Főoldal > Ácsán Szóna

Ácsán Szóna

Ácsán Szóna kanadai théraváda szerzetes és kolostoralapító apát.
1954-ben született Kanadában, világiként klasszikus gitárművész volt. Néhány év magányos elvonulást követve a teljes szerzetesi felavatását, az upaszampadát az Egyesült Államokban kapta 1989-ben, a tiszteletreméltó Hénépóla Gunaratanától. Az ő meditációs központjában, a Bhavana Societyben, West Virginiában képezte magát szerzetessége első éveiben.  Ezután Thaiföldre utazott, ahol a tiszteletreméltó Ácsán Cshá kolostorában, Vat Pá Nanacsatban élt három évig.
1994-ben tért vissza hazájába Kanadába, ahol ekkor alapította meg a Birken Erdei Kolostort, aminek azóta is apátja. A kolostor része a thai erdei hagyomány nyugati kolostori hálózatának.
Módszerében ötvözi a thai erdei meditációs hagyományt a sri lankai skolasztikus módszereket és a nyugati pszichológiai szemléletmódot, így kíván hidat verni kelet és nyugat közé. Rendkívüli érdeklődést mutat korunk környezetvédelmi mozgalmai iránt és nem csak filozófiai szinten, hanem a környezetvédelmi szempontok gyakorlati alkalmazása terén is. Kolostora “zöld kolostor”, szinte kizárólag megújuló energiaforrásokkal, főleg napenergiával látja el magát.

Kapcsolódó