Főoldal > Láma Thubten Zopa Rinpocse

Láma Thubten Zopa Rinpocse

Láma Zopa Rinpocse 1945-ben született Nepálban. Három évesen ismerték fel Lavudo Láma reinkarnációjaként. Tíz évesen utazott Dél-Tibetbe, ahol Domo Gese Rinpocse irányításával folytatta tanulmányait és meditációs gyakorlatait. 1959-ben kénytelen volt elmenekülni, Bhutánban lelt menedékre.

Ezt követően menekültként az indiai Nyugat-Bengáliába utazott, ahol először találkozott Láma Jeshével, aki később a legközelebbi tanítója lett. 1967-ben költöztek mindketten Nepálba, ahol megalapították Kopan és Lavudo kolostorokat.

1975-ben, Thubten Jese lámával közösen alapította meg a Mahajána Hagyomány Megőrzéséért Alapítványt (FPMT) Nepálban, ami nyugati diákoknak kezdte el tanítani a buddhizmust. Azóta az FPMT az egész világon elterjedt. 37 országban tevékenykednek különböző projekteken Dharma-központjaikban. Láma Zopa lett az Alapítvány szellemi vezetője, miután Láma Jese 1984-ben elhunyt.

Láma Zopa az alapítványával számos jótékonységi projektet is vezetett, többek között a dél-indiai Szera Dzse kolostorban tanuló 2500 szerzetes tanuló étkezését is biztosította. 

Láma Zopa 2023. április 13-án, 78 évesen hunyt el hazájában Nepálban, a Kopan kolostorban. 

 

Buddhistdoor

FPMT

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

Beszélgetés Jutasi Tamással

„Igazán sikeresnek mondhattam magam, mindenem megvolt amikor 97-ben 150 ezer ember elött játszottam a bécsi Free Parade-en, a kőszinpadon a parlament előtt, de iszonyú üreséget