Főoldal > Beszélgetés Lukácsi Ákossal és Salamon Judittal a most megjelenő Miklós Ervin, jógaoktatóról készült JANAK c. fotóalbum kapcsán

Beszélgetés Lukácsi Ákossal és Salamon Judittal a most megjelenő Miklós Ervin, jógaoktatóról készült JANAK c. fotóalbum kapcsán

Lukácsi Ákossal és Salamon Judittal beszélgetünk Miklós Ervin, jógaoktatóról készült Janak című fotóalbum, valamint az album bemutatója kapcsán szervezett őrségi elvonulás kapcsán.

Lukácsi Ákos fotográfus 2016-ban találkozott Miklós Ervinnel egy jóga album fotózása kapcsán, ami aztán egy többéves, elmélyült munkakapcsolattá, majd barátsággá alakult.
Aki ismerte Ervint jól tudja, hogy ez a kapcsolódás – de nyugodtan nevezhetjük egymásra találásnak is – nagyon sokat jelentett számára, és az utolsó éveiben rengeteg energiát fektetett abba, hogy közös munkájuk gyümölcse méltó módon ölthessen formát. A kettejük által létrehozott ‘új entitás’ és az, ahogyan ők kapcsolódni tudtak egymáshoz az alkotási folyamat során azonban jóval túlmutat az anyagi világ korlátain, képeik szavakkal nehezen kifejezhető, finomabb tartományokba engednek betekintést.

Miklós Ervin A Tan Kapuja Buddhista Főiskola hajdani jóga szakának alapítója és vezetője, aki gyermeki érdeklődését és részrehajlásmentes megközelítését végig képes volt megőrizni. Érdeklődése sosem fogyott, mindig találni vélt valamit, csinálta teljes odaadással, azután mégis félretette, mert talált egy még jobbnak tűnőt. De volt egy örök szerelem, ami mindvégig megmaradt: a jóga, amit haláláig tökéletesített és fáradhatatlanul adott tovább.

Tizenkilenc éves korában kezdett el jógával foglalkozni. Hét évig tanonckodott Haich Erzsébet és Selvarajan Yesudian jógatanítók személyes tanítványaként. Több irányzat illetve csoportdinamikai rendszer megismerése után alakult ki a saját nyelvezete. A különböző karaktertipológiai és meditációs rendszerek kritikus tanulmányozása során segítségére volt természettudományos végzettsége. Szakdolgozatát a kvantumfizikából írta. Tapasztalata szerint ugyanazok a jelenségek és törvényszerűségek jellemzik az elme világát is, mint a kvantum világot. 1999-től visszavonult életet élt. Először egy magyarországi tanyán folytatta tanulmányait és elmélyüléseit, 2005-től pedig egy portugál tanyán a tengerparton. 2016-tól zömében Budapesten tartózkodott. Tudását, tapasztalatát és nyitottságát nagy örömmel osztotta meg igény esetén. 2020 októberében fizikai testéből távozott.

Riporter: Varjasi Géza (2022)

 

Kapcsolódó hanganyagok:

 

Kapcsolódó cikkek:
In memoriam Miklós Ervin – Beszélgetés Melocco T. Annával

 

BuddhaFM – Adásban a Tan!
A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó