Főoldal > Takarókkal a téli hideg ellen Bódhgájaban – Elkötelezett buddhizmus

Takarókkal a téli hideg ellen Bódhgájaban – Elkötelezett buddhizmus

A tajvani székhelyű jótékonysági és humanitárius szervezet, a Buddhista Cu Csi Alapítvány (Buddhist Tsu Chi Foundation) takaró-segélyszállítmánnyal próbál enyhíteni a fagyos helyzeten Bódhgájában. Az indiai Bihár államban található buddhista szent hely környéki öt faluban lakó 411 rászoruló család között 822 meleg takarót osztottak ki az éjszakai hidegek elleni védekezésül. 

“Amikor a hőmérséklet meredeken zuhanni kezdett a téli hónapokban, a malajziai Cu Csi-önkéntes, Raymond Kua, együttérzett a falusiakkal, akik a hideg ellen küzdöttek” – áll az alapítvány által kiadott közleményben. “Éjszakánként több réteg pokróccal is be kellett takarják magukat. Kua észrevette, hogy takaróik többsége elvékonyodott és szakadt volt. Az egyik faluban azt is látta, hogy a helyiek tüzet gyújtottak az otthonaik előtt, mert a takaróik nem adtak nekik elég meleget.”

Kua és a Cu Csi önkénteseiből álló csapat, januárban, az év leghidegebb hónapjában kétrétegű vastag téli takarókat osztott szét öt falu számos háztartásában. A segélyszállítmánnyal megpakolt teherautóval január 18-19-e között járták a falvakat. Az első falu Dzsagdispur volt, ahol a segélyosztás nyomában egy orvosi csapat járt házról házra, egészségügyi felszereléseket osztva illetve ellátást nyújtva a rászorulóknak. 

“Még az állatok is küzdöttek a nyirkos hideg ellen. A falusiak gyakran régi ruhákkal vagy zsákokkal takarták be őket” – nyilatkozta az alapítvány. “Az önkéntesek felfigyeltek arra is, hogy a helyiek bármit elégetnek, hogy melegen tartsák magukat, még a műanyagokat is, amelyekből mérgező, egészségre káros anyagok szabadulhatnak fel. Így az önkéntesek megragadták az alkalmat, hogy oktatóvideók és fotók segítségével felhívják a figyelmet a tűzbiztonságra és az egészségvédelemre.” 

Az alapítvány beszámolt arról a megható háláról is, amit az egyik otthonban tapasztalt. A háziasszony, Anita túláradó örömét fejezte ki a két takaróért, amire óriási szükségük is volt. Beteg és munkaképtelen férje szintén nagyon hálás volt a takarókért, amelyeket amúgy nem engedhettek volna meg maguknak. 

“Most, hogy vannak takaróink, elkerülhetjük a hideget” – mondta hálásan Anita. “A takarók nagyon drágák és nem engedhetjük meg magunknak. Nagyon szegények vagyunk, egy régi kendőt használtam takaró helyett. De most már vannak takaróink, és átvészelhetjük a telet. Köszönjük!”

A régi és az új takaró – középen Anita

 

Az alapítvány a nyilatkozatában hozzátette, hogy Anita és hatfős családja egy nagyon egyszerű házban él. A padló csak egy vékony szalmaréteg, rongydarabokkal fedve. A család is csak egy szalmából és ruhadarabokból készült ágyon alszik. 

Régi ruhákat és szárikat használunk, azokat összevarjuk, így próbáljuk melegen tartani magunkat a hideg időben” – tette hozzá Anita. “Most már együtt használjuk az új takaróinkat a régi, házi készítésűekkel, amelyek melegebben tartanak minket. Ha csak a régieket használnánk, fáznánk. Az új takarók melegek, sokkal jobban alszunk velük takarózva.”

A Teljes nevén Buddhista Együttérzés Cu Csi Segítségnyújtási Alapítványt (Buddhist Compassion Relief Tzu Chi Foundation) 1966-ban alapította a Kínai Köztársaságban, azaz Tajvanon, a buddhista szerzetesnő és apáca Cseng Jen mester. Az alapítvány az ENSZ által akreditált segélyszervezet mára mintegy tízmillió támogatóval és 51 országban 432 irodával rendelkezik. Jelszavuk “Az együttérzés tettekre váltása”. Ennek jegyében végzik tevékenységüket humanitárius segítségnyújtási, oktatási, környezetvédelmi és az orvosi ellátást érintő területeken. 

Cseng Jen mester, az Alapítvány megalapítója

Cseng Jen mestert Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Királyának” egyikeként ismerik. A többiek: Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; a nemrég elhunyt Hszing Jun mester , a Fo Guang Shan alapítója; és Vei Csüe mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend, amelyet a „Négy Nagy Hegynek” neveznek. Ők a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezetei. 

 

Forrás – Buddhistdoor

 

Tsu Chi Foundation

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó