat. A részvételt érdemes időben eldönteni, mert a rendezvényen való létszám 30 főben limitált. A részleteket a Facebook eseményük leírásából emeljük át:

„A Magyar Tudományos Akadémia műtárgyait rekonstruáló #ruhatárvan! kamarakiállítás-sorozat újabb tárlata két sztúpát azonosít az egykori gyűjteményből. A bemutató a tárgyak származási helyét és provenienciáját tárja fel; az Akadémiára vezető útjukat és a székház különböző hivatali, illetve reprezentációs helyiségeiben való vándorlásukat, majd az intézményből való kikerülésüket annak a kolonialista gyakorlatnak a példájaként, amely az elmúlt évszázadokban meghódított területek szakrális helyeit kiürítette, szent tárgyait pedig kiüresítette azok esztetizálása és muzeologizációja révén. A kiállítás kísérőrendezvényei a tárgyak identitásának újrateremtését célozzák, az újabb kritikai közelítések szellemében.

Kísérő rendezvény:
2021 szeptember 24. péntek
Helyszín: MTA Művészeti Gyűjtemény / A Magyar Tudományos Akadémia székháza
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

18.30 bevezetés a rakhely című kiállításhoz – Bicskei Éva, Ugry Bálint (MTA MGY)
19.00 előadás a buddhizmusról – Farkas Pál (TKBF)
19.30 előadás a buddhista ikonográfiáról – Hidas Gergely (TKBF)
20.00 vezetett meditáció – Farkas Pál (TKBF)*

*Ülőpárnát biztosítunk. Kényelmes öltözetről mindenki maga gondoskodjon. Átöltözni a mosdóban lehet.
A kísérőrendezvény időtartama: 2,5 óra
Létszám: max. 30 fő

A kísérőrendezvény regisztrációköteles. Regisztrálni a Látkép 2020 Művészettörténeti Fesztivál honlapján található linken lehet, amelyet ezen az oldalon találnak az érdeklődők:

Felnőttek csak védettségi igazolvány (vagy a védőoltást igazoló hivatalos applikáció) bemutatása mellett látogathatják az épületet, amelyet belépéskor a portán ellenőriznek. 18 éven aluliak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személlyel léphetnek be. (Ajánljuk és köszönjük, ha egymásra ügyelve továbbra is maszkot viselnek a zárt térre való tekintettel.)

Az esemény a Látkép 2020 Művészettörténeti Fesztivál és a Tan Kapuja Buddhista Főiskola közreműködésével valósul meg.
Köszönjük!”

Az eseménnyel kapcsolatos fontosabb linkek:
A Látkép Művészettörténeti Fesztivál: Facebook
A közös esemény: rakhely (#ruhatárvan_13!) | Facebook
A regisztráció: http://latkep2020.mi.btk.mta.hu/kiallitasok-vezetesek és Fesztivál (mta.hu)

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

 

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi