Főoldal > Beszélgetés Mihályfi Márta néprajzkutató, tanár, szüléskísérő dúlával

Beszélgetés Mihályfi Márta néprajzkutató, tanár, szüléskísérő dúlával

Karavánnal a szentföldre, hagyományos bábaság, gyógyítók és gyógyító eljárások, női szertartások Mexikóban… Mindez és még sok minden más megelevenedik a most induló, új sorozatban.

Beszélgetőtárs: Kiss János

Április 18-án, kedden reggel 7 óra 5 perckor, ismétlés szerdán 10 óra 5 perckor. További ismétlések időpontjai a www.buddhafm.hu/adás oldalon megtalálhatók.

„Néprajzkutató és tanár diplomával az elmúlt 20 évben sokfelé kultúrában, országban éltem, tapasztaltam és kutattam. Kárpátalján-Ukrajnában a hagyományos gyógyítók munkájáról kutattam, Spanyolországban a barcelonai meleg mozgalomban, anarchista és házfoglaló csoportokkal kutattam és tevékenykedtem, míg Magyarországon különböző önfenntartó csoportban, civil szervezetnél a környezetvédelemért, környezettudatosabb életért dolgoztam. Az utóbbi 11 évben a szülés, a születés, az áldott állapot, a szertartások, a hagyományos értékrend és hagyományos gyógyítás kérdése foglalkoztat. Jelenleg szülésfelkészítéssel, szüléskíséréssel, szülés körüli szertartásokkal és gyógyítással támogatom a hozzám érkezőket. A „Napraforgók Női Műhely” szervezésével és munkájával, az előadásaimmal, a gyógyításokkal és a szertartásokkal a nagyanyák és nagyapák útjának tisztelegve élek Éveket éltem Mexikóban, ahol a hagyományos gyógyításról, a mexikói bábaságról, a szülés és születés aktuális lehetőségeiről végezhettem néprajzi-antropológiai terepmunkát és kutatást. Mexikói bábákkal tevékenykedtem, otthonszüléseket kísértem, születésházakban dolgoztam, gyógyító asszonyokkal szertartások és gyógyító eljárások részese lehettem. Emellett számos női szertartásvezetővel kialakult baráti kapcsolatnak köszönhetően több szertartásnak nemcsak résztvevője, de aktív szervezője is lehettem. Ezek a személyes tapasztalások adják alapjait az előadásaimnak, a tanításoknak és a gyógyító munkámnak. 2015-ben pár hónapra visszatérhettem Mexikóba, ahol az „On The Spot” több filmjenek teljes forgatását szerveztem. Kutatásomnak és kapcsolataimnak köszönhetően 4 dokumentumfilmet készítettünk a mexikói bábák és a gyógyító asszonyok munkájáról és nagy örömünkre sikerült egy gyönyörű háborítatlan szülést is megörökíteni.”

Köszönjük, hogy hallgatnak minket!

Kapcsolódó

Hírek

Buddha-ereklyék Sri Lankából a Dalai Lámának

Sri lankai buddhisták egy csoportjának régi vágya teljesült, hogy Buddha-ereklyéket ajánlhassanak fel Őszentségének, a XIV. Dalai Lámának. A nemes törekvés megálmodója, és az adományt átadó