Főoldal > Thich Nhat Hanh éberségközpont a Harvardon

Thich Nhat Hanh éberségközpont a Harvardon

Április 26-án nyílt meg hivatalosan a Harvard Egyetem új központja, a Thich Nhat Hanh Center for Mindfulness in Public Health (Thich Nhat Hanh Éberségközpont a Társadalmi Egészségért). Az intézmény a T. H. Chan School of Public Health épületében talált otthonra. A központ az éberség, a mindfulness tanulmányozására és gyakorlati alkalmazási lehetőségek kutatására jött létre. 

A kutatóközpont létrejötte egy 25 millió dolláros, magának névtelenséget kérő donátor felajánlásának köszönhető. A sajtóközleményük szerint “a központ küldetése, hogy az embereket világszerte képessé tegye arra, hogy értelmes, kiegyensúlyozott és örömteli életet éljenek az éberség, a mindfulness gyakorlatán keresztül. Bizonyítékokon alapuló megközelítéseket kövessenek az egészség és a jólét javítására a mindfulness segítségével, továbbá oktassák az embereket, megtanítsák nekik a mindfulness gyakorlatát. A két hangsúlyos terület a táplálkozás és a környezetvédelem lesz.”

A Központ egy több éves tervezőmunka eredményeként jött létre táplálkozási szakemberek együttműködésének köszönhetően. Az egyik ilyen szakember Dr. Lilian Cheung, a Mindfulness Research and Practice igazgatója aki szoros munkakapcsolatban volt a központ névadójával, a néhai vietnámi zen mesterrel, Thich Nhat Hanh-nal. Közösen írt, a tudatos táplálkozásról szóló könyvük magyarul is megjelent, Zamat címmel. 

Dr. Cheung 1997-ben találkozott először Thich Nhat Hanh-nal, vagy ahogy a tanítványai hívták, Thay-jal egy Key West-i elvonuláson. Az itt szerzett tapasztalatok megváltoztatták az életét:

Thich Nhat Hanh és Dr. Lilian Cheung – lilancheung.com

 

“Ahogy végigcsináltam a hetet, szinte elhinni se tudtam, hogy volt három teljesen stresszmentes napom. Képes voltam kapcsolatba kerülni a békével, aminek megtapasztalására felnőtt életem során nem igazán volt alkalmam.” – nyilatkozta Dr. Cheung egy telefoninterjúban a Tricycle-nak.

A Thay-jal való találkozás után komolyan elgondolkodott azon, hogyan tudná a gyakorlatban alkalmazni az éberségmeditációt szakmai területén, elsősorban a közegészségügyön belül a táplálkozástudományban. 

“A Buddha nagyon is élenjáró volt abban, hogy mindenki egészségére gondolt az étkezéssel kapcsolatban, nem csak a sajátjára. Kell lennie elég élelemnek az egész világ számára, nem igaz? Arra gondolok, ami a ‘Fiú húsának megevéséről szóló szuttában’ áll. Ha nem tudatosan eszünk, nem lesz elég élelmünk a jövő nemzedékei számára.” – mondta.

Áprilisban a közegészségügyben dolgozó tudósok és buddhista vezetők egy szimpóziumot tartva közösen ünnepelték meg a központ megnyitását. Az eseményt a mindfulness pozitív hatásainak bemutatásának szentelték.

 

Recitáció a megnyitón – plumvillage.org

 

Dr. Cheung nyitóbeszéde – plumvillage.org

 

plumvillage.org

 

“A Központ megnyitása óta elsöprő az érdeklődés mind a bostoni, mind az azon túli közösségek felől.” – mondta Dawn DeCosta, a Központ ügyvezető igazgatója. “Az intézmény lehetőségei messze túlnyúlnak a jelenlegi lehetőségein, de elkötelezettek vagyunk a kölcsönös támogatási és együttműködési lehetőségek megteremtése mellett, amennyire csak lehetséges.”

Több projektjük közül az egyik egy gyerekeket és fiatal felnőtteket bevonó iskolai kutatási program, az “Egyél, mozogj és élj tudatosan! (Eat, Move, and Live Mindfully).” Egy másik, a “Törődés a jövőnkkel (Minding our Future)” célja, hogy a hosszabb és egészségesebb élet lehetőségeit kutatja idősödő felnőttek számára. Ez utóbbi projekt nagy hangsúlyt fektet a közösségi életre, az összetartozás fontosságára a buddhista szanghák modelljeit alapul véve. 

A Thich Nhat Hanh Központ továbbá együtműködőként csatlakozott egy idén indult kezdeményezéshez, aminek keretén belül feldolgozzák és szakértői véleménnyel látják el azt a mintegy 25.000 publikációt, ami eddig a mindfulnessről napvilágot látott.

Az ünnepélyes megnyitó szimpóziumon részt vett a Deer Park kolostorból Phap Luu testvér, aki egyike a Központ számos szerzetesi tanácsadóinak. Véleménye szerint a buddhista tanítások és a bizonyítékokon alapuló kutatás kombinációja sok ajtót fog megnyitni a jövőben.  

Phap Luu testvér – Plum Village

 

“Ha tudományos szempontból közelítünk a kérdéshez, és azt tekintjük alapnak, akkop az képes lesz segíteni az embereknek megszabadulni a vallással kapcsolatos öröklött félelmeiktől vagy szorongásaiktól és felismerni, hogy az éberség és a közösségi etika e közös útja az emberek számára boldogságot és jólétet teremt mindenhol. Számomra a mindfulness a béke és a boldogság terének az ápolását jelenti, valamint az önmagunk szeretetének a képességét. Ha valaki képes elérni a kiegyensúlyozottságnak ezt a szintjét, a lehetőségek végtelenek lesznek.” – mondta Phap Luu testvér.

 

Forrás – Tricycle

Harvard T.H.Chan

Plum Village

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó