Főoldal > Beszélgetés Ácsán Dzsajaszáróval

Beszélgetés Ácsán Dzsajaszáróval

„Épp teliholdkor érkeztem, egy decemberi napon, 1978-ban. A szerzetesek pont befejezték a patimokkha recitálást, Ácsán Cshá pedig ott ült a kutija alatt és beszélgetett a szerzetesekkel. Engem egy ausztrál szerzetes fogadott a kapuban, akinek elmondtam, hogy Ácsán Szumédhó tanítványa vagyok Angliából. Beengedett, de azt tanácsolta, mielőtt odamegyek Ácsán Cshához, borotváljam le a fejem. Így is lett, aztán a nyugati szerzetes odavezetett hozzá, bemutatott: ez itt Shaun, Ácsán Szumédhó tanítványa. Akkor ő rám nézett, én odakúsztam elé, éppen valami édes gyógynövény teát iszogatott és odaadta nekem a poharát, hogy igyak belőle én is. Hát ennyi volt, azonnal beleszerettem. Hogy mit éreztem? Azonnal éreztem, hogy ő egy arahant, persze erre semmi sem jogosított fel, az ilyesmit nem lehet megmondani, mégis én teljesen meg voltam győződve erről.  Ő volt az első teljesen normális emberi lény, akivel valaha találkoztam. Nem volt arany fényesség körülötte, egyszerűen csak normális volt, mindenki más pedig abnormális. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egész életedben rossz zenészeket hallgatnál, akik hamis hangszereken játszanak és akkor először végre valaki úgy játssza le a hangokat, ahogyan azoknak szólniuk kell. És akkor arra gondolsz: na, ilyen hát a zene? Ilyesmi érzés volt.”

Ahogy erről nemrég beszámoltunk a BuddhaFM rádió meghívást kapott Ácsán Dzsajaszárótól egy baráti beszélgetésre. Részben a Stillness flowing című könyvéről esett szó, amelyet éppen magyarra fordítunk, ingyenesen elérhetővé teszünk és hangoskönyvet is készítünk belőle, másrészt az érdeklődő tanítványoktól összegyűjtött kérdések közül tettünk fel annyit, amennyi az időbe belefért. A találkozó anyagát hallhatják most meg.

Fordította: Balogi Virág
Elmondja: Harlam Bálint és Horváth M. Zsófia

Az adás és az ismétlések időpontja:
2022. július 18., hétfő 08:00
2022. július 19., kedd 11:00
2022. július 20., szerda 14:00
2022. július 21., csütörtök 17:00
2022. július 22., péntek 21:00
2022. július 23., szombat 08:00
2022. július 24., vasárnap 21:00

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó

Műsorajánló

Művészek és a buddhizmus – Beszélgetés Burns Katalinnal

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban ezúttal Burns Katalin íróval, zenésszel beszélgettünk az indiai bhaul fakírok zenéjéről, alkotásról, szakrális zenéről. Burns Katalin magyar népzenei gyökereitől indult