Főoldal > Galambos Péter a kínai és tibeti hagyományos orvoslásról

Galambos Péter a kínai és tibeti hagyományos orvoslásról

Galambos Péter csan buddhista, tantrikus és dzokcsen tanító.

1990 biotechnológiai ösztöndíjjal ment Kínába. Filozófiai érdeklődése és a hagyományok iránti tisztelete miatt hamar átnyergelt a hagyományos kínai orvoslás egyetemi szintű tanulására, ami szerinte a kínai filozófia alkalmazott tudománya.  

Az első két évben a kínai nyelvet sajátította el. Ez idő alatt találkozott konfuciánus, taoista, csan-buddhista mesterekkel, akiktől megtanulta az alapvetőbb elméleti és gyakorlati technikákat. Foglalkozott harcművészetekkel és csíkunggal és a teakészítés művészetével.

 Az egyetemen elsajátította a hagyományos kínai orvoslás módszereit úgy a diagnózis felállításának, mint a betegség (oka) kezelésének és gyógyításának terén. Ismeri az energiagyógyászat és diagnosztizálás, a pulzusdiagnózis, az akupunktúra az akupresszúra, a hagyományos gyógyszerekkel (növényi részek, ásványok, állati összetevők) való orvoslás mesterfogásait.

Mivel érdeklődése a tibeti buddhizmus felé fordult, Tibetbe ment, ahol a tantrikus és dzokcsen mesterektől kapott technikákat hónapokig sőt évekig gyakorolta felügyeletük alatt elvonuló helyeken és barlangokban. Körülbelül 10 évig a tibeti vándor jógik hagyományos életét élte. Vajat és lisztet koldult a nomádoktól cserébe gyógyította őket. Utazásai során a tibeti hagyományos orvoslásba is bepillantást nyert.

Mostanában többször fordul meg Magyarországon, amikor is tanításokat ad és elvonulásokat vezet.

Eddig kalandos életéről, a buddhista tanításokról és a hagyományos orvoslásról kérdeztük két külön interjúban, de tervben van egy harmadik beszélgetés a teázásról.

E sorok írója és a riport készítője: Varjasi Géza

Adás: június 6-án kedden, 11:27 órakor. Ismétlés 7-én szerdán, 14:27; 8-án csütörtökön 17:27; 9-én pénteken 21:27; 10-én szombaton reggel 08:27 órakor.

Kapcsolódó

Műsorajánló

Művészek és a buddhizmus – Beszélgetés Burns Katalinnal

Művészek és a buddhizmus sorozatunkban ezúttal Burns Katalin íróval, zenésszel beszélgettünk az indiai bhaul fakírok zenéjéről, alkotásról, szakrális zenéről. Burns Katalin magyar népzenei gyökereitől indult