Főoldal > Ácsán Dzsajaszáró: Áramló nyugalom

Ácsán Dzsajaszáró: Áramló nyugalom

Ácsán Dzsajaszáró az általa 20 éven át írt könyvről, Ácsán Cshá hivatalos életrajzáról mesél

Fordította: Balogi Virág, elmondta: Kövesdi László

Tiszteletreméltó Ácsán Cshá (Phrá Bódhijána Théra) egyszerű földműves családban született 1918-ban egy vidéki faluban, Ubon Racshathani tartományban, Északkelet-Thaiföldön.

A meditáció, vagyis a dhamma-gyakorlatok kifogástalan megközelítése, valamint egyszerű, közvetlen tanítási stílusa, melyben a gyakorlati alkalmazásra és a kiegyensúlyozott hozzáállásra helyezi a hangsúlyt, számtalan szerzetest és világi követőt vonz Thaiföldön és a világ minden részén.

Ácsán Cshá 1992-ben hunyt el, kolostorok és világi követők virágzó közösségét hagyva maga után Thaiföldön, Angliában, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában és az Egyesült Államokban, ahol Buddha tanításainak gyakorlása e nagyszerű meditációs tanító inspirációja mentén folytatódik. Az általa alapított képzés ma is tart Wat Nong Pah Pongban és annak fiókkolostoraiban, amelyekből jelenleg több mint háromszáz van Thaiföldön és a világ más országokban is. A fegyelem szigorú, ami lehetővé teszi, hogy az ember egyszerű és tiszta életet éljen egy harmonikusan szabályozott közösségben, ahol az erény, a meditáció és a megértés megalapozható és folyamatosan művelhető.

Ácsán Dzsajaszáró (Shaun Michael Chiverton) 1958-ban született az angliai Wight-szigeten. 1978-ban Ácsán Cshá, Thaiföld egyik leghíresebb buddhista szerzetesének és meditációs mesterének tanítványa lett az északkelet-thaiföldi Wat Pa Pong erdei kolostorban. Ácsán Cshá tanítómestere által 1980-ban teljes felszentelésben részesült. A kezdeti ötéves szerzetesi képzés után Ácsán Dzsajaszáró hosszabb magányos elvonulásra ment, mielőtt tanítási és adminisztratív feladatokat vállalt volna. A következő néhány évben váltogatta az elvonulási időszakokat és a szerzetesi vonalának szolgálatát. Ez idő alatt rendjének öregjei megbízták azzal, hogy írja meg tanítója, Ácsán Cshá hivatalos életrajzát. 1997-ben elvállalta Ácsán Cshá vonalának nemzetközi kolostora, a Wat Pa Nanacshat apátjának pozícióját, ahol 2002 végéig maradt. 2003 eleje óta Ácsán Dzsajaszáró a Khao Yai-hegyi Nemzeti Park lábánál lévő remeteségben él. Dhamma-tanításai és meditációs elvonulásai, amelyeket rendszeres időközönként tart egy közeli elvonulási központban, inspirációt nyújtanak mind a laikus buddhistáknak, mind a szerzeteseknek. Emellett kulcsfigurája annak a mozgalomnak, amely a buddhista fejlesztési elveket a thai oktatási rendszerbe integrálja. Számos dhamma-beszédét közvetíti a rádió és a televízió.

Számos könyvet írt buddhista témákról thai nyelven, amelyek közül többet lefordítottak más nyelvekre, például kínai, francia, olasz és portugál nyelvre. Angol nyelvű műve, a ‘without and within’ egy általános bevezetés a théraváda buddhista hagyományba. Ácsán Dzsajaszáró 2011-ben a Mahácshulalongkorn Rádzsavidzsalaja Egyetem tiszteletbeli doktori címet adományozott neki buddhista pedagógiából.

Ácsán Dzsajaszáró további könyveiért és előadásaiért hallgassa a BuddhaFM rádió Spotify csatornáját, illetve látogasson el a Panyaprateep Alapítvány oldalára.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Hírek

Buddha-ereklyék Sri Lankából a Dalai Lámának

Sri lankai buddhisták egy csoportjának régi vágya teljesült, hogy Buddha-ereklyéket ajánlhassanak fel Őszentségének, a XIV. Dalai Lámának. A nemes törekvés megálmodója, és az adományt átadó