Főoldal > Fa az erdőben, a Dhamma Ácsán Csá hasonlatain keresztül

Fa az erdőben, a Dhamma Ácsán Csá hasonlatain keresztül

Ácsán Csá

 

Ácsán Csá 1918-ban született Thaiföld egyik észak-keleti falujában. Kisgyermekként lett szerzetesnövendék, és húszévesen részesült magasabb rendű felszentelésben. Az önmegtartóztató, szerény Erdei Rend hagyományát követte éveken keresztül, akik erdőkben élnek és alamizsnáért zarándokolnak.

         Számos mester tanítványaként gyakorolta a meditációt, többek között mestere volt Ácsán Mun, egy nagytiszteletű és kiváló meditációs tanító is. Ácsán Mun maradandó hatást gyakorolt Ácsán Cshára azáltal, hogy megadta meditációjához az addig hiányzó irányt és rálátást. Ácsán Cshá később saját maga is kiváló meditációs mesterré vált, és megosztotta Dhamma-megvalósítását azokkal, akik kérték. Tanításának lényege meglehetősen egyszerű volt: légy tudatos, ne függj semmitől, ne ragaszkodj, és add át magad annak, ahogyan a dolgok vannak.

         Ácsán Csá 1992. január 16-án kolostorában távozott el, Wat Pah Pongban, Ubon Ratchathaniban.

Ácsán Csá nagyon gyakran szemléltette a buddhista tanításokat hasonlatokkal. Ezek gyűjteménye hallható most a BuddhaFm rádióban.

 

 

Kapcsolódó

Műsorajánló

A Tan Kapuján túl – Beszélgetés Láng Balázzsal

„Idealista és realista konfliktust hordozok magamban, amely egyrészről mindig az égbe szeretett volna emelkedni a szabadság megtapasztalása érdekében, másrészről mindig elmerült a fizikai világ-működés, a

Hírek

Egy hetes Vészák ünnepség Ladakban

A  neves buddhista szellemi vezető és társadalmi elkötelezettségéről ismert szerzetes, a tiszteletreméltó Bhikkhu Szanghaszéna az India északi részén, Ladakban működő nonprofit szervezet, a Mahábódhi Nemzetközi