Főoldal > Újabb segítség az ukrajnai menekülteknek – elkötelezett buddhizmus

Újabb segítség az ukrajnai menekülteknek – elkötelezett buddhizmus

A május elejei segélyakciójuk után újabb nagy összegű felajánlást tett a tajvani székhelyű Buddhista Cu Csi Alapítvány (Tzu Chi Foundation) az ukrajnai háború kárvallottjai számára. Akkor az elkötelezett buddhista szellemiségű Alapítvány tízmillió  dollárt ajánlott fel az ENSZ Gyermekalapjának, az UNICEF-nek kifejezetten a gyermekek megsegítésére.

A mostani adományuk elsősorban a menekülteknek kíván segítséget nyújtani. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint mintegy 5 millió ukrán kényszerült elhagyni országát. Ez a második világháború óta a legnagyobb menekültmozgás Európában. A menekültek többsége az Ukrajnával határos országokban lel menedékre, legtöbbjük Lengyelországban. Az Alapítvány önkéntesei Varsóban, Lublinban és Poznanban osztanak ajándékutalvány-kártyákat, összesen 45.000 darabot. Az utalványok értéke egyenként 2000 lengyel zlotyi, 450 amerikai dollár azaz kb. 170.000 forint. 

“A Cu Csi humanitárius segélye Ukrajnában és a környező országokban közvetlen pénzügyi támogatást, alapvető szükségleti cikkeket és érzelmi gondoskodást biztosít a Lengyelországba érkezett menekülteknek.Továbbá orvosi ellátást, a nők és a gyermekek védelmét, pszichoszociális támogatást, élelmiszert és más típusú segítséget is nyújt a lengyelországi, romániai, moldovai és ukrajnai menekülteknek, kitelepítetteknek.” – áll az Alapítvány közleményében. “A segítségnyújtás hatókörének és mértékének növelése érdekében a Cu Csi partnerségi és együttműködési megállapodást kötött az UNICEF-fel, az IsraAID-del, a Camillian Disaster Service International Foundation-nal és a Polish Woman Can Foundation-nal.”

Az ajándékutalvány-kártya – Kép – Cu Csi UK

A mostani támogatás annak a humanitárius segítségnyújtási kampánynak a folytatása amit az Alapítvány még márciusban indított „Love & Compassion for Ukraine” (Szeretet és együttérzés Ukrajnáért) jelszóval. A cél a háború elől menekülők, egyének és családok számára a létfontosságú ellátás biztosítása. Az ellátottak körét az Alapítvány június végéig tizenötezerre kivánja kibővíteni. 

“Az emberiség szolgálatára és mások inspirálására irányuló közös küldetésünkkel hisszük, hogy ez a vallásközi együttműködés képes segítséget nyújtani a menekülteknek mind anyagi, mind érzelmi vonatkozásban. Egyenként az erőnk lehet hogy kicsi, de együtt hegyeket vagyunk képesek megmozgatni.” – Po-Ven Jen, a Buddhista Cu Csi Jótékonysági Alapítvány vezérigazgatója.

Az Alapítványt és ezzel a menekülteket mi is támogathatjuk a képre kattintva:

A Buddhista Cu Csi Alapítványt 1966-ban alapította a tiszteletreméltó Cseng Yen szerzetesnő, Dharmatanító Tajvanban. Az ENSZ által akreditált alapítvány fő célkitűzése az “együttérzés tettekre váltása”, amiért mára már 51 országban 432 irodával mintegy tízmillió támogatóval munkálkodik. Az elkötelezett buddhizmus mozgalom részeként az Alapítvány rendszeres tevékenységet folytat a humanitárius segítségnyújtás, az orvosi ellátás, az oktatás és a környezeti fenntarthatóság területén.

Az alapító Cseng Jen szerzetesnő – tzuchi.org

Az alapító szerint mindannyian képesek vagyunk ugyanolyan együttérzést tanusítani akár a Buddha. De ez az együttérzés nem abban áll, hogy pusztán érezzük az együttérzést mások szenvedése láttán, hanem abban, hogy konkrét cselekdetekkel segítünk a rászorulókon.

Cseng Jen mestert Tajvanon a buddhizmus „Négy Mennyei Király” egyikeként ismerik. A többiek: Sheng Jen mester, a Dharma Drum Mountain alapítója; Hszing Jun mester , a Fo Guang Shan alapítója; és Vei Csüe mester, a Csung Tai Shan alapítója. Ez a négy globális buddhista rend, amelyet a „Négy Nagy Hegynek” neveznek. Ők a világ legbefolyásosabb kínai buddhista szervezetei. 

 

Forrás: Buddhistdoor

Cu Csi USA

Youtube – Cu Csi

Buddha FM

 

A BuddhaFM A  Tan Kapuja Buddhista Egyház által fenntartott online rádió. A rádió minden buddhista irányzat és az összes buddhista közösség számára nyitott, melynek tanítása és beszéde a BuddhaFM  küldetés nyilatkozatával  összhangban szólal meg.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

Kövessenek minket  Facebook Spotify oldalunkon és  Youtube csatornánkon.

Hírszerkesztő: Fenyvesi Róbert

 

Kapcsolódó