Főoldal > Dúl Antal három előadása a BuddhaFM műsorán

Dúl Antal három előadása a BuddhaFM műsorán

A nemrégiben elhunyt Dúl Antal, dogmáktól mentes, szabad gondolkodású teológus és tanító három előadása hallható a BuddhaFM műsorán:

– A hagyományok hangsúlyai

– Hagyomány és történelmi idő

– Aranykor és apokalipszis

Az értékes felvételeket a Göncöl Szellemtudományi Szabadegyetemtől kaptuk, amit ezúton is köszönünk szépen!

„… ha a ksatriját (uralkodó-harcos kaszt) magára hagyja a szellemi ember, vége van. Vagy diktatúrát csinál, vagy tirannus lesz, zsarnokságot hoz létre, drillt –a mire sok példát láttunk – drákói szabályokat hoz létre és belekényszerít háborúkba a többivel. Nem szabad a ksatriját magára hagyni. A ksatrijának pedig tilos magára hagyni a vaisját (kereskedő), a vaisjának meg szeretettel kell a sudrától (földműves) elfogadni a bőséget, amit ő tesz le az asztalra. Mit csinál ma a vaisja a sudrával? Megveszi 15 forintért az almát és eladja 300ért. Égbe kiálltó bűntény. De nem csak az almát, mindent. Nincs a tudatában a vaisja, hogy mit tesz a sudrával. A sudra tehetetlen. A sudra olyan, mint a gyerek. Az egyszerű ember tényleg olyan, mint a gyermek, tehetetlen. Dacos, szívós tud lenni, vissza tud vonulni, káromkodni tud. Be van ugratva, hogy neki sok pénzt kell keresni…”

„Elég, ha egy ember egy barlangban, a Himalájában –mondja a hagyomány – az igazságot elgondolja és a világ egyensúlyban marad. Egy ember, zsákokban, rongyokban, fázva, csalánon élve. Ez elég… Ebből kell kiindulnunk. … Nekünk fényt sugározni kell, a pozitív erőket kell mindenkinek magában felfokozni.”

Kapcsolódó