Főoldal > Programajánló: A szőnyeg – Élőkép Színház

Programajánló: A szőnyeg – Élőkép Színház

Élőkép Színház: A szőnyeg
keleti ihletésű, vizuális és taktilis élményt nyújtó előadás halottak napja alkalmából
Bethlen Téri Színház, 2022. október 21., 22.

 

A mintázat legszélén a nap aranysárga színsávja öleli körbe a homokdűnék rajzolatát. Beljebb haladva, a sivatag vörösen izzó homokágyán túl egy romváros omladozó, barna falait látom. Háromszirmú fekete tulipánok nyílnak a falak tövében, mint elfátyolozott asszonyok képmásai. A város kapuin túl a négy égtáj felé mélykék négyzetek jelölik az asszonyok sivatagi imáját telehold idején. Középen bíbor fényben dereng az emlékezés rózsakertje, melynek mélyén a türkizkék szentélyben lelkek kerengésének lenyomata látható.” (részlet A szőnyeg meséjéből)

A szőnyeg zarándoklatra hív a sivatag belsejébe, a fekete asszonyok különleges rózsakertjének közepébe, egy lélek menyegzőjére az örökkévalósággal. Az egyidejűleg négy néző számára megtapasztalható előadás vizuális és gondolati látomásokon keresztül – képek, szövegek és érinthető díszletelemek segítségével – finoman és meditatívan vezet el egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe. A stációkat végigjárva személyes élményt kaphatunk egy, a keleti misztika által inspirált, művészi nyelven átszűrt és egybeszőtt beavatási útról.

Az előadás halottak napján külön aktualitással bír, hiszen a szufi filozófiában úgy tartják, hogy aki meghal, az esküvőt köt az örökkévalósággal; zarándoklatunk célja pedig éppen az, hogy eljussunk egy lélek esküvőjére az örökkévalósággal. Halálunk idejét – istennel történõ egyesülésünket – idézi az előadásban is megjelenő szufi kerengõ dervisek rítusa, melyben a jelmez a halotti leplet s egyben az esküvői viseletet is jelképezi.

A szőnyeg egyik legfőbb különlegessége a korlátozott a nézőszám, hogy ne csak nézni, hanem tapintani is lehessen az előadás díszletelemeit, melyek akár érintésre meg is szólalhatnak. Előadásunkat tehát azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a keleti kultúra iránt, és akik szívesen vesznek részt egy meditatív sivatagi utazásban egy négy fős társaság szemlélődő tagjaként. Az utazás óránként indul.

Az előadás végigjárása cipő nélkül ajánlott.
Az előadás 45 perces.

Külön fülhallgatóval lehetőség van angol nyelven is megnézni az előadást. Kérjük, igényét előre jelezze nekünk!
With a separate headset you can watch the performance in English. Please let us know in advance!
Registration in English: zsofia_berczi@livingpicture.org

Előadás időpontok, jegyvásárlás

Alkotók: Bérczi Zsófia, Tankó Barnabás
Sivatagtemplom fotók, könyv, a fekete asszony szövegei és hangja: Bérczi Zsófia
A szőnyeg meséjét írta, a szőnyegmotívumokat inspirálta: Tankó Barnabás
A szőnyeg meséjét elmondja: Szarka Fedor Guido
A rózsák szövegei: bölcsességek Antoine de Saint-Exupery Citadella c. művéből
A rózsák hangjai: Adele Eisenstein, Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Fenyvesi Boga, Kántor Kata, Ocztos István, Rimóczi István, Sarlós Ágnes, Szarka Fedor Guido, Szákás-Tóth Péter, Szilágyi Arnold, Tankó Barnabás, Tesfay Áron, Turós Eszter
A rózsák tervezője: Terebessy Tóbiás
Elektronikai fejlesztés: Csutorás Márton, Tankó Barnabás
A szőnyeg meséjének zenéje: Anuar Brahem
Énekhang: Alaleh Seyedahmadi
Kerengőzene: Mercan Dede
Hangfelvételek: Bérczi Zsófia, Tesfay Áron, Bársony Júlia
Könyvkötő: Kun Dorottya
Nemezkészítő: Vidák Anna
Üvegtechnikus: Pataki Attila
Díszműbádogos: Tankó Károly
Szoftverfejlesztés, elektronika, technika, világosítás: Tankó Barnabás
Koncepció, tervezés, rendezés: Bérczi Zsófia

Az Élőkép Színház, ahogy a nevéből sejthető, élő képzőművészeti alkotásokat hoz létre, munkásságában meghatározó a formailag és tartalmilag újszerű látásmód kifejeződése, a képzelet feltárása, átélhetősége, illetve ennek átadása, amely során kép, képzet és képzelet szerves egységet alkot előadóművészettel és installációval.

BuddhaFM – Adásban a Tan!

A Tan Kapuja Buddhista Egyház online rádiója – buddhafm.hu

Kövessenek minket az alábbi oldalainkon is:
Facebook
Spotify
Youtube
Instagram

Kapcsolódó